Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Porsche 911 turbo – den ultimata kombon

Voyage-Porsche-911-turbo-den-ultimata-kombon

Dela

Det finns en sportbil som står över alla andra i kompatibilitet och den heter Porsche 911 turbo.

Men om jag måste tänka realistiskt och välja en bil som ska vara snabb runt nürburgring och vara rolig att köra varje dag, sommar som vinter i vårt avlånga land, då är Porsche 911 turbo i en klass för sig.

Foto: James Holm

Om det är en bilmodell som troligen inte behöver någon vidare presentation så är det Porsche 911. En klassik sportbil byggd på ett gammalt koncept. Egentligen ett omodernt koncept med en så kallad svansmotor placerad bakom bakaxeln. Men tack vare att Porsche pumpat in pengar och ingenjörstimmar har man lyckats modernisera konceptet och göra 911:an bättre för varje generation. Var gång en ny generation av Porsche 911 presenteras är den så gott som lika snabb som den värsta och mest trimmade versionen av generationen innan. En mycket imponerande bedrift, minst sagt.

Som motorjournalist och fotograf får jag ofta frågan om vilken bil som är den bästa och vilken jag skulle välja om jag bara fick välja en. Självklart en svår fråga att svara på eftersom det finns så ofantligt många bilar jag drömmer om att få äga. Men om jag måste tänka realistiskt och välja en bil som ska vara snabb runt Nürburgring och vara rolig att köra varje dag, sommar som vinter i vårt avlånga land, då är Porsche 911 Turbo i en klass för sig.

Den 911 Turbo som denna gång står till mitt förfogande är i en blåskimrande kulör som för tankarna till havet en varm sommardag. Det glittrar i lacken när solen träffar ytan, precis som när solen glittrar på vågorna. Interiören i läder är krämfärgad med svarta inslag och detaljer i silver. Smakfullt och sobert i en perfekt kombination.

Jag hittar snabbt min plats eftersom allt är placerat på ett sådant vis att du som förare ska ha hundra procent koll.

Under huven där bak ruvar en juvel med rötterna långt tillbaka i Porsches historia. Det rör sig om en sexcylindrig motor av boxertyp, alltså en motor där cylindrarna ligger platt i vågrätt position. Den engelska benämningen “flat six” beskriver väldigt bra hur motorn är konstruerad. Boxermotorns karakteristiska klang ger mig alltid ett leende på läpparna och den här bilen är, precis som namnet skvallrar om, dessutom försedd med en turbo. Eller, två turboaggregat för att vara mer exakt. Den sammanlagda kraften du får ut ur den här juvelen är 580 hästkrafter. Det finns även en S version med hisnande 650 hästar. Jag kan dock lova att den vanliga 911 Turbo-modellen utan S och “bara” 580 hästar räcker mer än väl varje dag i veckan.

Att köra en 911 Turbo känns verkligen speciellt. Så gott som alla som vet vad en bil är, vet vad en Porsche är. Om du då har lite koll på Porsches modeller krävs det inte mycket för att skilja en 911 från övriga. Har du då koll på de olika versionerna som finns av 911:an vet du vad personen som kör den med tillägget Turbo har tillgång till under sin höger fot. På blotta 2,8 sekunder når du 100 kilometer i timmen med en känsla av att varenda cell i kroppen förflyttas bakåt av accelerationen. Fortsätter du hålla pedalen nedtryckt kommer du upp i 200 efter bara 9,7 sekunder. Först när mätarnålen stannar på 320 kilometer i timmen har du nått toppfarten. Allt detta sker med en extrem kraft, men samtidigt otroligt välbalanserat och lugnt. Porsche har verkligen lycktas göra 911 Turbo till en användbar supersportbil!

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

911 DAKAR ÄR ABSOLUT INGET NYTT PÅHITT, DEN KOM REDAN 1984 NÄR MODELLEN PORSCHE 953 TOG HEM DET KLASSISKA PARIS-DAKAR...

Kia släpper nu de första bilderna på nya Kia K4, en kompakt sedan som definierar en ny era av design...

Vad värmer väl en frusen själ bättre än hett vatten. Årstiden är här för varma bad och tända ljus. De...

Känns det som att varje inredningsreportage pratar tom rä? Med klimatkatastrofen runt hörnet, tar naturmaterial och naturinspiration allt större plats...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy