Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Pärnu – den officiella sommarstaden

Voyage-Pärnu-den-officiella-sommarstaden

Dela

Från juni till augusti tar sig Pärnu an titeln ’Estlands officiella sommarstad’. Tempot dras upp, ständerna fylls och sommargästerna njuter. En härlig mix av långa sandstränder, fantastiska hotell, spabehandlingar, lekplatser, naturupplevelser och smarrig mat väntar här – inte bara på sommaren!

Foto: Eiliki Pukk
Ciderhouse by Jaani Hanso
perfekt pitstop om ni reser till Pärnu via Tallinn. Här bjuds på guidning, provsmakning och shopping. Förboka gör du på hemsidan: ciderhouse.ee

Idag har Pärnu omkring 50 000 invånare, men varje sommar närmast fördubblas antalet personer i staden. Den hästskoformade sandstranden är central i semesterupplevelsen, här är det långgrunt vilket gör det lätt att ha koll på barnen. En annan positiv effekt är att vattnet snabbt värms upp. Turister har kommit hit sedan länge, och år 1838 invigdes stadens första badinrättning och Pärnu kom att utvecklas till en populär kurort.

Just nu är det möjligt att flyga direkt till Pärnu från Stockholm. Då VOYAGE checkade in för att få en smak på vad staden har att erbjuda reste vi dock via Tallinn och blev upphämtad på flygplatsen. En resa på cirka 1,5 timme om du gör den direkt.

Ett pitstop

Men självklart är det även möjligt att addera ett stopp längs vägen. Några i vår grupp hann med ett besök hos den lokala ciderproducenten Jaani Hanso.

– Här fick vi en väldigt bra guidning och de beskrev hur de framställer cider enligt champagnemetoden, berättar Stefan Holmström, representant för Visit Estonia i Sverige.

Det går även att bara stanna till och köpa med sig några olika cider av olika slag. Men vill ni få en guidning med provsmakning av olika cidersorter rekommenderas förbokning. Flera av dem som var med på provningen talar varmt om framför allt rabarbercidern och den så kallade Ice Cidern som görs på vintern av äppeljuice som fryses innan fermenteringen, jäsningen, startar.

Själv reser jag direkt, för att träffa Ave Lääne från Visit Pärnu och äta lunch på kafé Pastoraat som ligger i anslutning till det familjära och tillika lyxiga boutiquehotell där jag senare ska checka in, Hotel Rosenplänter. Ave är själv uppvuxen i staden och trivs bra här:

– Under sommaren blir Pärnu centrum för Estlands turism, och besökare kommer hit för att slappna av. Vi har trendiga nattklubbar, olika festivaler, mässor och gatumarknader. En solig dag samsas 10 000 besökare här, säger hon samtidigt som hon medger att hon gillar våren då det är lite lugnare här allra bäst.

Exotisk behandling

Efter en supersmarrig ananasdessert med maränger är de dags för Ave att lämna av mig på det strandnära Hedon Spa & Hotel för en spännande spabehandling. Den byggnad vi ser här idag byggdes 1926 i nyklassisk stil, och ersatte då det tidigare badhuset som förstördes i samband med en brand under första världskriget.

Foto: Ken Oja

Hedon är sedan dess ett landmärke i staden. Ursprungligen erbjöds här varma havsbad under sommaren och heta bastus på vintern. Idag är faciliteterna uppdelade i två delar, en del för bad och en del för behandling. Jag har förmånen att vara inbokad på en behandling av det lite mer exotiska slaget som går under rubriken: Journey to North-Africa. Detta är en tvåtimmars behandling signerad det franska spamärket Cinq Mondes, och här inkluderas ångbastu, lerinpackning med två olika leror och en lång välgörande massage. Min terapeut Agnes är full av energi och bus, och uppmanar mig att ikläda mig rollen av en afrikansk drottning.

– You are queen! Hennes energi smittar och jag går från trött och stressad till omtumlad, len och glad.

Tips! 
I sommar flyger du direkt med SAS från Arlanda direkt till Pärnu Airport fram till den 16 augusti. Maximal semester på minimalt med tid helt enkelt. 
sas.se
 
Visit Pärnu 
Här hittar du samlad information inför din resa! 
visitparnu.com 

Visit Estonia 
Samlad och inspirerande reseinspiration för dig som är på väg till Pärnu. 
visitestonia.com/sv

Medelst cykel

Det har blivit dags att upptäcka staden, vilket allra bäst görs från en cykelsadel. Att hyra cykel är enkelt, vi plockar upp våra cyklar hos Tõruke Rattarent som håller till nere vid stranden, jag får hjälp med att ställa in sadeln innan vi trampar i väg. Cykel- och gångvägarna här är superfina och byggs ut varje år. Något som också slår mig är att lekplatserna är magnifika – de är lite större och mer fantasifulla än dem vi är vana vid hemmavid – problemet kan i och för sig bli att barnen vill vara här länge! Vi stannar till nästan i mitten av den hästskoformade stranden:

– Här i det varma vattnet njuter de som vill ha ett stilla varmt bad. Lite längre bort har havet lite mer fart och det är här vi har vår surfklubb, Aloha Surf, som erbjuder en mängd olika typer av vattenaktiviteter med fokus på surfing av olika slag, säger Veronika Meibaum, min medcyklist tillika guide hos Pärnu Private Tours.

En grön & blå stad

Varje sommar hissas en blå flagga på stranden – Blå flagg är en internationell miljömärkning som visar att badstranden drivs miljövänligt och att vattnet är rent. Vi trampar vidare och närmar oss den maffiga 600 meter långa ”bryggpromenaden” som här är uppbyggd alldeles vid havet. Tanken är att du som besökare här ska kunna utforska det unika ekosystemet här, med sin unika fauna och flora. En promenad som även är tillgänglighetsanpassad för både barnvagn och rullstol.

Än lite längre fram ser vi stads-korna, ’The City Cows’ som kommer hit mellan maj och oktober. De hjälper naturen med att bevara den sällsynta strandängens biologiska mångfald.

Nere vid vattnet här finns även två 8- meter höga utsiktstorn som är populära både bland fågelskådare och dem som bara vill njuta av utsikten härifrån. På toppen finns bilder på ett urval av de fåglar och växter du kan se här. Tornen är byggda i en form så att de är stabila även när vinden viner.

Foto: Susann Komgi
Några fantastiska hotell
• Boutiquehotellet Rosenpläter
• Nybyggda Wasa Resort
• Klassiska Raannahotell
• Villa Ammende

Fin arkitektur

Vi trampar sedan in lite närmare mot själva staden som bjuder på en hel del historia. Bara att titta på arkitekturen är kul, från Art Nouveau till funktionalism. Hur kartan såg ut när Sverige hade makten här är lite extra kul att kika på – den kommer i form av en stjärna. Numera finns dock endast delar av stadsmuren kvar, och den enda stadsporten är Tallinn Gate.

Det har blivit dags för mig att checka in på Hotel Rosenplänter som ligger i en fin byggnad från 1696 och som efter en omfattande renovering nu varit öppet sedan 2019. Men det har varit tre lite lugnare år och känslan är att det verkligen är topp notch här! Totalt erbjuder man 13 rum i ljusa toner och där naket trä är en del i konceptet. Alla rum är olika och två av dem har ett badkar mitt i själva sovrummet – busigt!

Innan det är dags att summera dagen blir det middag på Villa Wesset. Stämningen är på topp, maten god och servicen familjär. Musiken spelar, solen går ner.

De hade kommit till Pärnu för att hitta stället där deras dotter skulle gifta sig – de fann det inte och fick därför bygga det själva.

Frukost på sängen

Nästa morgon inleds med frukost på sängen – på Hotel Rosenplänter finns inga andra val. Och det är bara att erkänna att detta är ett perfekt sätt att starta dagen med den där totala känslan av semesterlyx.

Regnet hänger i luften men då min morgonagenda bjuder på spabad och behandling spelar detta ingen roll. Jag checkar in på Estonia Resort Hotel & Spa och hamnar ganska snart i en av bubblepoolerna utomhus – härligt i kombination med regnet. Här finns även en rökbastu, inte riktigt en så där exotisk som jag velat testa men den ger en försmak på en upplevelse som lockar. Det doftar av tjära.

Jag poolplumsar och bastar mig igenom de fina faciliteterna som breder ut sig här. Det finns många olika både bastus och pooler, till och med en barnbastu där det visas tecknad film. En stor del av behandlingarna går på det estländska temat. Jag testar en Estonian Power Tree Body Treatment. Och blir ’piskad’ över kroppen med en kvist-ruska och sedan masserad med morotsolja. Lite fågelkvitter till det och dagen har börjat bra.

Foto: Susann Komgi

Rum & lägenheter

Lite senare kikar vi in på det nyöppnade Wasa Resort, som funnits här sedan 1938 men där man nu byggt nytt. Hotellet fick sitt ursprungliga namn efter den båt som tog besökare till Pärnu. Hotellet är omskrivna för sin fantastiska mat. Addera till detta ett fräscht bad och en bastudel perfekt för hela familjen. Huvudbastun står faktiskt direkt ovanpå poolen – så även om du svettas har du koll på familjen.

Även här finns det möjlighet att få en spabehandling och det är det lyxiga franska märket Payot som erbjuds – priserna är höga för att vara här men jämfört med de svenska inte alls.

Innan middagen tar vi en drink på Villa Ammende uppförd i organisk Art Deco-stil. Då vi tidigare cyklade förbi här berättade Kristina att hotellet byggdes av en tysk familj. De hade kommit till Pärnu för att hitta stället där deras dotter skulle gifta sig – de fann det inte och fick därför bygga det själva. Att kliva in här är en tidsresa. En sprakande brasa, ett förälskat par, en cocktail i glaset …

Middag med havsutsikt

Vi förflyttar oss i både plats och tid för att inmundiga vår middag på Rannahotell som ligger direkt vid stranden. Det ikoniska hotellet öppnade 1937 och är ritat av arkitekten Olev Siimaa, med sitt strandläge är det unikt i staden och välkomnar gäster i 55 rum varav 11 sviter.

– Vi är stolta över att vi har inhyst flera av landets presidenter här. Vi väntar dock på att vår nuvarande president Alar Karis ska checka in, berättar Jana Palm, marknadsansvarig på hotellet och som är vår värd för kvällen.

Vi får se två av de största sviterna, båda med den maffiga sjöutsikten, och känslan av att man befinner sig på ett skepp är påtaglig. Vi syr ner för trappen och jag hinner kika på några fotografier som visar hur badlivet levdes här under 1800- och 1900-talet. Då handlade det om att andas frisk havsluft och om att skyla sig. Påklädda från topp till tå sökte gästerna skydd i korgstolar som nästan liknar fågelbon.

Restaurangen bjuder på magnifik utsikt och mat i toppklass, något man även uppmärksammats för i White Guide. Själv tar jag en svalkande gazpacho men alla snyggast är bläckfisken. Till varmrätt torsk med shiitake och sås med citrongräs.

Ut i naturen

Dagarna går fort och det har blivit dags för en vandring längs Tolkuse bog trail som ligger en halvtimmes bilresa från centrala Pärnu. Här möter vi upp vår guide Märt Kose som tar med oss genom den varierande naturen. In i skogen, upp i det 18 meter höga utkikstornet, med utsikt över området och ända till stranden i Pärnu, och vidare på en promenad längs de stängels som tar oss fram över den magiska myrmarken. Märt pekar på olika växter och berättar. Han älskar området och tar ofta med sig grupper hit. Jag passar på att fråga när han tycker naturen här är som allra vackrast:

– Allra mest magiskt är det att komma hit och uppleva gryningen och se dimman lätta.

Bästa golfbanan

Det finns olika sätt att uppleva utelivet här och vår medresenär Martin Dahlström från företaget Out of Bounds har rest i väg lite tidigare än oss andra för att hinna spela på Pärnu Bay Golf Links. Han berättar:

– Det var riktigt häftigt att åka på en liten väg i skogen och helt plötsligt öppnar banan upp sig och det pampiga klubbhuset framträder.

Martin berättar att det han såg som bra med banan var det är väldesignade hål som är roliga att spela. Och det faktum att hela banan är byggd på sandunderlag gör sitt. Dessutom var banan väldigt bra, jämna och fina greener och fairways, och som dessutom ligger otroligt vackert. Att Martin säljer resor hit är inte så svårt att förstå.

Lunch på farmen

Efter våra äventyr i det gröna sammanstrålar vi på Nurka Farm, ett excentriskt B&B i närheten av golfbanan, Här välkomnas vi av ägarinnan Katrin Virkus Sule berättar om sin resa med att göra om gården till ett sommarhotell:

– Jag har bara öppet sommartid, jag får förfrågningar från gäster som vill komma på vintern men då vill de betala mindre – samtidigt som allt just då är dyrare.

Här finns en vedeldad bastu med 100 år på nacken, unika rum där inredningen mestadels är tidstypisk men mixad med modernt. Vi bjuds på lunch, vällagat och gott. Absolut godast är den smarriga rulltårtan, jag hinner med en rejäl bit innan det är dags att resa hem.

På väg mot flygplatsen konstaterar jag att jag kommer se till att få återvända. Jag har ju ännu inte upplevt rökbastun och livet på den UNESCO utmärkta ön Kihnu lockar mig.

Pärnu private tours 
Boka en guidad tur för att lära känna staden snabbt och enkelt. Allra helst från cykelsadeln. 
parnutours.com
Foto: Evolumina
Pärnu bay golf links 
Här väntare en riktigt fin golfbana som för vissa är huvudingrediensen i resa hit. 
Parnubaygolf.Com
Foto: Robert Lindström

Michelin har checkat in

Estland är stolta över att nu ha fått sina första två Michelinkrogar! De ligger båda i Tallinn: NOA´s Chef Hall och 180° by Matthias Diether.

Nyligen presenterades Guide Michelin sin första utgåva i Estland. I guiden rekommenderas 31 restauranger. Två med varsin stjärna, fem med utmärkelsen Bib Gourmand och två med Michelin Green Star. Motiveringen lyder:

NOA’S chef hall

Eleganta NOA’s Chef Hall ligger i samma vackra byggnad som restaurang NOA, strax utanför centrala Tallinn. Här välkomnas gästerna med en aperitif i den romantiska loungen som har en fantastisk utsikt över Tallinnbukten och Finskaviken. Det öppna köket är hjärtat i restaurangen. Kockarna Roman Sidorov och Tõnis Siigur, sätter den kreativa 7-rättersmenyn som ger dig en upplevelse från början till slut. Här står lyxiga råvaror i fokus, vare sig det är norsk pilgrimsmussla, hummer från Kanada eller lokala produkter av bästa kvalitet.

Adress: Ranna tee 3, Pirita linnaosa, Tallinn

Foto: Lauri Laan

180° by Matthias Diether, Tallinn

Högklassiga 180° by Matthias Diether ligger i det trendiga hamnområdet Noblessner i Tallinn. Restaurangen har fått sitt namn från den 180-gradiga utsikten man har över det öppna köket. Här välkomnas du i den läckra loungen och blir serverad en fördrink och läckra tilltugg. Menyn består av en avsmakningsmeny på antingen fyra (Flavours of 180 Degrees) eller sex rätter (Matthias’ Inspiration). Restaurangens grundare, Michelinkocken Matthias Diether från Tyskland, står för ambitiös och modern matlagning som också uppvisar imponerande smak- och konsistenskontraster. Han ägnar stor uppmärksamhet åt detaljer.

Adress: Staapli tänav 4, Põhja-Tallinna linnaosa, Tallinn Mer info:

visitestonia.com/sv/info-omestland/ michelinstjarnor-har-kommittill- estland

Här välkomnas gästerna med en aperitif i den romantiska loungen som har en fantastisk utsikt över tallinnbukten och Finskaviken

Foto: Lauri Laan

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Madeira - surfar in i framtiden. Stabilt internet och magisk natur är några av anledningarna....

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

TALESÄTTET ATT DET du aldrig kan ändra på när du flyttar in är läget, allt annat kan du förändra. Och...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy