Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Konst & mat – I Florens

Voyage-Konst-&-mat-–-I-Florens

Dela

Finns det något klokt sätt att ta sig an en stad som florens? Oavsett om du är konstintresserad eller inte är det här staden som nockar de flesta, den är galet vacker. Voyage checkar in för att uppleva både konsten och maten.

Florens är renässansens vagga och konstlivet blomstrade här Michelangelo, Leonardo da Vinci och Rafael är några av de konstnärer som lämnat sitt avtryck i konsthistorien och som du kan möta här idag.

TÄNK PÅ FLORENS och du får troligen upp en bild av domkyrkan och dess tegelklädda kupol i ditt huvud. Kupolen skapades av Filippo Brunelleschi och uppfördes i början av 1400-talet, den var då den första kupol som uppförts i Italien sedan romarriket. Den är 46 meter bred och utgör ett självklart riktmärke då vi orienterar oss runt i staden.
Florens är huvudstad i Toscana, och det var här renässansen började ta fart på 1400-talet. Renässansmänniskans födelsestad är här, exempelvis så föddes Leonardo da Vinci strax utanför staden i byn Vinci. Under denna tidsperiod hade den italienska adeln makten över staden och en av de mest betydelsefulla ätterna var bankirfamiljen Medici. I staden har det lämnat många fina spår efter sig bland annat i form av konstmuseet Uffizierna där deras konstskatter visas upp än idag. Byggnaden stod färdig 1581 och öppnades för allmänheten 1765.

Nyöppnat boutiquehotell

Innan vi tar oss ut, ser vi till att checka in hos Dimora Palanca, ett nyöppnat boutiquehotell som idag erbjuder 18 rum varav de flesta ligger i huvudbyggnaden och några få i det tidigare orangeriet. Adressen är Via della Scala, en vältrafikerad gata, som tidigare var huvudväg mellan staden och landsbygden. Dimora Palanca byggdes av den adliga familjen Orbetello i Maremma och stod färdigt 1871. Ytterligare några familjen kom att bo här, det kom att bli en mötesplats för konstnärer och så även ett privat galleri.

Ansvarig för den senaste uppgraderingen här och i transformationen till ett lyxigt boutiquehotell är arkitekten Stefano Viviani. Hans mål var att skapa en känsla av att du som gäst ska få känslan av att du är hemma på besök hos en florentinsk familj. Stuckaturen, de romerska kolonnerna, marmorgolven och mosaiken är grundpelarna. Härtill kommer inbyggda hyllor, utvald italiensk design från bland andra B&B Italia och Max Alto, samt modell större av Flos takkrona Zeppelin skapad av Marcel Wanders. Addera några takmålningar i tempera som putsats upp och det är bara att luta sig tillbaka i en skön fåtölj och njuta.

Foto: Lorenzo Mennonna

Hotellet öppnade förra sommaren 2021 och är nu upptagna på årets Travel + Leisures lista där tidningens redaktörer valt ut sina favoriter bland världens bästa nya hotell. Efter frukosten tar vi oss in till centrum, ner mot floden Arno som delar stadskärnan i två delar. Ponte Vecchio pockar på uppmärksamhet, en bro från medeltiden där guldsmedsbutikerna än idag ligger vägg i vägg. Men vi går vidare, på dagordningen står ett besök på Uffizierna.

Italiensk logistik

Innan vi blir insläppta, köar vi, röntgar väskor innan vi ska visa upp vår biljett. Biljetten som vi skulle köpt i byggnaden mittemot. Vi går tillbaka, gör om, gör rätt och kommer in. Italiensk logistik är på en helt annan nivå en italiensk estetik! Nåväl in kommer vi. Museets mest kända verk är Botticellis Venus födelse, cirka 1485 samt Våren som han gjorde några år tidigare. Florens är renässansens vagga och konstlivet blomstrade här Michelangelo, Leonardo da Vinci och Rafael är några av de konstnärer som lämnat sitt avtryck i konsthistorien och som du kan möta här idag. Här finns även en magnifik samling magnifik konst av Giotto, Piero della Francesca, Fra Filippo Lippi, Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafalel, Titian och Caravaggio. Sedan 1982 är Florens som stad upptagen på Unescos världsarvslista 1982. Det är omtumlande och det är länge sedan jag så fullkomligt uppfyllts av konsten. Helt plötsligt känner jag att min ansiktsmask är fuktig, tårarna faller. Det är verkligen magiskt, trots alla besökare. Sal för sal, verk för verk. Det tar några timmar.

Foto: Stefano Scatà
Mimesi

5-rätters avsmakningsmeny, såsom den presenterades vid vårt besök:

Svamp, libbsticka, persilja
Blomkål, mandel och kärnmjölk
Ravioli med jordärtskocka, kronärtskocka och svart lime
Gös, svamp och lök
Päron… no waste!

Pris: 95 Euro härtill ett vinpaket med 5 glas vin om du så vill och mäktar med!
Adress:Restaurant Mimesi 
Dimora Palanca, Florence
Via della Scala, 72, Florens, Italien

mimesirestaurant.com

Maten har huvudrollen

Kvällens middag avnjutes i källaren på hotell Dimora Palanca där Restaurante Mimesi huserar i det gamla köket. Miljön är avskalad och bjuder på minimalt med dekor: den gamla spisen, inbyggda hyllor, dämpad belysning, neutrala färger och långa linnedukar skapar en scen där mat och dryck har huvudrollen.

Köksmästaren Giovanni Cerroni vill här bjuda på en kulinarisk resa genom sin matlagning som är en hyllning till det florentinska köket med fokus på smaker från Medelhavet tolkade utifrån toskanska ingredienser i säsong. Fine dining är koncept med avsmakningsmenyer med 5-, 7- eller 10-rätter matchas med vinpaket utvalda av Mimesis sommelier Paolo Manoni.

Giovanni vill bygga broar mellan dåtid och framtid genom att tolka traditionella recept till dagens smakupplevelse till vilken internationella influenser adderas. VOYAGE ber att få ställa några frågor:

Foto: Lorenzo Mennonna

Kan du kort beskriva tankarna bakom de rätter du skapar för Mimesi?
– Alla rätter representerar både dåtid och framtid. Grunden i våra menyer är sammanlänkad med vår matkultur men med en vision om framtiden. Jag kan låta en klassisk rätt med enkla ingredienser tolkas och utvecklas till något unikt och samtida. Smaker, aromer, texturer och färger ska väcka minnen men också skapa dem på nytt.
Hur ofta ändrar ni meny?
– Vi ändrar menyn utifrån säsong, ungefär var annan eller var tredje månad. Varje dag väljer vi även ut de bästa grönsakerna, frukterna och kryddorna.
Har du någon favoritingrediens?
– Jag älskar när man kan använda alla delar av en ingrediens, något som ofta går att göra med grönsaker.
Hur har Mimesi tagits emot som nyöppnad restaurang?
– Vi är lyckligt lottade som har support från både lokalbefolkningen och av våra ‘vanliga’ gäster.

Foto: Lorenzo Mennonna

Vi ändrar menyn utifrån säsong, ungefär var annan eller var tredje månad. Varje dag väljer vi även ut de bästa grönsakerna, frukterna och kryddorna.

Foto: Stefano Scatà

Vad är din långsiktiga ambition för restaurangen?
– Vi vill att Mimesi ska bli kända för den upplevelse vi erbjuder, och för vår standard på både mat och service. Vi satsar högt och hoppas att bli en destinationsrestaurang för gäster som älskar det samtida köket.
Kan du säga några ord om er vinkällare?
– Vinet har valts ut för sin unika kvalitet, många är organiskt- eller biodynamiskt odlade. Samtidigt som du hittar några av de mest prestigefulla etiketterna i vår vinkällare så har vi även viner från mindre vinerier och nutida producenter över Italien och ute i världen.
Min middag var supergod – men jag saknade ett alkoholfritt dryckespaket som matchade middagen. Är det något ni kommer att erbjuda framöver?
– Vilken bra idé! Vi ska absolut se till att para ihop maten med alkoholfria drycker framöver – det är verkligen ett intressant och relevant och något vi ska utforska.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

I år är det sjunde året i ordningen som rosévinet Minuty lanseras i en Limited Edition utgåva. I år är...

I vanliga fall är det tjusiga och komplicerade klockor som är Jacob & Co:s signum, nu är det dock aktuella...

Under våra dagar i Épernay hade vi hunnit passera Pol Roger på Avenue de Champagne så många gånger att det...

Puffen, bubblet och den kalla drycken kittlar strupen och tvingar mungiporna uppåt. Det är något smått magiskt över Champagne, en...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy