Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Albert Kahn i PARIS – en resa jorden runt

Voyage-Albert-Kahn–en-resa-jorden-runt

Dela

En samling fotografier och en trädgård, jag får medge att jag inte alls kände mig så lockad. Men det kom att bli några av de absolut mest minnesvärda timmarna under mitt senaste besök i paris – följ med när Voyage checkar in på Albert Kahn museum.

Dolt från utsidan där bara ett litet hörn av en fullkomligt magnifik ny byggnad visar upp sig kliver jag in. Raka linjer, trä och metall, avskalat, enkelt och komplext, linjer som möts och vänder om. Ett projekt signerad den japanska arkitektfirman Kengo Kuma & Associates, och som tagit sex år att färdigställa, och öppnades våren 2022. Byggnaden både öppnar upp och stänger till, den yttre delen skärmar av livet utanför, den inre delen bjuder in till trädgården. Och i kärnan av det hela väntar här ett fotoprojekt på att upptäckas, vi kliver in i Albert Kahns stora projekt Archives of the Planet.

Albert Kahn var lite av en finansiell doldis som kände allt och alla. Han hade kontakter på högsta nivå bland vetenskapsmän, världsledare, konstnärer såsom Rodin och ja inom alla möjliga områden. Det där med att ha över 500 kontakter på Linkedin idag var något han skulle ha passerat för länge sedan.

Voyage-Albert-Kahn–en-resa-jorden-runt-01
Foto: Georges Chevalier

En egen bank

Men vi tar det från början. Albert Kahn föddes 1860 in i en judisk familj där pappan handlade med boskap. 16 år gammal började han jobba på en bank i Paris parallellt med att han avslutade sina studier. Han gjorde en snabb karriär på banken där han blev delägare och genom lyckade investeringar skapade han en egen förmöget. Vid 38 års ålder använde han så pengarna till att starta en egen bank, Goudchau Bank.

Han köpte ett hus som än idag står kvar här och han köpte bit för bit på sig mer mark för att tillsammans med sin trädgårdsmästare Louis-Picart anlägga en trädgård. Trädgården växte och blev till ett projekt som kom att få namnet Garden of the World. Här fanns nu trädgårdar av vitt skilda slag, en i form av hans barndomsskog i Vosges, en japansk trädgård med hus som hämtats hit från Japan, en vildvuxen engelsk trädgård, en symmetrisk fransk dito och några till. Dessa står kvar än idag och känslan av att gå kring här är den av att förflytta sig mellan olika scener i en vacker värld där man nyfiket leds vidare för att få se vad som väntar runt nästa hörn, bakom nästa kulle. Trädgården i all sin prakt, men det är bilderna av världen som är huvudattraktion i Albert Kahns värld och gärning.

Voyage-Albert-Kahn–en-resa-jorden-runt-02

Raka linjer, trä och metall, avskalat, enkelt och komplext, linjer som möts och vänder om

Att förstå världen

Genom sin förmögenhet hade Albert Kahn nu även möjlighet att kasta sig in i ett filantropiskt projekt som bottnade i att han ville göra det möjligt för människor från jordens alla hörn att förstå varandra bättre. Han var själv både filantrop och pacifist och ville skapa koncensus av världen genom att visa upp allt från kulturer och platser till människor. År 1909 reste han tillsammans med sin chaufför och fotograf Alfred Dutertre till Japan i affärer. Med på resan följde en kamera och de nya fotoplåtarna, de första av sitt slag för färgfotografi, Autochrome, som utvecklats av bröderna Lumière och introducerats på marknaden 1907. De bilder de nu kom hem med blev startskottet till vad som skulle komma att bli Archives of the Planet samtidigt blev Albert Kahn Lumière-brödernas allra bästa kund. Albert Kahn kom att ta hem hela världen hit till Boulogne Billancourt i Paris, dels i form av en trädgård, dels i form av bilder från världens alla hörn.

Voyage-Albert-Kahn–en-resa-jorden-runt-04
Foto: Stéphane Passet

Han kom nu att investera pengar i att skicka ut fotografer i världen utrustade med den senaste foto- och filmtekniken. Ett dussintal utsända kom att fram till år 1931 besöka över 50 länder, och med hem till Frankrike från dessa resor tog de 72 000 färgbilder och 4 000 svartvita bilder. Här fanns de första kända bilderna av exempelvis Vietnam, Brasilien och Mongoliet. Fotografierna kom att bli den största samlingen av sitt slag i världen, idag anses den även vara en av världens mest betydelsefulla samlingar av tidigt färgfotografi i världen. Idag är Archives of the Planet en visuell uppvisning av världen som presenteras i det nyinvigda museet.

Foto: Jules Gervais-courtellemont Alger
Voyage-Albert-Kahn–en-resa-jorden-runt-03
Foto: Julia Brechler

En unik fotosamling

Just denna utställning utgör museets hjärta. Och det tar en stund innan den biter fast i mig. I svarta väggar har man öppnat hål för ljusprojektioner av bilderna. Mängder av små bilder visas upp i form av ett lapptäcke med unika delar. Där helheten är lika viktig som detaljerna, det går att stanna framför en enda liten bild länge men det går också att se dem på håll. Hängningen är fantastisk. Vid ett kontrollbord stannar jag till. Här kan man koppla ihop porträtt av personer som känner varandra. Just dessa bilder skapades genom att personerna bjöds in för att bli fotograferade och i utbyte fick ett eget porträtt med sig hem det andra stannade kvar i samlingen. Jag står och testar vilka politiker som kände vilka konstnärer… det här är nog vad som faktiskt är början till dagens nätverkande på arenor som Facebook och Linkedin. Vem kan presentera mig för vem…

Finanskraschen 1929 blev hans ruin och arbetet stoppades, och hans trädgård var inte längre privat utan öppnades upp för allmänheten och sin egendom sålde han till kommunen, Department of Seine, Albert Kahn fortsatte alltjämt att promenera här i trädgården han skapat.

Voyage-Albert-Kahn–en-resa-jorden-runt-06

Trädgården är verkligen en oas i ett hektiskt paris, ett par har tagit med sig picknick och sitter på en bänk framför en utsikt de valt.

Foto: Willy Labre

En vacker kuliss

Trädgården är verkligen en oas i ett hektiskt Paris, ett par har tagit med sig picknick och sitter på en bänk framför en utsikt de valt. Här finns även två byggnader där utställningen fortsätter. I den ena förvaras original lådorna med fotoplåtarna sorterade utifrån länder, och visst finns här även några lådor med bilder från Sverige. I den andra byggnaden visas den fotoutrustning som togs med ut på resorna upp, snyggt förpackat i nysnickrade reskoffertar.

Att förstå sig på världen är och förblir en utmaning. Tekniken har spelat en nyckelroll i alla tider. Men då precis som nu är det viktigt att vi kopplar ihop oss, för att förstå allt det vi inte kan förstå ensamma i en isolerad verklighet. Att hitta de där platserna där vi kan koppla ihop oss, lära oss mer och se allt bakom den kanske vackraste kuliss.

Voyage-Albert-Kahn–en-resa-jorden-runt-08
Foto: Stéphanie Gutierrez-ortega
Tillfällig utställning:
Aktuell just nu är utställningen Around the World: The Crossing of Images, from Albert Kahn to Curiosity. En utställning där vi får återbesöka de destinationer som besöktes i Archives of the Planets.

Utifrån båda dessa utställningar anordnas föreläsningar, seminarier och utbildningar.

Adress: Musée Albert Kahn 2 rue du Port Boulogne-Billancourt i Paris.
Mer information: https://albert-kahn.hauts-de-seine.fr

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Madeira - surfar in i framtiden. Stabilt internet och magisk natur är några av anledningarna....

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

TALESÄTTET ATT DET du aldrig kan ändra på när du flyttar in är läget, allt annat kan du förändra. Och...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy