Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

Vi & Churchill älskar Champagne Pol Roger

Dela

Winston Churchill och Odette Pol-Roger träffades många gånger.

Under våra dagar i Épernay hade vi hunnit passera Pol Roger på Avenue de Champagne så många gånger att det kändes onödigt att dubbelkolla adressen inför vårt besök. Vilket vi borde gjort, vi skulle nämligen mötas upp på Rue Winston Churchill, gatan som omedelbart påminner oss om mannen som tagit en stor roll i husets historia. Vi möter upp Sylviane Lemaire som visar oss trädgården där familjen tillbringade sin lediga tid och tar oss sedan med nedför backen tillbaka till Avenue de Champagne. Det är här produktionen sker, och det är denna väg vi tar för att komma ner i källaren.

Källargångarna är långa och vi blir ofta påminda om att vi faktiskt är mitt i ett företags hjärta med en aktiv verksamhet då vagnar med flaskor transporteras både upp och ner, i en hörna har man precis plockat bort flaskorna från stora ”riddlings tables”, det smäller till när de nu fälls ihop. Vi tar oss uppåt och hamnar inne vineriet där stora ståltankar står på rad. Den dagen vi är på plats pågår degorgeringen. – vi har hamnat mitt i champagnefabriken.

Sylviane tar oss med till ett rum med etiketter och visar korkar, grimmor och kapsyler – alla de delar som behövs för att produkten ska kunna lämna Avenue de Champagne. Vi återvänder upp till Rue Winston Churchill för att prova tre av champagnerna, en blanc de blanc, en rosé och självfallet prestigechampagnen Winston Churchill. Det känns dumt att spotta och jag känner plötsligt ett nära band med herr Winston då jag prövar champagnen som bär hans namn – spotta gjorde han nog aldrig. En flaska champagne, minst, var vad som gällde, och då gärna redan till frukost.

Historia om huset

Pol Roger grundade champagnehuset 1849, då han avled 50 år senare var det sönerna Maurice och George som tog över. Fadern hade knappt hamna under jord innan källaren rämnade och 1,5 miljon flaskor förstördes.

– Orsaken till varför har aldrig klargjorts, men sönerna fick fantastisk hjälp från ortsbefolkningen med att gräva en ny källare, denna gång ännu djupare, berättar Sylviane Lemaire då vi promenerar i de långa källargångarna.

Winston Churchill var från 1908 och fram till sin död en lojal kund. Efter att ha träffat den tjusiga Odette Pol-Roger på en lunch i Paris var han även en vän till familjen. I arkiven går det att följa hans återkommande beställningar. Om det är en skröna eller inte att han beställde 300 flaskor under brinnande krig och lät flaskorna transporteras medelst ubåt låter vi vara osagt.

Fakta är dock att hans favoritårgångar var 1928, 1934 och 1947 och att då han dog, 1965, valde huset att sätta sorgkant på etiketten. År 1984 lanserades prestigechampagnen Winston Churchill till hans ära – med inspiration hämtad från de årgångar han föredrog. I dag är Pol Roger ett av de sista familjeägda champagnehusen.

Adress: 1, Rue Winston Churchill, Épernay

Om vinet
Redan från början var valet att inrikta sig på torr champagne. Källaren är här 0,5 grad kallare än hos de andra husen, på grund av att den ligger djupare, vilket gör att champagnen utvecklas långsammare och bubblorna blir mindre. Vinmakare är Dominique Petit och årsproduktionen ligger på 1 500 000 flaskor.

Champagnetips

  • Pol Roger Brut Reservé, nr 7549
    Sval och hustypisk i stilen med utmärkt brödighet och exemplarisk mousse. Alltid ett bra val.
  • Cuvée Sir Winston Churchill 2004, nr 7548
    Underbart mjuk och fyllig doft proppad med pinotfrukt och krutrök. Härlig mognad med fina syror och superb mineralitet. Valet för den sanne aristokraten.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Ett rosa vin möter en rosa klänning i det nu aktuella samarbetet mellan vinhuset Enzo Bartoli och designern Lars Wallin....

I år är det sjunde året i ordningen som rosévinet Minuty lanseras i en Limited Edition utgåva. I år är...

I vanliga fall är det tjusiga och komplicerade klockor som är Jacob & Co:s signum, nu är det dock aktuella...

Puffen, bubblet och den kalla drycken kittlar strupen och tvingar mungiporna uppåt. Det är något smått magiskt över Champagne, en...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy