Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Mmm…Malta! – EN Ö FYLLD AV KULINARISK & KULTURELLA UPPLEVELSER

SPONSORED CONTENT - Visit Malta

Dela

RIDDARROMANTIK OCH RESTAURANGER I TOPPKLASS. MALTA ÄR EN LITEN PÄRLA NÄR
DET KOMMER TILL HISTORIA, KULTUR OCH MAT. SOLEN OCH HAVET ÄR FÖRSTÅS BONUS.

MALTA ÄR ETT litet land – som erbjuder sina många upplevelser. Ingen annanstans hittar du så många kulturpärlor på ett och samma ställe. Matkulturen är dessutom lika färgstark som landets historia, det är en smältdegel av olika länders kök som resulterat i spännande smakupplevelser. Och det gör förstås inget att du varje morgon vaknar till en ny dag med sol och inbjudande morgondopp i det azurblå havet.
Malta har en dramatisk historia. Med sitt läge i Medelhavet, söder om Sicilien, har det här lilla ö-riket utsatts för ständiga överfall och lytt under otaliga herrar: fenicier, kartager, romare, araber, fransmän, engelsmän… Inget annat land är heller så förknippat med riddare som Malta – fantasin kittlas när man försöker tänka sig hur det såg ut när Malteserorden styrde här.

Det berömda Grandmaster’s Palace i huvudstaden Valetta är därför ett givet besök, det var här Maltas riddarorden en gång höll till. Annars är St. John’s Co-Cathedral en av Valettas kanske mest populära sevärdheter. Katedralen är ett ypperligt exempel på barockarkitektur och är tillägnad profeten Johannes Döparen. Det här är en riktig pärla för den konstintresserade, här kan du beskåda Caravaggios mästerverk ”Johannes Döparens halshuggning”, som konstnären målade här på Malta. Ett absolut måste utanför Valettas stadsgränser, är det underjordiska templet Hal Saflieni Hypogeum, vid Paola, som finns på östra Malta. Templet anses vara ett av världens bäst bevarade byggnadsverk från förhistorisk tid och är med på Unesco:s världsarvslista.

Palatset upptäcktes av en händelse år 1902, och när arkeologer fick tillgång till området uppenbarade sig ett tempel på tre våningar samt olika labyrinter. Hinner du inte dit, kan du se många av de objekt som hittades i templet på Nationalmuseet i Valetta, bland annat finner du här ”The Sleeping Lady”, som man
menar föreställer en fruktbarhetsgudinna. Maltas välbevarade byggnader och miljöer från olika tidsperioder har gjort att Malta varit inspelningsplats för storfilmer och tv-serier som Gladiator, Troja och Game of Thrones. Ett bra sätt att uppleva Malta på, är guidade rundvandringar på tema mat och dryck.

MALTA I KORTHET
Malta består av ett flertal öar, de tre största är Malta, Gozo och Comino.
Valuta: Euro.
Språk: Maltesiska och engelska, nästan alla pratar engelska.
Elektricitet: Eluttagen är av brittisk typ med tre pinnar, så adapter behövs.
Bästa tid att åka: Till Malta kan du resa året runt och högsäsongen är lång, det brukar vara sommarvärme från april till november.
Antal soldagar per år: 300.

Malta

På så sätt kan du fördjupa dig i lokal historia och kultur samtidigt som du provsmakar läckra regionala specialiteter: lammpukipaj med fisk, nationalrätten fenkata som är tillagad på kanin, grytan stuffat tal qarnit med bläckfisk, bragioli som är en sorts köttrullader och pastizzih – de ljuvliga friterade degknytena med olika fyllningar. Andra maltesiska specialiteter är getost, maltesisk honung och bigilla – en tjock röra av bondbönor och vitlök. Ett annat säkert tips för den kulinariskt intresserade är att besöka en vingård. Och är du på Malta en söndag – missa inte fiskmarknaden i Marsaxlokk. Eller de fantastiska tårtorna på Fontanella Tea Garden i Mdina, Maltas gamla huvudstad. Här njuter du också av en fantastisk utsikt över staden. Glöm heller inte att vandra runt i stadens vackra gränder – det här är en stad med en historia som kan spåras tillbaka mer än 4 000 år i tiden.

ETT AV MALTAS SPECIELLA KÄNNETECKEN ÄR DESS
FESTIVALER

Under sommarhalvåret fylls städerna av musik, mat och fyrverkerier i de så kallade Village Festas. Dessutom finns det vinfestivaler och olika musikfestivaler. Om du besöker Malta under hösten ska du ta
tillfället i akt och besöka ljusfesten i Birgu. Hela staden släcks ner och fylls med levande ljus, musik och god mat.

TILL SIST: Malta består av ett flertal öar, varav Malta, Gozo och Comino är de tre största. Ett naturskönt tips är Blå Lagunen på Camino, som är berömd för sitt både turkosa och kristallklara vatten.

HÄNDER PÅ MALTA I HÖST & VINTER
The Three Palaces
Olika unika framträdanden som speglar Maltas identitet – i några av Maltas finaste palats. 31 oktober – 5 november.

Opera: Apollo et Hyacinthus är en opera av Mozart – skriven när han bara var 11 år gammal. 10 – 11 november.

Konsert: Malta Philharmonica Orchestra bjuder på julkonserten ”Joseph Calleja Christmas Special”
med Andrea Bocelli som special guest. 25 november.

Fairyland - Santa’s City är en julmarknad i Medelhavsstil som äger rum på Piazza Tritoni i Valetta.

Valetta International Baroque Festival är ett unikt evenemang med några av de bästa barockensemblerna världen har att erbjuda. Den äger dessutom rum på en av världens äldsta teatrar: Teatru Manoel. 11 – 28 januari 2024.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Madeira - surfar in i framtiden. Stabilt internet och magisk natur är några av anledningarna....

I år är det sjunde året i ordningen som rosévinet Minuty lanseras i en Limited Edition utgåva. I år är...

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy