Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

VERASILLES – en bal på slottet

Versailles–en-bal-på-slottet-Voyage

Dela

Sagorna är full av slott, prinsar och prinsessor. Verkligheten kan även den vara magisk så följ med Voyage då vi besöker tre slott utanför Paris. Vi förundras över konstnärinnan, checkar in efter stängning och ställer oss i spegelsalen och speglar oss i en av de 357 speglar som hänger på väggen här.

La Grand Bal Masqué
La Grand Bal Masqué
Boka biljett och kostym i tid, årets datum är lördagen den 17 juni. Biljett i original och även backrockkostym och mask är obligatoriska för att komma in på festen. 

Pris, om du bokar via hemsidan finns det biljetter i tre nivåer, enkel, VIP och Extravagant från 98–330 Euro. Det går även att boka biljetter med olika arrangörer som ombesörjer allt från hotell och transport till kostym och smink.
www.chateauversailles-spectacles.fr

Night Fountains Show
Upplev Versailles kvällstid med en magnifik show med musik, fontäner, fyrverkerier i fokus. Varje lördagskväll från juni till september.

– Nåja vad är väl en bal på slottet? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles, alldeles underbar!

Den där drömmen om att gå på bal är en som vi många bär på, och en som faktiskt inte alls är omöjlig att förverkliga. Det kräver dock lite planering och kanske också att du är ute i tid. Under mitt besök i Paris, förra sommaren, hamnade jag nästan, men bara nästan på en bal på slottet. Jag fick nämligen uppleva lite från sidan den bal som varje sommar sedan 2011 arrangeras ute på Versailles under rubriken Le Grand Bal Masqué.

Svalkande lemonad i parken

Värmeböljan har intagit Paris och jag befinner mig strax utanför staden. Under några dagar besöker jag tre magnifika slott som ligger här. Alla med sin speciella historia. Innan vi slutligen hamnar just på Château de Versailles har jag spenderat en eftermiddag på Château Rosa Bonheur som idag är ett museum och ett hotell där du kommer i närkontakt med den miljön där konstnärinnan levde och verkade. Den svalkande parken är en underbar tillflykt en dag som denna och vi tömmer kanna efter kanna med lemonad.

Inne i slottet knarrar golven, och guiden visar oss in i Rosas ateljé. De uppstoppade djuren står på rad och på hennes tavlor är det även de som är motivet. Hon var en välkänd och färgstark kvinna som levde här under 1800-talet, hennes konst var uppskattad och den amerikanska publiken fullkomligt älskade hennes målningar av djur. Denna färgstarka kvinna är värd att upptäcka, hon stack ut, klädde sig i byxor, långt innan det ansågs passande och ska vi summera henne med två ord så blir det: djurvän och feminist. Det går att hitta några av hennes verk i Paris på Musée d´Orsay, men det är här på slottet vi får en tydligare inblick i hennes liv och leverne. Hade det inte varit så varmt hade vi stannat och druckit te i salongen nu tar vi i stället en promenad i den lummiga skogsparken som även den fått agera modell på Rosas dukar. Ett besök här blir en spännande tidsresa och för mig en upptäckt av en framgångsrik kvinnlig konstnärs gärning.

Slottsbesök efter stängningsdags

Nästa slott vi besöker är Château de Fontainebleau som är ett av de största kungliga slotten. Det är även det slott där flest kungligheter bott under tiderna, och de har alla satt sin prägel på slottet, stilmässigt talar vi renässans. Idag kan vi exempelvis besöka Marie Antoinettes boudoir och Napoleons tronrum och sovrum. Det var härifrån Napoleon abdikerade innan han gick i exil. Vi bjuds på en guidad tur efter stängningsdags – fullkomligt magiskt. Är ni en grupp är detta en upplevelse jag varmt rekommenderar.

Vi återvänder till Paris, åker elbåt på Seinen, njuter av staden och tillbringar en eftermiddag på Café Lapérouse som huserat här vid Place de la Concorde.

Även här bjuds vi på kunglig koppling då restaurangen Lapérouse grundades av en vinhandlare som försåg hovet med utvalda drycker. Cafét som vi besöker är en spinoff av etablissemanget som grundades 1766. Här har man nu låtit Cordelia de Castellane, Creative Director för Dior, ansvara för inredning sätta tonen på stället. Lyxigt och bekvämt, magnifikt och självklart enkelt. LVMH och Bernard Arnault är ytterst involverade, och här skulle vi kunna stanna och dyka ner i ännu en spännande historia som inkluderar Michelin stjärnor och modeikoner. Men vi lutar oss tillbaka och vår servitör poppar korken på en magnumbutelj Veuve Clicquot. Det är nu festen börjar, framför allt för de som lyckats införskaffa sig en biljett till La Grand Bal Masqué ute på slottet i Versailles.

Ett slott på liv och död

Château de Versailles ligger 20 kilometer sydöst om Paris, det är således nära och enkelt att ta sig hit ut om. I år firar dessutom slottet 400 år. Hoppa in i en taxi, ta tåget eller boka en chaufför – det senare är det självklar valet om du är klädd för bal och bor inne i Paris.

Det var Ludvig XIV, även känd under smeknamnet Le Roi Soléil, solkungen, som lät uppföra slottet för att komma bort ifrån Paris. När han flyttade in 1682 var slottet inte bara en milstolpe i den franska arkitekturen som blev en arkitektonisk förebild världen över. Versailles blev nu även landets nya maktcentrum och en elegant och extravagant tillvaro skapades för de som följt med. För att adelns skulle trivas lockade man med ett liv som bjöd på distraherande aktiviteter såsom jakt och ridning, härtill adderades nöjen och kultur. Konsten, teatern, baletten, tävlingarna, festerna och det eleganta levernet frodades och nådde sin kulmen under den tid då Ludvig den XVI och Marie Antoinette levde här.

Versailles kom att vara maktcentrum under närmare 100 år men Ludvig den XVI och Marie Antoinette leverne och slöseri provocerade folket alltmer. Den 14 juli 1789 utbröt den franska revolutionen, och Bastiljen i Paris stormades. Senare under året tågade ett kvinnotåg till Versailles, hovet fördes till Tuilerierna varifrån de försökte fly. Historien härefter är dramatisk och slutar 1793 med att både Ludvig den XVI och Marie Antoinette blir avrättade, han den 21 januari, hon den 16 oktober.

Maskerad för fest

Efter en eftermiddag då vi besökt slottet, sett teatern, Marie Antoinettes ”lilla” lustslott och speglat oss i spegelsalen checkar vi in på och speglat oss i spegelsalen checkar vi in på Waldorf Astoria Trianon Palace Versailles.
I receptionen står en man med peruk, korta byxor, pudrat ansikte varav endast ett stort leende syns, hans ögon kikar fram genom masken. Hm, det är något på gång. När jag kikar ut från balkongen ser jag även flera kvinnor klädda i magnifika barockklänningar. Det ska visa sig att just i natt kommer balen på slottet att äga rum. Alldeles nyligen fick jag det berättat för mig att det var här på en maskeradbal som Marie Antoinette för första gången Axel von Fersen möttes, även hans rum här på slottet har vi fått kika in i. Historierna gör mig fullkomligt vimmelkantig så det känns skönt att pusta ut ute på altanen till en av sviterna här på hotellet. Kanapéer och champagne serveras innan det är dags för middag på hotellets restaurang Gordon Ramsey au Trianon. Den som vill lyxa till det än mer väljer att boka bord på Alain Ducasses Le Grand Contrôle. Men vi ska tillbaka till slottsparken för att se kvällens fontän- och fyrverkerishow, ett event som anordnas varje lördagskväll under sommarmånaderna.

En natt, var sommar

Vi har som du säkert listat ut timat vår fyrverkerikväll med natten för själva balen, som anordnas här en natt varje sommar sedan 2011. Årets datum för evenemanget Le Grand Bal Masque är den 17 juni. Vi vanliga besökare blandas med gäster i full kostym – förväntan ligger i luften. Området är stort och här och var öppnar små uterum upp sig, till vissa har vi tillträde, till andra inte. Ljusshower, musik och champagne till salu lockar.

Känslan av att befinna sig i en film är påtaglig. Kvinnor och män i barockkostym sveper fram i parken. Klänningarna frasar, perukerna dammar precis som de torra grusgångarna. En rökmaskin och en fontän som sprutar vatten, gycklare och musikanter. Fyrverkeriet är för alla de i tidstypisk kostym nu bara inledningen på festen. Det är nämligen när de sista fyrverkerierna brunnit ut och alla vi andra besökare lotsats ut ur parken som själva festnatten i parken och de olika VIP-områdena tar vid.

3 slott värda ett besök

Château Rosa Bonheur
Byggt på 1500-talet, då med namnet Château de By. Konstnären Rosa Bonheur köpte slottet 1859 och idag är det hennes konstnärsgärning som är i fokus. Slottet erbjuder tre rum för den som vill checka in.
www.chateau-rosa-bonheur.fr

Château de Fontainebleau
Är det största av de franska kungliga slotten. Här har alla som bott här låtit lämna avtryck efter sig. Ett besök efter stängning tipsar vi gärna om, då hinner du först äta middag, förslagsvis på fantastiska l´Axel som bjuder på magnifika avsmakningsmenyer med matchande dryck härtill.
www.chateaudefontainebleau.fr

Château de Versailles
Omöjligt att presentera, underbart att uppleva. Har inspirerat slott runtom i hela världen, Drottningholm utanför Stockholm är ett och Peterhof i Sankt Petersburg ett annat.
www.chateauversailles.fr

Mat och dryck följs av dans till i Ballroom Grove som ligger alldeles intill orangeriet, här väntar nu en DJ på att ta er vidare in i natten. En magisk sådan med utrymme för dans, fest, skandaler, extravaganser och romantik. Natten är lång och festen fortsätter in i gryningen, klockan åtta nästa morgon är det dock dags att checka ut. Och det är strax efter åtta som jag själv tar min morgonpromenad. Det duggregnar, jag går genom en rosenträdgård och finner ett bord och några sirliga trädgårdsstolar i en avskild del av parken. Två urdruckna champagneflaskor från huset Henriot och två tomma glas som nu regnet sakta fyller upp står här och skvallrar om att festen precis är över för denna gång.

Jag konstaterar att alla mina tre slottsbesök varit magiska så även fyrverkeriet i går kväll. Men när jag står där bland de urdruckna glasen tänker jag ändå tyst för mig själv: Vad är väl en bal på slottet …

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

TALESÄTTET ATT DET du aldrig kan ändra på när du flyttar in är läget, allt annat kan du förändra. Och...

En lyxig 5-stjärnig incheckning i kombination med ett av Schweiz kanske allra populäraste skidområden för freeskiing gör Engelberg till en...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy