Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

SHA wellness i ALICANTE – mitt pitstop

Voyage-SHA-wellness-mitt-pitstop

Dela

Att resa kan om vi vill handla mer om varför än om vart. Genom att pricka av destination för destination, hotell efter hotell kommer vi egentligen ingenstans. Så jag vill utmana dig att finna ditt varför, och under tiden ska jag berätta om mitt.

Foto: Antonio Terron

TRÄNING ÄR EN ANNAN VIKTIG INGREDIENS OCH HÄR BÖRJAR DAGARNA ALLTID MED EN AKTIVITET I FORM AV YOGA, PROMENAD ELLER EN JOGGINGTUR LÄNGS STRANDEN

KANSKE INTE HELT otippat går min resa till en lyxig spaanläggning, jag har haft denna inriktning i min skrivande karriär länge, och skulle säga att jag har en stor erfarenhet och bredd inom området. SHA Wellness utanför Alicante är min destination, och tillika platsen jag nu återvänder till. Det finns faktiskt saker här jag ogillar skarpt men här handlar det inte om detaljerna det är helheten som får mig att må bra som gör det.
SHA Wellness grundades 2010 av Alfredo Bataller Parietti, en man som själv sökte lösningen på sin egen sjukdom. På vägen blev han frisk och ville dela med sig av den lösning han funnit. Mikroklimatet här i L´Albir utanför Alicante blev platsen där han allt sedan dess erbjudit ett helhetskoncept för välmående. Maten är grunden – och här är det den makrobiotiska kosten som står i centrum. Tänk vegetariskt men addera fisk och skaldjur och välj de bästa av kolhydraterna så är du hemma. Träning är en annan viktig ingrediens och här börjar dagarna alltid med en aktivitet i form av yoga, promenad eller en joggingtur längs stranden. Sedan är det upp till dig att träna i gymmet eller att delta i en av alla de klasser som här står på agendan.

Öst möter väst

Till detta adderar vi behandlingar, dels de österländska, dels de västerländska. Tänk allt från en Shirodhara – där en stråle olja långsamt rinner ner i tredje ögat, till en botoxinjektion eller två. Samtidigt som man blickar bakåt i tiden och fångar upp de klassiska koncepten blickar man också framåt och håller sig i framkant när det kommer till den senaste forskningen. Här kan du vitaminboosta ditt blod genom en så kallad ozonbehandling samtidigt som du lär dig att laga mat så att du ska kunna fortsätta ta hand om dig själv och din familj även därhemma.
Till SHA Wellness kan både vara en vitamininjektion samtidigt som de kan erbjuda ett livsstilsförändrande koncept. Vid mitt besök träffar jag en amerikans kvinna som är här för att komma till rätta med sitt liv efter post-covid. Hon hade varit inlagd på sjukhus och var lycklig över att komma tillbaka. Sedan hon kom hit för några veckor sedan har varken en Coca Cola eller en kopp kaffe tagit sig genom hennes kropp.
– Jag behövde verkligen komma ifrån mitt invanda mönster, jag har fått en andra chans. Jag trodde aldrig jag skulle överleva. Nu ska jag tillbringa några månader i Europa och jag både inleder och avslutar min resa här, berättar hon för mig.

En egen avatar

Min agenda är av de enklare slaget och går under rubriken Rebalance, där ett antal aktiviteter och behandlingar ingår alla utifrån de inledande konsultationerna. En av de senaste nyheterna här är att den inledande konsultationen som tar mig in i den digitala världen. Här vägs och skannas min kropp och en egen avatar tar form. Längd och vikt är grunden addera fördelningen av vatten och fett, samt även avvikelserna mellan höger och vänster sida. Här går det inte att ljuga eller hitta på – det är bara – vitt på svart. Vid ett längre besök eller vid en ny incheckning går det sedan att jämföra vilken väg du valt för att ta hand om dig själv och din hälsa. Själv konstaterar jag att jag är lite obalanserad mellan höger och vänster sida och att jag nog skulle kunna ha en lite lägre andel fett i min kropp.
Med min avatar som grund får jag sedan hjälp att välja kost: här erbjuds den i tre olika koncept: Kushi, Bio Light och SHA. Min kommer att bli en mix av Kushi och SHA, där den första går lite mer på detox temat. Maten är verkligen magisk här, redan första kvällen är det som om mitt system går ner i varv. Vi dricker inte till maten, utan däremellan. Tre måltider: frukost, lunch och middag, härtill eftermiddagste utvalt på rekommendation och ofta en fruktkompott härtill. Aldrig hungrig. Och inte ens godissugen!

Foto: Manolo Yllera
Vad kostare det? 
En fyra dagars Rebalancing program kostar från 1 800 Euro och är faktiskt billigare än en handväska av ett lite lyxigare märke …

Effektiva skakningar

Det har gått lite mer än två år sedan jag var här förra gången. Och min största behållning från det besöket var att jag kom i gång med att träna, allt sedan dess, ett par gånger i veckan. Nu är målet ett annat – jag är slutkörd och stressad. Lugn är vad jag söker. Min privata yogalektion blir i stället en session stressterapi där jag hamnar med benen upp i luften. De börjar snabbt skaka, jag får redan på att det är precis så det ska vara.

Foto: Manolo Yllera

I vanliga fall brukar jag alltid se till att välja massage av det mer hårda slaget. Denna gång är temat i stället mjukt och metodiskt. Hade jag inte varit fullt så rädd för nålar hade jag även adderat en kur med ozonbehandlingar, en behandling som handlar om att du tappas på blod som i sin tur vitaminberikas och sedan återinjiceras. Behandlingen är populär och många är det som lovordar dess effekt.

SHA-metoden kallar de sitt koncept och syftet beskriver de så här: ’a way of adding years to life, and quality of life to the years.

Tid för mat

Under dagarna väntar nu behandlingar, bad, matlagningslektioner, träningspass och långa samtal. Det är tryggt här, och varje dag lär jag mig nya saker – saker som egentligen borde vara självklara. Exempelvis att vi behöver äta långsamt om vi vill att kroppen ska hinna med, låt gärna måltiden ta en timme. Det är utmanande och tyvärr slukas även många här in i våra mobiler i stället för att låta våra sinnen få lite långsammare stimulans.
Dagarna går fort och innehåller både aktiviteter och behandlingar enligt programmet, härtill adderar du och drar ifrån. Vi möter varandra kring måltiderna och byter erfarenheter. Stillhet och förändring, utmaningar att möta det ovana och att lyssna inåt.
SHA-metoden kallar de sitt koncept och syftet beskriver de så här: ’A way of adding years to life, and quality of life to the years.’ Själv tror jag inte riktigt på att vi kan påverka hur länge vi lever, däremot är jag övertygad om att vi kan påverka hur vi mår fram till dess våra dagar är all – och här är SHA Wellness för mig ett pitstop i livet som jag kommer återvända till för ny energi och ny livskunskap. En tugga i taget …

Foto: Manolo Yllera

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Madeira - surfar in i framtiden. Stabilt internet och magisk natur är några av anledningarna....

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

TALESÄTTET ATT DET du aldrig kan ändra på när du flyttar in är läget, allt annat kan du förändra. Och...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy