Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Champagne Henriot, det lilla huset

Dela

Med hjälp av Maps-funktionen i mobilen letar vi oss fram till huset Henriot på 81 rue Coquebert. Bakom en grind döljer sig en lastkaj och längre in lastpallar och ingången till själva produktionen. Det är fredag och arbetsdagen håller på att lida mot sitt slut. Husets pr-kvinna Béatrice Brossier håller en presentation där hon visar bilder och berättar husets historia. Hon pekar stolt på de fina vinlägena. Hon har precis tagit fram den första flaskan för provsmakning, husets non vintage Henriot Brut Souverain, då vinmakaren Laurent Fresnet ansluter. Champagnen är utsökt och imponerar. Då det blivit dags att prova prestigechampagnen La Cuvée des Enchanteleurs 2000 är det inte längre lätt att spotta.

Tyvärr får vi ingen möjlighet att ta oss ner i källaren denna gång, även produktionen är stängd för dagen. Vi hade självfallet velat kika lite extra på tanken där Cuvé 38 skapas. Men istället blir det vinet som får tala för sig.

Ett sant fan har huset i entreprenören och kocken Pontus Frithiof som säljer reda mängder av champagnen på sina restauranger. Att han även reser hit för att laga mat i husets nya Château Les Aulnois är ett bevis på ett fruktsamt samarbete.

Historia om huset

Familjen Henriot var verksamma inom textilindustrin och som vinmäklare då de flyttade till Champagne i mitten av 1600-talet. De började köpa vinodlingar och intresset växte. Då Apolline, gift med Nicolas Henriot blev änka bestämde hon sig 1808 för att starta huset Veuve Henriot Ainé. Familjen hade fina odlingar av Chardonnay men 1880 då Apollines barnbarn Ernest Henriot gifte sig med Marie Marguet tog hon med sig fina Pinot Noir odlingar in i äktenskapet. Husets framgångsrecept var fött: en champagne med lika del av de två druvorna, lagrade i minst tre år.

Huset drivs i dag av Joseph Henriot som tidigare varit chef hos grannhuset Veuve Clicqout med vilka man även har förbindelse via källargångarna. Totalt har Henriot omkring sex kilometer vackra källare. Husets vinmakare Laurent Fresnet är en passionerad man som i fjol mottog titeln IWC Sparkling Winemaker of the Year.

Adress: 81 rue Coquebert, Reims

Om vinet
Husets fokus är champagne av högsta kvalitet. I den Non-Vintage champagne som Henriot producerar kommer 60-70 procent av druvorna från Grand Crus-lägen vilket kan jämföras med 30 procent hos många av de andra husen. Totalt äger man 35 hektar odlingar men 80 procent av druvorna köps in från odlare varav de flesta haft kontrakt med huset i flera generationer. Årsproduktionen ligger på 1,5 miljoner flaskor.

Champagnetips

  • Henriot Souverain Brut, nr 81466
    Gröna äpplen samsas med rostat bröd på nosen och smaken bjuder på fina syror med äpple och grape. Mycket hög standard.
  • Henriot Cuvée des Enchanteleurs 2000
    Delikat och mogen med gula äpplen, mjuka tanniner och fina syror. Elegant hantverk.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

I år är det sjunde året i ordningen som rosévinet Minuty lanseras i en Limited Edition utgåva. I år är...

I vanliga fall är det tjusiga och komplicerade klockor som är Jacob & Co:s signum, nu är det dock aktuella...

Under våra dagar i Épernay hade vi hunnit passera Pol Roger på Avenue de Champagne så många gånger att det...

Puffen, bubblet och den kalla drycken kittlar strupen och tvingar mungiporna uppåt. Det är något smått magiskt över Champagne, en...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy