Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

Världens bästa hotell – vi checkar in på PASSALACQUA

Världens bästa hotel

Dela

Självklart är förväntningarna höga, och tankarna kring vad det här med ´Världens bästa hotell´ innebär far runt i mitt huvud. Hur lyxigt kommer det vara? Kommer jag känna mig obekväm? Har jag putsat skorna? Är min klänning skrynklig?  
Foto: Ruben Oritz

Vår chaufför ringer på klockan, den höga järngrinden öppnas, och den Mercedes SL 350 vi åker i rullar in, bakom oss följer en rytande röd Ferrari, en vanlig 488: a… 
Våra väskor blir inburna, vi går på det fina grå gruset mot villans entré. Jag tittar upp, oj, hinner jag tänka, när jag ser den fina trappan och den maffiga takkronan i handblåst glas från Murano – specialbeställd för att passa just här. Det är vackert och maffigt. Vi slår oss ner för att checka in och få en ”riktig” nyckel till vår svit. Passalacqua erbjuder inalles 24 rum fördelade i tre olika byggnader. Tolv av dessa ligger i huvudbyggnaden La Villa, där vi kommer att bo. Av de resterande tolv finns åtta i det tidigare stallet, The Palazz, och fyra i Casa al Lago, en byggnad lite längre ner mot vattnet där alla rum har egen uteplats. 

Innan vi sätter nyckeln i låset inleder vi med en kort tillbakablick. Vi befinner oss i byn Moltrasio vid Comosjön, mindre än sex mil från Milano, alternativt 14 mil från Florens. Vilket gör läget perfekt och intressant både historiskt och idag. Marken här tillhörde en gång i tiden påven Innocentius IX:e, och köptes i slutet av 1700-talet av greven Andrea Lucini-Passalacqua. I samarbete med arkitekten Felice Soave och designern Giocondo lät han uppföra Passalacqua som invigdes 1787 och som då var en av de allra största villorna här vid sjön. Här ville han skapa ett kulturcentrum. 

Bellini komponerar 
Villan blev en mötesplats för många prominenta gäster, såväl konstnärer som aristokrater och världsledare. Napoleon och Churchill har båda haft vägarna förbi, och den italienske kompositören Luciano Bellini bodde här mellan åren 1829 och 1833, här inspirerades han och komponerade två av sina operor: La Sonnambula (Sömngångerskan) och Norma. 

Idag bär den allra finaste sviten hans namn, Suite Bellini, självklart med en magnifik flygel på plats. Det är inte dit vår nyckel går utan till ett rum inunder. Utsikten är dock snudd på densamma. Högt i tak, och även här är var endaste liten detalj genomtänkt. Klassiska möbler, tunga gardiner, ett badrum i marmor, en hårstyler från Dyson, och en TV som kan hissas upp ur en koffert designad av Bottega Veneta. Färska blommor i vas, bjuder på doft av sommar. 

Kom ner och ät något om ni är hungriga efter resan, säger Gianluca Irrera som jobbar här. Omtänksamt.


Jag tar en stund för mig själv. Går ut i trädgården och hittar en servering där elden i en pizzaugn brinner. Själv beställer jag in en lobster roll, en hummersmörgås på en krämig röra på en bit brioch, och ett glas nygjord lemonad. Italienska klassiska melodier spelar i bakgrunden, fåglarna kvittrar, sjön syns där nere, den ska vara den djupaste i hela Italien: där det maximala djupet mäter in på 425 meter under havsytan. Någon skrattar, steg hör i gruset, åh vad jag gillar det ljudet. Tallriken som min smörgås är upplagd på är dekorerad med både blommor och fjärilar, vilket jag både noterar i min anteckningsbok och tar en bild av. Och det är här det börjar gå upp för mig hur bra det är. Vackert, avslappnat, varmt. Att mina skor är dammiga och om min klänning är skrynklig eller inte funderar jag inte längre över.  

Bland godisskålarna 
På väg tillbaka till rummet letar jag efter Delia Facchini, hon jobbar med PR här och vi ska äta middag tillsammans senare under kvällen. Bland godisskålarna i receptionen hittar jag kanske inte helt förvånande i stället Valentina De Santis. Hon är med precis överallt, och det är hon som har huvudrollen i den nya uppdaterade versionen av Passalaqcua. Hennes energi smittar, vi pratar en stund jag tar några karameller och drar mig sedan tillbaka. 


Passalaqua har en brokig historia, och hann inte gå i arv mer än i ett led innan hon hamnade på marknaden. Hon har ägts av både en färgstark baronessa från Estland och en antropolog från Ungern. Nu senats, 2018, var hon ute till försäljning igen hos auktionshuset Sotheby´s med ett utgångspris på 100 miljoner Euro. Silvo Berlusconi var en av spekulanterna. Men det var familjen De Santis som vann den stängda budgivningen, att de i tre generationer drivit Grand Hotel Tremezzo, som ligger en bit härifrån, var troligen ingen nackdel. Prislappen förblir en hemlighet. 

Arbetet med att omvandla vad som en gång varit ett hem till ett hotell drog i gång. Byggnaderna och de sju hektaren mark som ingick i köpet kom att varsamt renoveras och restaureras. Valentina och hennes mor Antonella har utfört ett mindre mirakel här – in i minsta detalj. Lokala konstnärer och små lokala hantverksföretag har fått ta plats vid sidan av antikviteter och måttbeställda möbler, och så har unika miljöer skapats. I juni 2022 var det slutligen dags att öppna upp. Intresset var stort, och globetrotters från jordens alla hörn satte Pasqualacqua på sin Bucket List.  

Världens bästa hotell 
I september, året därpå annonserades det att Passalacqua var med på listan över kandidater till den allra första utdelningen av World´s 50 Best Hotels. Kategorin var ny, tidigare är det endast barer och restauranger som uppmärksammats. Valentina ägare och CEO för Passalacqua, hotelldirektören Silvio Vettorello och PR-ansvarige Delia åkte till London. Delia berättar: 
 – Vi hade bestämt att om vi kom topp 20 så skulle vi skicka ut en pressrelease. När de började presentera topp tio sa vi ”Oh my God”. Nere på nummer 5 – We will maybe? Och vid nummer två började vi tänka – Have they forgotten us!

Första platsen var ett faktum. Bara ett år efter att dörrarna slagits upp dörrarna fick de bekräftat att de lyckats skapa något unikt. Vid prisceremonin sa Valentina: Om du kan drömma det, då kan du göra det. Passalacqua är en symbol av en dröm som blev sann. Det är en historia om kärleken och familjen, där passion och drömmar är fundamentala ingredienser. 

Så nu handlar mycket om att fortsätta leverera på topp men att samtidigt bevara den familjära känslan. Utmärkelsen till World´s Best Hotel 2024 kommer att delas ut i september, om man behåller sin placering återstår att se. Vi avslutar vår middag med att doppa delikata profiteroles i än mer choklad. 

Från transport till spa 
Vid vårt besök har man precis öppnat upp sitt spa som ligger inrymt i stallbyggnaden och i den gamla 50-meter långa tunneln i källaren. Denna gång byggdes ursprungligen för transporter och tar dig härifrån stallet och ner till sjön. Vi tar oss dock inte hela vägen utan stannar till för att bada bastu. Sedan fortsätter vi till bassängen, 18 meter lång är den och placerad i vad som en gång var ett växthus. Utsikt över trädgården ingår. Lyxiga spabehandlingar erbjuds också för den som vill ha än mer av det goda. Vi är dock nöjda, går tillbaka till rummet och korkar upp en flaska Franciacorta Cuvée Prestige Edizione 46 från Ca´del Bosco – ett delikat italienskt mousserande vin. 

Ny på sin post är Michelinkocken Viviana Varese som tagit över ansvaret för köket. Att åväcka det fina italienska köket från förr till liv är hennes målsättning. Menyn är klassisk, italiensk, och i säsong. Tryfflar en självklarhet likväl som pastan och de delikata Profiteroles-arna.  

Precis som i många hem är köket en riktigt trevlig plats att hänga i. Här kan man slinka in, gå runt, prata med personalen och även boka in sig för en lektion i glasstillverkning.  

Ägget & Rivan 
Frukosten utgår även den härifrån köket, och en del godsaker står här uppdukade och du serverar dig själv – galet många smarriga ostar finner du exempelvis här dessutom alldeles för många goda bakverk. Det som behöver tillagas beställer du. Ute i trädgården springer kycklingarna fritt och vill du hämta ett frukostägg eller två är det bara att säga till.  

Innan vi inmundigar frukosten nästa morgon går vi ut i trädgården för lite morgongymnastik. En kombination av stretching, andning och yoga bjuds vi på. Rörelserna väcker min kropp till liv, och den magiska utsikten över sjön och bergstopparna lockar.  

Att vi efter frukost ska ut och åka båt, en sådan där larvigt stilig Riva, gör att detta verkligen känns som inledningen på Världens bästa dag, på Världens bästa hotell… 

3 frågor! 
Om jag rekommenderar dig att åka hit? 
– Ja! 
Om det är det bästa hotell jag bott på? 
– Ja! 
Om det är värt pengarna? 
– Beror på hur många du har! 

Checka in 
Boka i tid, 24 rum är vad som finns. Nytt för i år är att det kommer vara öppet ända fram till den 5 januari 2025, för att sedan stänga ner tills mitten av mars. 
Prisexempel:  
Juniorsvit i villan i augusti för två personer: 4 500 Euro, samma svit i oktober 2 000 Euro.  
Bellini-sviten för två personer 12 000 Euro. 
www.passalacqua.it/en 

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Incheckad i solstolen, en vågrörelse i poolen, skapade av den finaste mosaiken. Detta är vad vi bjuds på här. Färgstarkt,...

Madeira - surfar in i framtiden. Stabilt internet och magisk natur är några av anledningarna....

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy