I den storslagna miljön på Villa Skärtofta i Saltsjöbaden möts gammalt och nytt i en genuin mat- och
dryckesupplevelse. Restaurangen som är en del av Vår Gård, bjuder på en unik avsmakningsmeny där det
italienska köket blandas med svenska råvaror i en exklusiv atmosfär. Kökschefen John Bråsth, med erfarenhet från stjärnkrogar i Milano, leder köket med passion och kreativitet, vilket ger gästerna en oförglömlig smakresa.
För tre år sedan flyttade John Bråsth tillbaka till Sverige efter en elva år lång vistelse med sin sambo i Milano, Italien. Där jobbade han som kock på stjärnkrogar och trattorior och kom att älska det
italienska köket. Sedan ett år tillbaka jobbar John som kökschef på Villa Skärtofta.
– Det har varit ett händelserikt år för oss! Vi provöppnade förra hösten och den stora invigningen ägde rum i februari 2024. Det har gått väldigt bra och vi har fått fin och positiv respons från våra
gäster. Det är jättekul, säger John. I Skärtoftaköket är det som att stiga in i ett kök i Italien. Det doftar ljuvligt, det är högt tempo och högljutt. När John accepterade rollen som kökschef följde några av hans gamla kollegor från Milano med till det nya äventyret i Saltsjöbaden.
– Från november kommer ytterligare tillskott från Italien. Det är kul, det blir väldigt mycket italienskt snack i köket, säger John.
Fast avsmakningsmeny
Villa Skärtofta erbjuder en unik avsmakningsmeny där råvaror som hälleflundra, rotselleri, trollkrabba, torsk och lamm står i fokus. Varje rätt är noga komponerad med inspiration från det svenska och italienska köket. Restaurangens sommelier skapar en perfekt harmoni genom att noggrant matcha varje rätt med passande drycker.
– Vi strävar alltid efter att fånga den italienska känslan i vår meny. Vi bygger den som vi skulle ha gjort i Italien, men med en twist. I mitten av menyn finns alltid en pasta eller risotto. På menyn har vi vår tolkning av en minestrone, tillsammans med en liten costad fylld med grönsaker och en friterad ostboll. I stället för den traditionella parmesanen använder vi svensk ost, vilket ger rätten en unik och spännande smak, förklarar John.
Alla är välkomna!
Det går inte att undgå den vackra exteriören på Villa Skärtofta som byggdes Det är Vår Gårds äldsta byggnad. Då var det en av Saltsjöbadens mest exklusiva villor. Idag erbjuds en storslagen och lyxig atmosfär.
– Det är otroligt pampigt. I Italien är det vanligt att hitta palats och slott med liknande arkitektur och historia, men i Sverige är det ganska ovanligt. Det är fantastiskt att restaurangen ligger i denna vackra villa och att den är öppen för alla. Vi brukar säga att vår restaurang är ”en fin krog för allsmakare”, berättar John.
Unika matrum för privat sällskap
För en mer privat upplevelse på restaurangen finns även Chambre Séparée, ett avskilt rum för sällskap om 6–10 personer. På väggarna runt om i restaurangen hänger det även fin konst och det är löpande vernissage och konstutställningar i samarbete med olika konstnärer.
– Det är roligt att kunna lägga till en kreativ dimension under måltiden. När våra gäster lämnar är de inte bara mätta, utan även berikade av en exklusiv upplevelse. Det är det som gör Skärtofta så speciellt, avslutar John.
Text: Isabelle Ibérer
www.vargard.se