Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Det återerövrade huset: Champagne Taittinger

Dela

Efter att under två år i rad varit den champagne som serverats på Nobelmiddagen i Stockholms Stadshus är Taittinger populärare än någonsin i Sverige. Men vi börjar vår tur nere i källaren i Reims som är imponerande, uppdelad i två plan och fyra kilometer lång. Källaren grävdes av romarna på 300-talet. Under 1300-talet var den även en del av klostret Saint Nicaise som låg här det finns fortfarande vissa rester kvar. På 1700-talet kom man på att detta var den perfekta miljön för att lagra champagne. Den svala temperaturen gör att vinet mognar långsamt. I besöksdelen av källaren är det husets Comtes de Champagne som ligger på rad, den gula belysningen skapar en extra dimension.

– Då min pappa köpte tillbaka Taittinger ville han ha med sig mig och min bror in i verksamheten, berättar Vitalie Taittinger då hon kommer och möter upp oss som nyss stigit upp ur källaren.

Hon bodde då i Paris, men pappa Pierre-Emmanuel Taittinger ville ha henne närmare om hon skulle vara en del av företaget. I dag bor hon i en närliggande by och åker ofta in till kontoret i Reims. Vitalie Taittinger har tagit sin an rollen och trots ett smittande skratt och galaklänningar jobbar hon intensivt för företagets framgångar. Hennes roll är både kommersiell och kreativ, hon ansvarar för design av nya flaskor och etiketter till champagnen, samtidigt som hon är husets modell och figurerar såväl i annonser som i rollen som guide till huset på företagets hemsida. Dessutom representerar hon Taittinger vid flera av de event och sammanhang där deras varumärke exponeras såsom vid Bafta-galan. Vi inleder vår provning med non vintage Brut Réserve som serverades på Nobelmiddagen 2014:

– Jag är extra stolt över att vi lyckades bli vald till Nobel-champagne två år i rad. Först med vår standardchampagne och sedan med vintage 2008, festen i Stockholm var en av många Vitalie Taittinger närvarat vid.

Vi går över till att pröva husets prestigen Comtes de Champagne som är en personlig favorit. I dag är det årgång 2004 av det makalöst eleganta vinet som får oss på topphumör. Då roséversionen hälls upp förväntar jag mig inte att den ska överträffa mina redan högt ställda förväntningar men så blir fallet. Familjen planerar nu inte för något annat än att driva verksamheten vidare och att växa.

– Att behöva sälja igen, för att sedan köpa tillbaka tror jag inte skulle vara en speciellt bra idé, avslutar Vitalie.

Historia om huset

Huset grundades 1734 som ett av de allra första champagnehusen då under namnet Forneaux et Cie Maison de Champagne. Nästan 200 år senare köptes huset upp av Pierre Taittinger, som besökt Reims för första gången som soldat under första världskriget, samtidigt köpte han slottet La Marquetterie där han som soldat vårdats för sina skador.

Men det var Claude Taittinger som drev huset under åren 1960-2005 som byggde upp varumärket. År 2005 hade familjen blivit för stor och alla familjemedlemmar var inte längre intresserade av att driva ett champagnehus. Man valde att sälja huset till Starwood Capital, ett amerikanskt investmentbolag, med huvudfokus på att driva hotell. Taittinger skulle vara ett sidospår men det var inte så enkelt som man först trott. Därför uppstod möjligheten att köpa tillbaka Taittinger redan året därpå. Pierre-Emmanuel Taittinger kämpade till sig ett avtal med Crédit Agricole och lyckades för 660 000 000 Euro köpa tillbaka familjehuset. I dag driver han verksamheten tillsammans med sin son Clovis Taittinger som har hand om exportmarknaden och sin dotter Vitalie Taittinger som arbetar med marknadsföringen.

Adress: 9 Place Saint Nicaise, Reims

Tips:
Källarens visningsdelar är här handikappanpassade, reservera gärna ditt besök i förväg.

Om vinet
Huvudfokus i den champagne som tillverkas är Chardonnay. I dag äger huset 289 hektar vingårdar och tillgodoser nästan hälften av sitt druvbehov, resten köps in från odlare med långa kontrakt. Årsproduktionen ligger på 5 000 000–6 000 000 flaskor, antalet olika versioner av cuvéer är stort men som hos alla hus är det non vintagen som säljer bäst.

Champagnetips

  • Taittinger Brut Réserve, nr 7422
    Frisk och fräsch med fin frukt och bra mineralitet. Levererar varje gång.
  • Comtes de Champagne Rosé 2006
    Fantastiskt silkeslen i munnen med krämig mousse och massor av röda bär. Toppklass.

Vitalie, Clovis och Pierre-Emanuel Taittinger.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

I år är det sjunde året i ordningen som rosévinet Minuty lanseras i en Limited Edition utgåva. I år är...

I vanliga fall är det tjusiga och komplicerade klockor som är Jacob & Co:s signum, nu är det dock aktuella...

Under våra dagar i Épernay hade vi hunnit passera Pol Roger på Avenue de Champagne så många gånger att det...

Puffen, bubblet och den kalla drycken kittlar strupen och tvingar mungiporna uppåt. Det är något smått magiskt över Champagne, en...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy