Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Jordanien – en mångfacetterad destination

Jordanien–en-mångfacetterad-destination-Voyage

Dela

Natten är kall, sanden likaså, och den mörka himlen lyses upp av flera miljoner stjärnor. Wadi Rum är platsen där vi nu befinner oss, och här somnar vi senare i ett ökenlandskap som i filmens värld många gånger fått visualisera livet på Mars. Detta är en av många upplevelser som väntar i Jordanien, låt oss nu berätta om några till.

Jordanien är en spännande destination, och kanske hitintills relativt outforskad av oss svenskar. Att det nu går att flyga direkt från Stockholm gör att resan till denna mångfacetterade destination blir enkel. Lite mer utmanande är det dock att välja innehållet under de dagar ni spenderar här det finns nämligen galet mycket att se och uppleva.
Landet har en 1 619 kilometer lång landsgräns, med gränser mot Syrien, Irak, Saudiarabien, Israel och Palestina, och är en säker och lugn destination. Det centrala läget mitt i mellanöstern gör att historien som utspelat sig här har satt sina avtryck, och självklart är en del av upplevelsen. Härtill kommer naturen, maten, människorna och det stundom hetsiga tempot. Att pruta är en självklarhet kanske lika självklart som det är att ha en bild på kung Abdullah II bin Al Hussein på väggen, både hemma och på arbetsplatsen.

Kungafamiljen är populära och den nuvarande kungen är den 42: a i ordningen i rakt nedstigande led från profeten Muhammed.
En resa till Jordanien är sällan enbart en ren solsemester, landet har dock en 26 kilometer lång kust längs Röda havet där många både dyker och badar. Och härtill är kanske den vackraste av Döda havets stränder den östra där många väljer att luta sig tillbaka för att flyta en liten stund. Så jovisst kan det bli en hel del badande även här.
Vi anländer till Queen Alia International Airport i Amman och checkar in på Fairmont Hotel som ligger vid vad som kallas Fifth Circle, ett område där flera av de stora lyxiga hotellkedjorna slagit sig ner. Härifrån är det sedan enkelt att utforska Amman staden där 4 miljoner av landet 11 miljoner invånare bor.

Civilisationens spår

En middag och en frukost senare är de dags för oss att besöka Citadellet, en plats där bosättningar fanns redan under bronsåldern. Platsen fortsatte att attrahera och vi finner idag även spår från järnåldern, romartiden, den bysantinska tiden och Umayyadernas storhetstid. Den romerska amfiteatern som uppfördes på 130-talet väcker än idag beundran. Med plats för 6 000 personer, går det att anta att nöjeslivet här hade en hel del att bjuda på. På sina håll har byggen förstörts på grund av jordbävningar. Sandstenen här har de klassiskt ljusbruna nyanserna, och de gamla och de moderna byggnaderna smälter samman. Inne i stadskärnan adderas starkare kulörer. Vårt besök blir kort men jag konstaterar att här finns shopping, kaféer, små restauranger, gallerier och en keramikverkstad som suktar mig. Men vi vill hinna vidare innan det blir mörkt så vi lämnar staden bakom oss.

Jerash
Läs på
För bästa behållning av ett besök på de många historiska och religiösa platserna är ett tips att läsa på i både historieböckerna och Bibeln – andra Moseboken och evangelierna.

Vägarna leder genom landet från havet genom land och in i andra länder. Handelsvägarna; kungavägen, sidenvägen, kryddvägen och ytterligare några vägar såg till att gods och varor kunde transporteras. Längs vägarna växte städer fram, platser för tull, handel och möten. Vi stannar till i den magnifika staden Jerasch som idag finns med på Unescos världsarvslista och som är den bäst bevarade romerska staden i världen. Här var det handeln som fick romarnas liv att blomstra i staden från år 63 och fram till 600-talet. En amfiteater, en stor handelsplats och mycket annat finner vi här än idag. Att utforska denna plats på bara några timmar är snudd på omöjligt. Men vi vill som sagt inte att solen ska hinna gå ner.

Dags att flyta

Vägen slingrar sig ner för bergen, vi är på väg mot Döda havet, jordens lägsta punkt, enligt skylten vi passerar ligger den nu på 436 meter under havsytan. En siffra som varierar när jag kikar runt på internet, men så gör även havsnivån här. Tidigare uträkningar pekade på att Döda havet skulle försvinna omkring år 2050, men ett avtal mellan länderna kring det salta havet om att försöka rädda vattennivåerna är undertecknad och arbetet pågår. Vattnet fylls på från den lilla Jordanfloden och något utlopp finns inte utan i stället dunstar vattnet här.

Döda havet
Jordens lägsta punkt och ett hav utan liv men med över 30% salt. Packa in dig i leran men bada inte för länge – den fysiska påverkan är påtaglig. Må bra effekten inkluderar ett dopp på max 30 minuter!

Vi checkar in på det 5-stjärniga hotellet Dead Sea Marriott Resort & Spa som är ett av de lyxiga hotellen som ligger här på rad längs stranden. Det finns även en allmän strand men tänker ni inte övernatta här är ett tips att ni letar upp ett hotell där det går att boka in sig för ett bad i några timmar för en lyxigare upplevelse.

Det är sen eftermiddag när vi äntligen plumsar i. Jag lånar ett par badtofflor och kliver i. Vattnet här har en salthalt på över 30 procent och är rikt på mineraler. Jag lutar mig tillbaka och flyter upp, det är bara att slappna av och njuta. I en generös skål på stranden finns lera att applicera över hela kroppen. Det blir en spakur deluxe och inpackningen sköljer vi sedan av i havet. Vattnets och lerans läkande effekt är historisk och även kung Herodes och drottning Kleopatra inräknas bland tidigare badgäster. Det finns en hel del produkter att köpa med sig härifrån och leran och saltet är de primära. Detta är dock inget salt man har på maten utan ett salt som har en terapeutisk effekt vid just bad. Trots vattnets positiva effekter bör du inte bada alltför länge, en halvtimme är nog. Vi tar oss motvilligt upp, och njuter sedan av solens guldfärgade nedgång.

Religiösa platser

Vi checkar ut och reser vidare för att inleda dagen med besök vid två viktiga religiösa platser. Den första är Al-Maghtas, även känd som Betania, dopplatsen, självklart en plats upptagen på Unescos världsarvslista. Själv förvånas jag över att floden är så smal. Det var här nere vid Jordanflodens strand som Jesus döptes av Johannes döparen. Enligt Nya levande bibeln, Matteus 3:11 sa Johannes:
”Den som omvänder sig från sina synder döper jag i vatten. Men det ska komma en som är större än jag. Han är så mäktig att jag inte är värdig att ens röra vid hans skor!”
Med framförhållning och planering är det även idag möjligt att döpa sig här. Vi andra har möjlighet att kliva ner för ett mindre dopp. Själv badar jag fötterna, händerna och ansiktet. Platsen har stor lockelse och är ju mer man tänker på det en fantastisk upplevelse. Dåtid möter nutid.

Den andra platsen vi besöker är Mount Nebo, platsen varifrån Moses såg de förlovade landet för över 3 000 år sedan. Berget vi står på har en höjd på 808 meter över havet och utsikten är en panoramavy över Västbanken.

Den gyllene triangeln

Vi lämnar nu dessa upplevelser och tar oss an vad som kallas Jordaniens gyllene triangel. En upplevelse som namnet avslöjar bjuder på tre ingredienser; Petra, Wadi Rum och Aqaba. Vår första anhalt är Petra, och då vi lyckats pricka in en av de kvällar då det är möjligt att uppleva Petra by Night skippar vi middagen. Vi äter i stället några smarriga Shawarmas, en form av wraps, jag väljer en fylld med falafel och en med kyckling. Sedan checkar vi snabbt in på hotellet och tar oss ner till den stora entrén. Klockan är strax efter sju och det har redan hunnit bli mörkt då vi kliver in på området.

Petra är sedan 1985 upptaget på Unescos världsarvslista, och sedan 2007 inkluderas staden även i världens sju nya underverk. Ikväll är vi bara här för att insupa atmosfären och drömma oss bakåt i tiden. Vår väg fram till skattkammaren – Khazne al Firaun är upplyst av över 1 500 ljuslyktor. Trots det är det svårt att hålla balansen. Det är lätt att drömma sig bakåt i tiden här, en stad som blomstrade mellan år 8 före Kristus och fram till år 40. Staden som då hade över 30 000 invånare var en del av det nabateiska kungariket tillika ett handelscentrum. Och kanske gick de då precis som vi gör nu vägen fram till Khazne al Firaun, för att delta i en fest eller uppleva ett skådespel.

Vi kommer fram, och ljuset sveper över det 40 meter höga och 28 meter breda templet som mejslats fram ur berget. Det är visuellt magiskt men kanske skulle musiken kunna bjuda på lite mer. Starka färger lyser upp, vi bjuds på en berättelse, och sedan är allt över för ikväll.

Petra
Petra by Night går att uppleva måndag, onsdag och torsdag kväll. Ska du bara komma en gång så är det dock ett besök på dagen som gäller. Det går att komma in redan klockan sex på morgonen vilket är smart om ni inte vill trängas med de stora turistgrupperna.

Tillbaka till petra

Nästa morgon är vi tillbaka, tidigt – de öppnar porten redan klockan sex här. Nu gör vi samma promenad fram mot skattkammaren tillsammans med vår guide Raid. Han visar på de komplexa vattenkanalerna, tecknen och bilder i bergen och klipporna som vi passerar. Vi stannar till vid Khazne al Firaun precis som alla andra, här väntar kameler och guider på att vi ska välja att dela upplevelsen med dem. Vi är dock ganska nöjda, dricker en kopp tjockflytande arabiskt kaffe och går vidare. Förbi marknaden, upp över bergen in i grottorna som tidigare var hem för både människor och djur. Vi blir kvar i ytterligare några timmar och jag konstaterar att området är stort, imponerande och nästan omöjligt att ta in.

Under 100-talet förlorar Petra sin betydelse då handelsvägarna ändrades, härefter förstördes staden i jordbävningar år 363 och 551. Staden föll i glömska och blev åter känd för västvärlden 1812 då en schweizisk upptäcktsresande återupptäckte staden. Innan vi reser vidare konstaterar jag att jag aldrig någonsin kommer att glömma den här platsen.

Petra är sedan 1985 upptaget på Unescos världsarvslista, och sedan 2007 inkluderas staden även i världens sju nya underverk.

Ökenliv i Wadi Rum

Vi fortsätter vår resa, och denna gång tar vi oss ut i öknen och checkar in i en yurt, här i form av en tältigloo i glamping stil, i Wadi Rum. Här väntar en öken med blodröd sand och klippformationer av både sandsten och granit på en yta lika stor som staden New York. Wadi Rum är ett naturskyddsområde och sedan 2011 upptaget på Unescos världsarvslista. Öknen här har varit bebodd i över 12 000 år och överallt finner vi olika spår de lämnat efter sig. Idag är det inte mer än något 100-tal beduiner som bor här, men desto fler turister som checkar in för att precis som vi leva ökenliv. Vi utforskar området från flaket på en Jeep – de är dagens moderna kameler och de tar oss snabbt fram bland sanddynorna. Vi gör flera stopp och stannar även till vid ett beduintält för att dricka te.

En äldre man spelar på ett traditionellt instrument, det är långt ifrån vackert men skapar en stämning av att tiden stått still. De berättar att just denna man har två hustrur, han bor hos dem varannan dag i två olika hus. Nutida historia möter den dåtida.
Lawrence of Arabia är en filmklassiker som berättar historien om hur Thomas Edward Lawrence ledde en revolt här under första världskriget. Med hjälp av en beduinarmé lyckades han besegra turkarna och det osmanska riket.
Middagen bjuder på grillat, grillat under jord på en ställning i tre våningar. Effektivt, gott och en riktig show då grillställningen trollas fram. Och det är nu efter maten vi skulle kunna fascineras av alla de där stjärnorna som här visar sig en klar natt. Men de döljer sig bakom molnen och bara en och annan stjärna blinkar till där uppe.

Kuriosa

Wadi Rum
Att bo här en natt är en fin upplevelse som är riktigt prisvärd. Räkna dock med att standarden på boenden är något lägre än vad bilderna visar. Smart är även att på förhand boka in jeepturer och eventuell kamelridning – bokar du på plats blir det dyrare.

4 filmtips: Lawrence of Arabia, Star Wars: The Rise of Skywalker, Indiana Jones and the Last Crusades och Agatha Christies Appointment with Death.

Vandringskängor är en bra idé, en åsne- eller kameltur en dyr idé.

Cirkeln sluts

Vår tredje och sista anhalt i vår Gyllene triangel är kuststaden Aqaba. Här checkar vi in på Hyatt Regency Aqaba Ayla och kliver in i vad som känns som en klassiskt lyxig semester. Hotellet har pool, serveringar och allt annat du kan önska dig. Vid poolen blir din drink alkoholfri, kliver du in i ett ”luftslott” (en öppen byggnad med väggkonstruktion) går den dock att få även med alkohol.
Omtumlade av alla upplevelser blir det en lång eftermiddag vid poolen, och en sväng förbi det där luftslottet innan vi åker in till stadens centrum för att äta. Det är fredag och fullt med folk, vi tar en sväng på nattmarknaden. Här vimlar det av folk och några kommer fram och undrar var vi kommer ifrån.
Dagen härpå tar vi en båttur ut på Röda Havet. Några dyker ner och snorklar bland korallerna, och vid ett flygplan som placerats här under ytan. Vi andra konstaterar att det känns för kallt att hoppa i men njuter av dagen som bjuder på både sol och kalla vindar. Och lite så är det nog med Jordanien – hon bjuder inte bara på en sak – här finns verkligen både och!

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Madeira - surfar in i framtiden. Stabilt internet och magisk natur är några av anledningarna....

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

TALESÄTTET ATT DET du aldrig kan ändra på när du flyttar in är läget, allt annat kan du förändra. Och...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy