Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Deutz – champagne med egen ängel

Dela

Fasadens vita puts bländar oss och solen lyser starkt då vi kliver in genom järngrinden till champagnehuset Deutz. Mitt på gården möter oss den välkända Amour-statyn som ler så där lite busigt. Vi knackar på en dörr till höger och blir insläppta.

Vägen upp till champagnebyn Aÿ, där omkring 4 000 personer bor, slingrar sig fram kantad av vinodlingar. Här hittar vi stenar som visar vem som äger druvorna på de olika fälten. Mumm, Philiponnat, Moët, Bollinger och så klart även Deutz. Vi är på väg upp till champagnehuset Deutz, som huserar på adressen 16 Rue Jeanson. Och det är just på denna adress huset funnits sedan det grundades 1838 av William Deutz och Pierre-Hubert Gerlderman.

I dag är namnet enbart Deutz på alla de omkring två miljoner flaskor som produceras varje år. Vid sidan av Reims och Epérnay är Aÿ den by som huserar allra flest champagnehus. Här finner vi bland annat även Bollinger, Ayala, Henri Giraud och Roger Brun. Backar vi bakåt i tiden så har vin producerats här sedan 1500-talet, då dock i form av ett stilla vin. Kvaliteten var hög och vinlägena eftertraktade. Dock var det inledningsvis inte vinet utan snarare textilindustrin som fick staden att blomstra.

Men sedan 1800-talet är det som sagt champagnen som hamnat i fokus. Men precis som de flesta producenter drabbades man av phylloxera, vinlus, kring 1890. Vinrankorna fick ympas och planteras om. Det skulle dröja innan champagnen flödade igen – dock hade den under denna tid blivit vansinnigt populär. För Deutz del var Tyskland självklart en viktig marknad då husets grundare var av tysk härkomst. I dag säljs närmare 60 procent av produktionen i Frankrike. Här i Sverige är Deutz en uppskattad champagne.

Huset Deutz är uppbyggt i etager och breder ut sig uppåt bergets topp. Vi kliver in i det hemtrevliga slottet, här finner vi än i dag den klassiska 1800-tals inredningen intakt. Det är ombonat och färgstarkt. Vi kikar in i biblioteket, matsalen och den kinesiska salongen för att sedan kliva ut i den prunkande engelska trädgården. Även den tjusig på ett lite bångstyrigt vis.

– Vi får inte ändra något i trädgården även om vi skulle vilja. Den är kulturminnesskyddad, berättar Isabelle Rosset, PR-ansvarig för Deutz och vår ciseron för dagen.

Michel Davesne, Chef de Cave hos Deutz.

Vi tar oss genom träden, förbi en bäck och fortsätter uppåt. Vi kommer upp till en liten väg och på andra sidan gatan är dörren in till själva vineriet. Här hamnar vi mitt i ett vinmuseum där husets historia visas upp. Det är högt i tak och inredningen är tydligt inspirerad av dåtidens industriella landvinning, Eiffeltornet. Huskonstruktionen bärs upp av stora stålbalkar med tydliga bultförband. Det moderna vineriet erbjuder mängder av ståltankar, 150 stycken, sägs det. Var och en av dessa fylls med druvjuice från de olika fälten där druvorna skördas. Storleken på tanken avgörs av hur mycket druvjuice som ska fyllas i. Genom denna tydliga separation får husets Chef de Cave Michel Davesne största möjliga frihet och flexibilitet när han skapar nya cuvéer på hantverksmässigt manér.

Totalt har Deutz 40 egna odlade hektar, men genom långsiktiga kontrakt har man tillgång till 220 hektar, 180 av dessa används i den egna verksamheten, resterande säljs. Den dominerande druvan här i området är pinot noir men huset gör även några finfina blanc de blancs, enbart på chardonnay. När det gäller de blandade cuvéerna är dock pinot noir alltid den dominerande druvan. En stor mängd reservviner finns att tillgå, och i standardchampagnen NV Deutz Brut Classic utgör mängden reservvin omkring 40 procent av blandningen. Denna är storsäljaren och utgör 70 procent av den totala volymen.

4 kilometer källare fyllda med 10 miljoner champagneflaskor.

Vi fortsätter längre in i lokalen fram till en trappa som leder ner till den fyra kilometer långa källaren där all champagne lagras. På flaska lagras här non vintagen i 3 år och övriga cuvéer i 5 år innan de degorgeras och slutligen vilar ytterligare sex månader i flaska innan de är redo.
– Omkring tio miljoner flaskor brukar vi ha här nere, berättar Isabelle Rosset.

Den flaska som sticker ut utseendemässigt är prestigecuvéen Amour de Deutz, tappad i sin genomskinliga flaska. Sedan 1999 har Amour de Deutz även producerats i Methusalem-flaskor (6 liter), totalt produceras 365 flaskor/år, en för årets alla dagar. Och ja du gissar rätt, ett skottår blir kollektionen 366 flaskor. Vi går upp ur källaren och kommer ut alldeles bakom både vineri och källare. Här finner vi vinrankor som i långa rader växer uppåt berget.

Vinodlingar i söderläge.

Äntligen ska det bli dags att prova champagnen. Vi återvänder ner till det vita huset och slår oss ner i det kinesiska rummet. En korg i rotting med fyra champagner bärs in. Fyra champagner ska testas. Ingen Amour de Deutz denna gång, i stället en riktigt fin William Deutz. Isabelle öppnar vant flaskorna och häller upp. På alla flaskor hittar vi bilden av ängeln därute på gården. Vi analyserar färg, doftar, smakar och spottar. Löven prasslar ute i parken. Det är en fin fredagseftermiddag. Innan vi lämnade Deutz frågar vi Isabell vilka årgångar hon föredrar.

– Får jag välja är det just nu 1995, 1996, 2002 och 2004.

Huset håller på att stänga ner för helgen när vi tackar för oss och åker tillbaka till Reims, där så äntligen en hel flaska champagne korkas upp på vår favoritbar Le Winebar by le Vintage. Här är priset på champagnen så gott som detsamma som hemma på Systembolaget, dock är utbudet betydligt större och att botanisera bland årgångar en självklarhet.

1. Deutz Brut Classic, nr 7487, 399 kr
Doft: Inbjudande doft med äpplen, bröd och lite tropisk frukt.
Smak: Frisk med bra syror, fin längd med äpplen och citrus. En riktigt bra Non vintage.

2. Deutz Rosé Brut Millésimé 2012, (nuvarande årgång på Systembolaget är 2010, 499 kr/750 ml)
Doft: Lite fylligare doft med noter av jordgubbar och smultron.
Smak: Läskande med elegant syra, fin kropp och bra längd, ett härligt matvin.

3. Deutz Blanc de Blancs 2010, nr 95200, 599 kr/750 ml
Doft: Sprallig chardonnay med knäck-iga toner, nötter och honung.
Smak: Härliga syror, bra mousse, mineraler och vit frukt. Ett mycket trevligt vin och en bra representant för en blanc de blancs med fin elegant kropp och en bra längd.

4. Cuvée William Deutz Millésimé 2006, nr 91819, 1 287 kr/750 ml
Doft: Fin och rund på nosen med noter av äpplen och nötter. Något knäckigt med nougat och brioche.
Smak: Ett komplext vin med lager av frukt, silkeslen munkänsla, tropisk frukt och balanserad fyllighet. Fin mineralitet, härlig mousse, mycket delikat.

foto: Thomas Raffoux

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

I vanliga fall är det tjusiga och komplicerade klockor som är Jacob & Co:s signum, nu är det dock aktuella...

Under våra dagar i Épernay hade vi hunnit passera Pol Roger på Avenue de Champagne så många gånger att det...

Puffen, bubblet och den kalla drycken kittlar strupen och tvingar mungiporna uppåt. Det är något smått magiskt över Champagne, en...

Är du på väg till Ungern på en weekendtripp för att gå på spa i stadens klassiska badhus, shoppa och...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy