Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

Ungerska vinkrogen Borkonyha levererar

Voyage-Ungerska

Dela

Är du på väg till Ungern på en weekendtripp för att gå på spa i stadens klassiska badhus, shoppa och njuta av den vackra, europeiska storstaden. Då finns det också stora möjligheter att du hittar restauranger som serverar annat än paprikastinna rätter, rotsaker eller gulasch. Staden har faktiskt flera stjärnkrogar och har på senare år satsat stort för att profilera sig som ett resmål för foodisar. Voyage har gjort ett nedslag på vinkrogen Borkonyha.

Ungerns huvudstad Bukapest är en av Europas största – och vackraste – huvudstäder. Staden klyvs i två delar av floden Donau. Från början var det två olika städer: Buda på västra sidan om Donau och Pest på den östra. 1873 slogs de samman till en stad.

Den som vill uppleva pampiga slott och gamla stadsdelar ska bege sig till På Budasidan. Här ligger det tidigare kungliga distriktet med eleganta bostadsområden. Högt upp på ligger den pampiga medeltida Matthiaskyrkan, och från den närliggande fiskarbastionens torn och terrasser är utsikten över Donau och den östra sidan. På Pestsidan ligger stadens finansiella och kommersiella centrum med massor av moderna butiker och stora varuhus.

Budapest är också ett känt för sina många arkitektoniskt vackra bad- och spaanläggningar där de erbjuder termiska bad och hälsobehandlingar. Under staden flyter ett underjordiskt hav av termiskt vatten, som är både varmt och fullt av mineraler.
Den ungerska huvudstaden är kanske inte en stad som vi i första hand förknippar med fine dining och fantastiska måltidsupplevelser. Men faktum är att Budapest har flera krogar med en stjärna i den prestigefulla Michelinguiden samt en krog med två. Ungern som land satsar stort på att bli känt som en matnation. I senaste Bocuse d’Or (kock-VM, världens mest prestigefulla internationella kocktävling) hade de ungerska teamet anlitat den danske stjärnkocken, tillika flerfaldig medaljör, Rasmus Koefod som konsult. Och det gav resultat. Ungern fick en beundransvärd bronsmedalj, och året innan hade samma lag kammat hem guldmedaljen i EM, som ägde rum i just Budapest. Det var andra gången inom loppet av sex år som tävlingen utspelade sig där – ytterligare ett tecken på att ungrarna vill vara en matnation att räkna med.

När Voyage besökte den vackra, ungerska huvudstaden passade vi på att dinera på några av deras mest välkända krogar. En av dessa var Borkonyha Winekitchen, som har tilldelats en stjärna i Guide Michelin. Restaurangen är belägen på Pestsidan. Ta sikte på den pampiga Sankt Stefanbasilikan, Budapest största kyrka, gå tvärs över den öppna platsen framför basilikan och runda kvarteret så kommer du in på en mysig kullerstensgata. Efter knappt hundra meter ligger restaurangen på vänster sida om gatan.

När du kliver in övre tröskeln till Borkonyha möts du av en avslappnad och gemytlig atmosfär. Miljön ingjuter mer av en bistrokänsla än att du befinner dig på en av den ungerska huvudstadens bästa restauranger. Möblemanget är modernt och samtidigt anspråkslöst med nakna träbord utan vita linnedukar som vi är vana att se på fine dining-restauranger. Den dagen vi besökte restaurangen var det fullsatt och lokalen fylldes av ett trivsamt sorl från gästerna. Sommartid är det också möjligt att inta sin gourmetmåltid på krogens rymliga uteservering, som de då bygger upp på trottoaren utanför.

Som namnet skvallrar om så har Borkonyha stort fokus på vin med ett brett och varierat sortiment som omfattar ungefär 200 olika, mestadels ungerska, viner från både de stora, mer välkända vingårdarna, men det finns även mindre kända små producenter av lokala viner på vinlistan. Det har alltid runt ett femtiotal viner som går att beställa på glas.

För de flesta är Ungern känt för sina söta Tokajer, men landet kan mycket mer om vin än så. Vinproduktionen har en lång tradition som sträcker sig ända tillbaka till romarrikets dagar. I dag har de en stor inhemsk konsumtion och betydande export. Tokajer är fortfarande stort, men på senare år har de även tagit fram många intressanta torrare viner, inte minst vita viner av druvan furmint.

Borkonyhas matlagningsstil är en blandning av fransk bistro och en modern ungersk restaurang som erbjuder det mesta av det lokala köket. Köksmästaren Ákos Sárközi lagar gärna rätter med djupa smaker och är öppen för influenser från hela Europa. I unga är drömde han om att bli fotograf och bildkonsten har alltid varit viktig för honom.

“Jag tänker alltid i termer av färger och vision när jag lagar en maträtt och strävar efter att visa skönheten i maten för mina gäster”, skriver han i en prestation om sig själv.

De små rätterna från avsmakningsmenyn kommer in i en strid ström och var och en är som ett litet konstverk, både avseende det estetiska intrycket och smakkombinationerna. De smakar himmelskt och skulle platsa på vilken internationell toppkrog i världen som helst.

Det finns ett antal rätter att beställa från à la cartemenyn, men vi rekommenderar deras sexrätters avsmakningsmeny med tillhörande vinförslag för att du ska få den bästa upplevelsen av den ungerska stjärnklassade vinrestaurangen.

BORKONYHA WINEKITCHEN
Sas Utca 3, Budapest
www.borkonyha.hu

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Ett rosa vin möter en rosa klänning i det nu aktuella samarbetet mellan vinhuset Enzo Bartoli och designern Lars Wallin....

I år är det sjunde året i ordningen som rosévinet Minuty lanseras i en Limited Edition utgåva. I år är...

I vanliga fall är det tjusiga och komplicerade klockor som är Jacob & Co:s signum, nu är det dock aktuella...

Under våra dagar i Épernay hade vi hunnit passera Pol Roger på Avenue de Champagne så många gånger att det...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy