LUFTEN DARRAR, PALMERNA SVAJAR, LJUDET AV VÅGORNA SOM RULLAR IN HÖRS I BAKGRUNDEN,
STRÅLKASTARNA ÄR TÄNDA. FANSEN HAR REDAN BÖRJAT SAMLAS VID AVSPÄRRNINGARNA, MAJ MÅNAD ÄR HÄR OCH DET ÄR ÄNNU EN GÅNG DAGS FÖR FILMFESTIVAL I CANNES, I ÅR DEN 78:E I ORDNINGEN.

EN GÅNG I tiden var Cannes en liten okänd fiskeby på den franska Rivieran. Hon kom dock att väcka intresse för sitt läge och för sin skönhet. I mitten av 1800-talet hade aristokrater från både England och Ryssland hittat hit – lockade av Medelhavsklimatet och havet. De byggdes privat villor, och i början
av 1900-talet även stora magnifika hotell, längs Promenad de la Croisette, såsom Le Majestic och Carlton. Cannes lockade likväl författare och artister som kungligheter.

VOYAGE checkar in på Le Majestic, vars fullständiga namn idag är Hôtel Barrière Le Majestic Cannes, en solig morgon under lågsäsong. Från flygplatsen tar det inte mer än en halvtimme innan vår Mercedes
svänger in på hotellets uppfart. Hotellets fasad är vit, utsirad på ett vis som får mig att tänka på vit maräng, Art Deco är stilen, fönsterna är bågformade, baldakinerna är röda. Intill ingången står en Pagani och en Ferrari parkerade. Att göra entré här är ett konststycke i sig, men något många stjärnor
gjort under åren – och då ofta i samband med just filmfestivalen. Vi kommer dit strax.

EN KONKURRERANDE FESTIVAL
I början av 1920-talet började planerna för Le Majestic att dras upp, den brittiske affärsmannen Henri Ruhl som bosatt sig här på Rivieran och köpt mark gav uppdrag till arkitekten Théo Petit att designa hotellet. Två år senare, 1926, öppnar så den första flygeln av Le Majestic. Jag kliver in i lobbyn, marmorgolvet är välpolerat, takkronorna imponerande och sofforna sammetsklädda. Mitt rum är ännu ej
redo, och resten av mitt sällskap är på intåg, så här får jag nu vänta en stund och insupa miljön.
Vi blickar bakåt i tiden, och får reda på att under 1930-talet föddes idén om en film festival i Cannes som skulle kunna konkurrera med festivalen i Venedig. Ett Palais des Festival skulle byggas. Men andra världskriget kom emellan, och i stället för att stjärnorna skulle checka in fick Le Majestic agera militärsjukhus. Men så år 1946 var det så dags att lansera Cannes filmfestival, som initialt hölls i det gamla casinot på Boulevard de la Croisette. Den två kilometer långa havspromenaden blev en catwalk för stjärnor som Birgitte Bardot, Sophia Loren och Alain Delon. Nuvarande Palais des Festival byggdes 1982 och blev festivalens hjärta samtidigt som lyxhotellen Le Majestic och Hotel Martinez blev legendariska för sina stjärnspäckade fester.

Le Majestic har idag 349 rum, varav flera är unika sviter såsom Riviera sviten, Melodie sviten och Christian Dior sviten samt den stora och superlyxiga Penthouse sviten med uppvärmd pool och en 360 graders utsikt över staden, bergen och horisonten – även trappan upp till Palais de Festival kan vi se härifrån. Bland de filmstjärnor som checkat in på hotellet finner vi bland andra: Leonardo DiCaprio, Ariana Grande, Catherine Deneuve, Robert De Niro, George Clooney, Bruce Willis, Robert Pattinson och Queen Latifah. Runt om i hotellets korridorer hittar vi bilder på än fler av de stjärnor som bott här under åren.

UPPE PÅ HOTELLETS TAK
Mitt sällskap gör entré och vi beger oss till bistron Le Fouquet´s för lunch. Jag beställer några ostron och en sallad med räkor, delikat, trevligt, vi skålar i champagne. Vi är fem kvinnor i sällskapet från Sverige, Finland, Norge och Danmark. Vissa av oss har varit här förut, för andra är det första gången, till sammans ska vi njuta och utforska lyxlivet här på hotellet. Rummet är redo, mitt perfekt placerat med utsikt över havet, palmerna och hotellets uppfart. Här ser jag lyxbilarna köra fram och solen når nästan fram till min sköna säng. Jag hinner inte mycket mer än att leta upp min baddräkt innan det är dags att bege sig till hotellets spa, Spa Diane Barrière. Ett dopp i poolen, en stund i bastun och en timmes massage på det. Åh så härligt. Innan middagen är vi inbjudna upp till hotellets tak. Här odlas det örter, blommor och kryddor, även några bikupor finner vi här. Allt detta startade för nio år sedan och är delar i det exceptionella barkonceptet som Enamuele Balestra utvecklat. Ingredienserna går via källaren, där de extraheras
och destilleras innan de slutligen serveras i hotellets bar – i glas från Biot eller i krus av keramik från Vallaurais. För att än förhöja drinkupplevelsen sprayas glasen med parfym…
Vi beställer våra drinkar, alla olika. Sagolikt vackra, detta är en upplevelse du inte bör missa även om du inte bor på hotellet. Nyligen har jag läst listan över världens 50 bästa baren och undrar varför just denna bar inte finns på listan.
– Vi kvalificerar helt enkelt inte av rent formella krav. Bland annat hade vi behövt ha en separat ingång till vår bar, säger Guillermo Pittaluga som är Bar Manager här.
ETT DOPP I HAVET
Innan frukost nästa dag beger vi oss ner till havet för ett dopp vid hotellets privata strand, La Plage Majestic, som även har en egen ponton från vilken vi hoppar i. Vi tappar inga bikinitoppar, och väcker inga paparazzis till liv såsom stjärnorna på festivalen en gång i tiden gjorde – eller var det snarare de
som aspirerad på att bli stjärnor och väcka uppmärksamhet… Under festivaltid är även detta ett tillhåll för privata lyxiga fester, en beach club med en partyscen med DJ:s och liveuppträdanden där champagnen flödar till de tidiga morgontimmarna. Självklart står champagnen på kylning även på frukostbuffén men vi skippar den just idag. Vi ska faktiskt baka med hotellets konditor Nicolas Maugard. På hotellet bakas varendaste liten kaka, och dessert. Ett helt team jobbar här och under högsäsong är temperaturen hög. Jag hittar en liten detalj jag inte gillar, här jobbar man med färdig separerade äggulor och äggvitor.
– Vi bakar så mycket att just detta steg förenklar det hela för oss utan att vi prutar på kvalitén, säger Nicolas Maugard. Vispa, röra, skratta och repeat. Det är kul att baka, det finns faktiskt stjärnor som
ber om att få komma hit ner också. Om Cate Blanchett gjort detta vet vi inte, men vi får reda på att hon bott här flera gånger. I fjol var hon dessutom en av föredragshållarna under Kering Women in Motion Talk som arrangerades här på hotellet.
CHAMPAGNEN KORKAS UPP
Vi lämnar köket och beger oss upp till den magnifika penthouse sviten. Just nu håller den på att möbleras om. Allt är bortplockat, golven är nyslipade och doften av målarfärg som ännu inte riktigt torkat ligger kvar. Vi går ut på altanen. Den stora bubbelpoolen ångar, utsikten, magin – jag blundar och drömmer mig bort. Jag ser juveler, en filmstjärna, en makeupartist och ett hav av statister. Någonstans här inser jag att vi nosar på en välregisserad dröm, en dröm om att lyckas, om att skina och om att vara på toppen. Det är inte långt kvar nu, det har börjat bli varmare. Hotellets utomhusrestauranger och barer har öppnat upp. Poolen är inte längre bara dekoration, utan här badas det nu igen.
Vi avslutar vårt besök med ett glas champagne och jag påminns om att jag läst att det under de två veckor som festivalen pågår korkas upp 2 000 champagnekorkar, hur många det blir i år återstår att se. Det är dags för strålkastarna att tända upp, för mattan att rulla ut och för stjärnorna att checka in.
FILMFESTIVALEN I CANNES
Pågår: 13 – 24 maj, 2025 Det billigaste rummet under dessa 11 nätter är ett Deluxe Room City View för 2 personer, för 19 739 Euro – är du intresserad skynda dig att boka, det säljer slut fort och priserna går upp!
Generellt ökar priset på hotellet med mellan 4–5 gånger under festivalen, väntar du fram till oktober finns rum för 261 Euro natten