Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Krug – en upplevelse i tre akter

Voyage-Krug–en-upplevelse-i-tre-akter-01

Dela

Tre versioner av Krug med den gemensamma nämnaren årgång 2008 var temat för voyage:s champagneupplevelse i London. En upplevelse vi gärna delar med oss av, och en upplevelse du själv kan iscensätta.

Det har gått några veckor sedan jag för första gången upplevde Krug Clos du Mesnil 2008. Jag var beredd på en subtil smaksensation, något stramt och sammanhållet. Men mitt möte blev något helt annat – det var så ensamt, så smärtsamt och samtidigt så vansinnigt vackert. Musiken, bilderna i mitt huvud och upplevelsen där i konserthallen i Alexandra Palace i London då mitt första glas hälldes upp var något jag inte alls var beredd på.

En inbjudan från champagnehuset Krug om ett samarbete med den japanske kompositören Ryuichi Sakamoto landade i min brevlåda. Jag öppnade upp Spotify för ett möte, jag talade med musikintresserade familjemedlemmar och vänner och förstod att detta var stort. Ryuichi Sakamoto är även känd för att ha vunnit en Oscar för filmmusiken till filmen Den siste kejsaren. När jag läser på hittar jag en lång och spännande artistisk karriär där han iklätt sig roller även som skådespelare, pianist, producent och sångare.

Jag reser till London och checkar in på hotellet The Standard vid Kings Cross, där hela konceptet är lite upp och ner. Där utanpåliggande hissar ser ut som piller och där mitt rum har ett badkar mitti. Vi hinner en lunch nere i hotellets Library Lounge, där det finns mat, dryck och böcker. Många av gästerna till kvällens evenemang bor här, tillika Olivier Krug som kommer förbi och säger hej. Han är ett unikum i att hålla familjens namn och varumärke top of mind – världen över. Och det här med Krug i kombination med musik är ett koncept man arbetat med länge. Att låta flera sinnen aktiveras för att förhöja upplevelsen är vad det handlar om. För mig har Krug alltid varit rock´n´roll, något som ikväll ska utmanas.

Voyage-Krug–en-upplevelse-i-tre-akter

Lus, bus eller kus

Ingen parfym, inget läppstift, så kan man summera klädkoden för kvällen. Inga oönskade distraktioner helt enkelt. Den nordiska delegationen blir upphämtade i en stor Mercedesbuss. Vår norska vän har dagen till ära köpt en grön Porsche Taycan, och vi talar om att fira. Begreppet LUS dyker upp, lunch utan slut. Vi bestämmer oss för att KUS vore så mycket bättre, Krug utan slut. Vi åker genom ett delvis nedsläckt London, energipriserna är höga, och hade det varit helt nedsläckt hade det nog snarare handlat om att familjen var bortrest. Nu är det endast enstaka lampor som är tända. Yta och innehåll är den tanke som slår rot i mig och jag hör GPS´n förkunna ”You have arrived at your destination”.

Det är dags för en välkomstdrink, självklart ett glas Krug Grand Cuvée, denna gång av 164éme Edition. En stor vinröd koffert med texten ”Krug & Ryuichi Sakamoto” i guld står i ett hörn av rummet. Vi är nu här för att höra hur Sakamoto har tolkat Krugs champagne från årgång 2008 – ett verk som heter ”Suite for Krug in 2008”. Min nyfikenhet gör att jag går fram och öppnar kofferten, den är tom. Mitt fokus flyttar och jag ser Julie Cavil, Krugs briljanta vinmakare mitt i rummet. Det tar en stund innan jag vågar mig fram. Även Julie Cavil är förväntansfull, hon berättar om den hyllade årgången 2008 och om vädret som gjorde att skörden blev perfekt. På frågan om vad jag kan vänta mig av Clos du Mesnil, håller hon tillbaka och hennes röstläge sänks.

–Det är ett vin på en druva, från ett enda läge. Jag hade väntat mig mer, fler ord, fler förklaringar. Men i stället leder hon in samtalet på hur vinet komponeras likt musik och hur hon själv kan bidra i just detta arbete. Nu är vi dock här för att få reda på hur Ryuichi Sakamoto tolkat tre champagner: Krug Clos du Mesnil 2008, Krug 2008 och så klart Krug Grand Cuvée 164éme Edition. I de bästa av världar hade Sakamoto varit här ikväll, men han genomgår en cancerbehandling och hans läkare har avrått honom från att resa. Han har skickat en inspelad hälsning. Vi får se honom vid flygeln och framför datorn där han på sitt vis tolkar champagnen. Innan det är dags för oss att ta del av upplevelsen hälsar Olivier Krug oss välkomna:

– Kvällens upplevelse är en upplevelse av champagne, av champagne i kombination med musik. Så var inte blyg. Jag känner de flesta av er och jag vet att ni inte är blyga i vanliga fall. Ni kommer nu att få ett glas champagne och musiken kommer att ta er på en resa. Smaka på champagnen, blunda och njut av upplevelsen.

Voyage-Krug–en-upplevelse-i-tre-akter-01
Krugid
En app som du laddar ner till din telefon för att förhöja din Krug-upplevelse och lära dig mer om huset. Skiv in koden för din flaska och få upp massa information om vinet och även tips på musik som kan förhöja upplevelsen.

Musiken
Både på Spotify och på Youtube hittar du Suite for Krug 2008 av Ryuichi Sakamoto. I konsertformat har uppsättningen spelats i New York, London och Tokya av 36 musiker alla utvalda av Ryuichi Sakamoto. Fixa vinet, fixa vännerna och kvällen är din – KUS på dig!
Voyage-Krug–en-upplevelse-i-tre-akter-02

The solist

Orkestern i mitten, flygen i ena änden, violinen i den andra och häremellan orkestern. På varsin sida slår vi oss ner, vi delar två och två på ett bord med plats för tre glas. En triangel klingar ensamt i rummet. Servitörerna kommer ut och fyller våra glas med Krug Clos du Mesnil 2008. Det är svårt att andas. Några enkla ackord på flygeln fyller rummet. Jag vågar mig på att dofta, en kyla når mig. Kanske citrus, kanske mineral.

Jag gör som Olivier Krug bett oss göra, jag tar en klunk. Låter drycken finna plats i munnen, drar in lite luft och en känsla av ensamhet slår mig. Stram, självklar och alldeles på egen hand är det här en dryck som garanterat kommer att fortsätta utvecklas. Någon vänder det där instrumentet där små riskorn skapar ljudet av ett regn och jag förflyttar mig till platsen, där chardonnaydruvorna som nu landat i mitt glas en gång växte. Just nu kanske det regnar där. Det är lite svårt att finna rätt ord, den här champagnen är inte enkel, den är inte lättdrucken, men den är här en alldeles självklar inledning. När jag senare läser om vinet hittar jag beskrivningen: elegant, utmejslad, silkig och generös. En fin sammanfattning av denna solist.

Voyage-Krug–en-upplevelse-i-tre-akter-03

The small ensemble

Det är dags för flera musiker att ta plats, den lilla orkestern. Här möter stråkarna oss och tonerna är mjukare. Flygeln, violinen, vi svävar fram. Melankolin lättar. Vi serveras Krug 2008, som fått smeknamnet Classic Beauty, där alla tre druvor som får finnas i en champagne ingår: chardonnay, pinot noir och pinot meunier, 53 procent är här pinot noir vilket bidrar till att vinet redan nu är både generöst och fylligt.

Det är ett mellanspel. Vackert och pockande, jag blundar och byter sinnesstämning. Vackert, engagerande och eftertänksamt utan att jag trillar ner i diket. Det är dags att ta in rummet och alla musiker, varav vissa fortfarande sitter och väntar på att få sin roll i kvällens upplevelse. Champagnen har även den ett större register och att leta smaknoter är alltid kul. Bröd, citrus och äpplen finns självklart men även nötter och en fin mineralitet. På egen hand är noterna enkla men tolkade i musik bygger de ut upplevelsen. Mums.

Voyage-Krug–en-upplevelse-i-tre-akter-04

The orchestra

Det ringer in, och den tredje flaskan – den som är grunden i allt vad som är Krug hälls upp i våra glas och det är dags för hela orkestern att bjudas in – i såväl våra öron som i våra glas. Evenemanget har bjudit in till ordtwisten: ”Seeing Sound, Hearing Krug”, vilket vi nu gör. Krugs Grand Cuvée är precis vad den heter en blandning av olika vin, inte bara från ett år utan en mix av såväl druvsorter som årgångar. Enkelt uttryckt en multi-vintage, av de mer komplexa slaget.

Joseph Krug, grundaren av Krug, hade en vision om att skapa en riktigt bra champagne varje år, inte bara de åren då skörden var optimal. Han ville få fram en komplex champagne genom att blanda olika druvor från olika år, vilket huset nu gjort sedan 1843. För att återvända till musiken så handlar det likväl i buteljen som på scenen att välja ut de musiker och de instrument som ska ingå i kompositionen. Och precis som vinet så bjuder även musikerna nu in till en upplevelse i ett större format. Det lyckliga livet finns här, med vackra noter, med djup och komplexitet. Konserten är över, och en ny ridå går upp – den till det dukade bordet.

Voyage-Krug–en-upplevelse-i-tre-akter-05

Smakkombinationer

Här väntar nu alla dessa tre champagner på att kombineras med en utsökt måltid: Clos du Mesnil 2008 till tonfisk, Krug 2008 till hummer och Grand Cuvée 164ème Edition till pärlhöns med tryffel. Det är vansinnigt gott, vackert uppdukat och mitt emot mig sitter Manuel Reman med den fina titeln Président de champagne Krug. Efter lite prat om allt möjligt och om upplevelsen ikväll noterar jag hans tre glas. Det är det tredje han verkar föredra. Jag frågar helt enkelt.

–Min absoluta favorit är Krug Grand Cuvée, den är komplex och en champagne jag aldrig tröttnar på. Den passar till allt!

Den version av Grand Cuvée som vi fått i våra glas under kvällen är den 164:e utgåvan, en blandning som inkluderar 127 viner från 11 olika årgångar, det yngsta från 2008 och det äldsta från 1990. Smakmässigt är det här ett komplext vin där du i varje klunk upptäcker nya lager och nya smaker. Marsipan, nötter, citrus, honung… När det kommer till mat passar vinet till nästan allt, från det enkla till det mest komplexa.

Middagen har varit magnifik, men överskuggas av Ryuichi Sakamotos vansinnigt vackra musik. Det är dags att bryta upp. Vid bordet intill har Janet Jackson suttit hela kvällen med sitt sällskap. När det är dags att resa sig blir många ”starstruck” och vill prompt ta en selfie med henne. Själv hade jag velat ta en selfie med Julie Cavil, men det får vänta till ett annat tillfälle jag tackar henne i alla fall för en fin upplevelse innan vi åker tillbaka till hotellet.

När jag fått lite tid att smälta min upplevelse står jag fortsatt fast vid att Krug kan vara rock´n´roll – men också så mycket mer.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

I år är det sjunde året i ordningen som rosévinet Minuty lanseras i en Limited Edition utgåva. I år är...

I vanliga fall är det tjusiga och komplicerade klockor som är Jacob & Co:s signum, nu är det dock aktuella...

Under våra dagar i Épernay hade vi hunnit passera Pol Roger på Avenue de Champagne så många gånger att det...

Puffen, bubblet och den kalla drycken kittlar strupen och tvingar mungiporna uppåt. Det är något smått magiskt över Champagne, en...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy