Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

FILIPPINERNA- dramatiskt & vansinnigt vackert

Filippinerna-dramatiskt-&-vansinnigt-vackert-Voyage

Dela

Det går inte att värja sig – Filippinerna är ett land som inbegriper mycket. En stor befolkning, en brokig historia, ett väder och en politik som inte lämnar någon oberörd. Samtidigt hittar vi de vackraste av stränder, världens bästa dykning och de där magiska mötena med människor du aldrig kommer att glömma.

Att anlända till Manilla är minst sagt omtumlande, på flygplatsen fullkomligt vimlar det av människor. I landet bor 113,9 miljoner invånare varav fler än var tionde bor här i Manila, vilket även gör staden till den mest tätbefolkade i hela sydöstra Asien. Kvällen är sen så resan till hotellet går relativt snabbt – trafiken här ska visa sig vara minst sagt trögflytande.

Bilar, mopeder, cyklister och minibussar i form av så kallade jeepneys försöker ta sig fram. En timme hit. En timme dit.

Efter en fullkomligt magnifik frukost på hotellet Dusit Thani går vi ut för att möta vår guide som ska visa oss staden. Han är en timme sen då han hamnat i trafik, och borde åkt hemifrån betydligt tidigare. Trafiken är ett stort problem som man dock jobbar med, bland annat så byggs just nu tågbanan ut. Arbetet innebär tyvärr samtidigt att trafiken just nu är än värre. Bilar, mopeder, cyklister och minibussar i form av så kallade jeepneys försöker ta sig fram. En timme hit. En timme dit.

En brokig historia

Pulsen är hög, trafiken intensiv, och sevärdheterna vi visas är främst historiska minnesmärken. Landets historia är brokig och några dagar senare i en park på ön Dumagete ser vi grupper av skolbarn som spelar upp olika dramatiska scener ur historien i en park. Det är en del i historieundervisningen och blir ett sätt att även lära sig att redovisa inför grupp. Spanien och USA är länderna som lämnat avtryck här. Spanien införde katolicismen och landet är numera det enda land i Asien som är kristet. Amerikanska armens fordon har byggts om till coola pimpade taxibussar, så kallade Jeepneys.

Att ölen San Miguel har sitt ursprung här visste i alla fall inte jag, men det var här den började bryggas 1890 och sedan dess räknas den som landets nationaldryck. Vi faller inte riktigt för varandra jag och Manila, men under middagen på Casa Roses, som ligger alldeles intill Malacang-palatset, får jag höra talas om konstscenen i Manila och konstaterar kort att den väcker mitt intresse. Manila är navet i den samtida konstscenen i Asien och här hålls årligen Art Fair Philippines, dessutom finns mängder av gallerier och museum av rang såsom Ateno Art Gallery, Ayala Museum, Museum of Contemporary Art and Design samt Metropolitan Museum of Manila och några till.

Dags för ö-liv

Det har blivit dags att lämna Manila för att leva ö-liv. Filipinerna är en ö-nation, och landet består av 7 100 öar, varav cirka 880 öar är bebodda, av de obebodda öarna finns även så kallade Naked Islands – öar som enbart består av sand. I önationen finner vi även 100-tals vulkaner, varav 20 är aktiva. Naturen bjuder även på sagolika stränder, vattenfall, laguner och en hel värld väntar på att upptäckas under ytan – Filippinerna är världens bästa destination för dykare! Landningsstället fälls ut och vi kliver ut på ön Bohols nya flygplats.

Bohol, är den perfekta semesterön, något större än Gotland, med möjligheter att kombinera lata dagar på kritvita sandstränder med spännande utflykter och aktiviteter. På vägen mot vårt hotell passar vi på att kika in på The Bellevue Resort, 5-stjärnigt så det förslår för den som vill ha all lyx samlad. Barn som hänger med barnklubben matar fiskarna i poolen, musik spelas, hotellets strand är lång, vit och välkrattad. Rummen superlyxiga och poolen turkosblå. Riktigt bra helt enkelt.

En drink & en solnedgång

Men vi ska vidare och hoppar in i bilen igen, och tar oss över en bro och anländer till Panglao, där vi checkar in på Amorita Resort som ligger en trappa upp från den populära Alona Beach. Stranden är lång och vacker, och vi kommer att bjudas på både soluppgångar och solnedgångar som visar sig vara fullkomligt magiska. Mitt rum ligger en trappa upp och har balkong med utsikt över grönskan och det går att höra havet när det är tyst och stilla, just nu låter det dock en hel del då en man blåser ihop nedfallna löv. Det är fuktigt och härligt varmt. Vi hinner mötas upp för en drink i solnedgången, båtarna som varit ute under dagen har nu kommit tillbaks till land och blir fina siluetter på alla de bilder som tas.

Nästa morgon hinner vi se solen gå upp bakom disiga moln innan sikte ställs på Chocolate Hills. Chokladkullarna, är 1 268 till antalet, 30 till 50 meter höga och gräsbevuxna – under sommaren blir gräset här brunt och de ser ut som choklad – därav namnet.

Det finns många legender som berättar olika historier om hur kullarna kom till. Bland annat berättas det om två jättar som kastade sten på varandra. Det berättas också om en jätte som blev förälskad och vars käraste dog, han ska då ha gråtit floder som bildade dessa kullar, berättar vår guide Joseph Rivera Abaloyan då vi kör in på området.

Kullarna är av kalksten, och en hel del fossiler hittar vi också här. Jag promenerar upp de 214 stegen till utsiktsplatsen, och försöker ta en bild. Det går inte riktigt, kullarna är kullar och fullkomligt magiska men fastnar inte riktigt på bild. Istället är det bara att luta sig tillbaka och njuta, låta blicken vandra, 360 grader, kullarna finns precis överallt.

Filippinerna

Antal öar: 7 100, varav 880 är bebodda
Befolkning: 113,9 miljoner
Högsäsong: oktober till maj
Språk: Officiella språk är filipino och engelska, härtill ytterligare 170 språk varav 12 är regionala.

Flodkryssning är hett

Det har blivit dags för lunch som idag kommer att kombineras att inmundigas under en flodkryssning på Loboc River. Att äta ombord både dagtid och kvällstid är populärt och vår guide erkänner att hon vissa dagar kan äta både lunch och middag här.

Under högsäsong blir det nog minst en gång om dagen, säger xx och skrattar lite.

Flodbåtarna ligger på rad, vi kliver ombord. Buffén dukas upp, musiken spelar och vi glider fram längs den gröna floden. Trevligt, enkelt och gott. Innan vi vänder bjuds vi på en liten show vid strandkanten, den som vill kan gå av och ta en svängom med gruppen som underhåller.

Söta spökdjur

Vår sista anhalt blir ett besök på Philippine Tarsier and Wildlife Sancturary där vi ska få se det lilla utrotningshotade spökdjuret Tarsier. De små djuren är omkring åtta centimeter långa, och väger sisådär 80 gram – deras ögon är enorma och de är lätt att likna vid barnens gosedjur. Det har börjat spöregna men vi tar oss in bland buskagen. Här har de nu sökt skydd inne bland buskarna, vi får fotografera – dock inte med blixt. De är svåra att upptäcka, de är skygga, men de trivs här och de förökar sig. Philippine Tarsier and Wildlife Sancturary får ekonomiskt stöd av både staten och några ekoföreningar, verksamheten är viktig. Som besökare får vi se, men inte störa.

DE SMÅ DJUREN ÄR OMKRING ÅTTA CENTIMETER LÅNGA, OCH VÄGER SISÅDÄR 80 GRAM – DERAS ÖGON ÄR ENORMA OCH DE ÄR LÄTT ATT LIKNA VID BARNENS GOSEDJUR.

Åter på hotellet, middagen är uppäten, samtalen rullar på. Vågorna slår mot strand – det är stjärnklart. Jag har lyckats boka in en sen massage – utomhus i en cabana inunder stjärnorna. Utan närmare beskrivning kan jag kort konstatera – har du möjlighet att boka en liknande upplevelse – gör det!

Vi gungar iland

Det har blivit dags att byta ö, denna gång tar vi en speedbåt, som på grund av de höga vågorna inte är speciellt snabb. Men vi tar oss fram, det gungar och den stora utmaningen är att lägga till mitt i Dumagete – staden som är huvudort i Negros Oriental. Vi är inte de första som klivit i land här, redan 1565 klev spanjorerna i land och koloniserade ön. Amerikaner och japaner har också varit här och lämnat sina spår. Här grundades 1901 Siliman University som är det första amerikanska universitetet i Asien. Bakom universitetet skymtar Siliman University Church, som invigdes två år tidigare. Att den fortfarande har havsutsikt ingår i reglementet – det var viktigt att de som kom sjövägen lätt skulle kunna finna vägen till kyrkan.

I dag är Dumagete känt som ”The City of Gentle People”. Vi tar en kort tur runt i staden och uppsöker bland annat den stora matmarknaden Tsianggi. Här provsmakar vi en massa frukt och olika sorters klibbigt ris med och utan choklad. De ska visa sig att vår guide kommer att hinna med att stoppa i oss de flesta kakor och sötsaker ön har att bjuda på. Den gröna mangon som vi doppar i chili är supersmarrig.

Under ytan

Om nu Bohol är den perfekta familjedestinationen så har vi nu hamnat på ön där även tonåringarna får sitt. Här väntar nämligen en hel värld under havsytan på att upptäckas. Denna gång hade vi för lite tid och vädret ville inte riktigt att vi skulle komma ner under ytan men jag passar på att ställa några frågor till Roni Ben-Aharon, reservation manager på hotell Atlantis Dive Resort där vi checkat in i mysiga rum inbäddad i vegetationen, självklart med strandläge. Dykning är det som gäller här och regulatorer, dykvästar, och diverse annan dykutrustning finns lite överallt.

Berätta, varför är dykningen så bra här och vad kan du vänta dig att få se under ytan?

– Filippinerna ligger i hjärtat av koralltriangeln, ett område inom vilket 75 procent av världens korallrev finns. Här finner du även hälften av alla korall-fiskar och när det gäller sköldpaddor hittar du här sex av de sju arterna som finns i världen. Detta sammantaget innebär att du varje gång du stoppar huvudet under vattenytan kommer att se mycket mer än någon annanstans i världen!

Vilket är ditt absoluta favoritställe för dykning?

– Apo Island!, en liten ö utanför Negros Orientals kust. Ön är mindre än en kvadratkilometer och är sedan 1980 omgiven av Filipinernas första statliga marinskyddsområde. Här bor och arbetar närmare 1 000 personer, utan elektricitet och rinnande vatten. Idag finns 650 olika arter av fisk här och 400 olika arter av korall. Det gör detta området till världens bästa när det gäller att se framförallt korall. Reven är friska och färgstarka. Även om du bara snorklar kan du här få se bland annat barracuda, sjöorm och höknäbbssköldpaddor.

Vad är skillnaden på upplevelsen för en avancerad och en oerfaren dykare?

– Båda kategorierna dykare kan njuta av dykning på Dauin och Apo Island. Den största skillnaden är djupet ni dyker på, men på alla djup finns något spännande att se, så även för snorklaren.

Utöver dykningen vad kan man göra här på ön?

– Det finns massor, Manjuvod Sand Bar, Bais Dolphin Watch, Casaroro Falls, Twin Waterfalls, Red Rock Hot Springs, Balanan Lake and Twin Lakes. En härlig mix av vandringar, och varma bad.

I vårt program var både en snorkeltur och en båttur för att titta på valar inskriven. Men vädret ville inte, det blåste upp. Himlen blev svart, vågorna rullade in. Luften stod stilla och inte en endaste stjärna visade sig. Roni berättar även att många av de som kommer hit för att dyka på grund av vädret väljer att stanna lite längre. Filippinerna har flera gånger prisats som Best Diving Destination in the World, bland annat vid World Travel Awards i Oman.

Vår resa fortsätter till Cebu där vi möter upp den del av vår grupp som varit på Siargao och surfat, på både vågor och runt bland olika öar, dessutom har de badat i Mangpupungko Tidal Pool, en magisk pool som fylls upp med tidvattnet. Vi hinner se en gitarrfabrik på Cebu och jämföra våra upplevelser.

Filippinerna bjuder på många överraskningar och naturen är magisk, och då har vi inte ens hunnit med att nämna eller besöka White Beach på Boracay som flera gånger blivit utsedd till världens bästa strand. Det finns med andra ord ett otal anledningar att återvända till detta dramatiska och vansinnigt vackra land.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Madeira - surfar in i framtiden. Stabilt internet och magisk natur är några av anledningarna....

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

TALESÄTTET ATT DET du aldrig kan ändra på när du flyttar in är läget, allt annat kan du förändra. Och...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy