Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Humboldt Forum – en kulturhub

Humboldt-Forum-en-kulturhub-Voyage

Dela

Konst, kultur och utsikt är kanske den allra snabbaste sammanfattningen du kan få av vad som väntar dig på nyöppnade Humboldts Forum i berlin. Men i detta ny-uppbyggda slott väntar så mycket mer.

Foto: Alexander Schippel

Ett ståtligt barockslott, Berlin Palace, står nu åter i centrum av Berlin. Slottet som uppfördes redan under den preussiska eran och sönderbombades under andra världskriget har nu byggts upp på nytt. Stilen är barock, den stil byggnaden hade då den förstördes. Det är provocerande nytt och den klassiska estetiken möter de moderna. Prislappen 680 miljoner euro gör även projektet till det dyraste kulturprojekt någonsin i Tyskland. Anklagelser om att både bygget och innehållet är elitistiskt har haglat.

Foto: Alexander Schippel

Hemlösa i slottet

När jag själv kliver innanför dörrarna blir jag provocerad. Det är putsat, högt i tak, kolonner, statyer och guld, plaketter på vilka rika familjer som varit med och sponsrat specifika delar av slottet hänger på rad. I en stängd avdelning berättar vår guide att man under vintern välkomnade hemlösa. Men de slutade komma… Bilder av dem finns på väggarna men jag förstår att de inte kände sig hemma här. Man vill inkludera, debattera och skapa sammanhang, men här är ett tydligt exempel på att man inte lyckades.

Men Humboldt Forum växer och tränger sig på, på ett vis jag inte alls är beredd på. Ett antal utställningar, vissa permanenta, vissa tillfälliga väntar på att upptäckas. Här finns nu exempelvis utställningen Berlin Global där den mångfacetterade staden visas upp på 4 000 kvadratmeter. Interaktivitet och technomusik ingår i konceptet där krigen, modet och nöjeslivet står i centrum. Just denna del är lätt att ta till sig. Lite mer svår är utställningen om döden. Som vi väljer att lämna därhän idag. Men vi är ännu inte framme i hjärtat av verksamheten.

När döden ställs ut. – Foto: Alexander Schippel

Rasism & reaktion

När man kommunicerat kring innehållet här har det talats om att sätta tillbaka hjärtat i staden. Och det är nu vi hamnar i den mest uppmärksammade och intressanta delen av museet. Nämligen där man ställer ut delar av de 20 000 artefakter från det tidigare Etnografiska museet och från museet för asiatisk konst. I en elitistisk kontext hamnar nu artefakter från kolonialtiden. Den självklara följdfrågan är den om ägarskapet och om rätten att ställa ut dessa föremål. Ett exempel är de nigerianska Benin-bronserna. Med i diskussionen här var bland andra museichefen Lars-Christian Koch, och ett beslut att dessa skulle lämnas tillbaka togs. Detta är som sagt bara en början. Ytterligare exempel är föremål från Namibia som tillskansats från herero- och namafolken, två folkslag som tyskarna försökte utplåna mellan 1904– 1908. Hur betalar man för ett folkmord? Under Angela Merkels tid beslutades om att Tyskland skulle betala 940 miljoner Euro till Namibia. Självklart är det kontroversiellt att ställa ut dessa föremål.

Man vill inkludera, debattera och skapa sammanhang, men här är ett tydligt exempel på att man inte lyckades.

Folk, kulturer och föremål visas upp och skapar debatt. – Foto: Alexander Schippel

Just hur ägandeförfarandet skett sätts nu i fokus. Och utställningarna här får en större kontext. Öppna diskussioner möter reaktioner. Det är här mitt intresse väcks till liv, och det är häri Humboldt Forum blir mer än bara ett lyxigt välpolerat kulturpalats, det blir i stället en kulturell mötesplats – unik i sitt slag. Där nu de frågor som ställs blir mer intressanta än själva objekten i sig.

Bakgården även den en mötesplats. – Foto: Thomas Trutschel / Photothek.de

Olikheter möts

Nu har det blivit dags för en bit mat. Vi har bokat bord på Baret, takrestaurangen här som omges av en fullkomligt magisk terrass med 360-ig vy över staden. Det är gott och fräsch. En bar finns med smarriga cocktails likaså goda alkoholfria alternativ häribland en egen version av coca cola kryddad med rikligt med kanel. Riktigt bra är det, tillika ett bra ställe att smälta alla intryck och försöka ta in både platsen och innehållet. En promenad runt uppe på taket är obligatoriskt, och möjlig även om du inte besöker museet.

Mitt besök var alldeles för kort, men när jag kikar in på hemsidan så beskriver de sig som en plats för kultur och vetenskap, mångfald och polyfoni. En plats som förenar olikheter och som vill uppmuntra till insikter om gårdagen, idag och i morgondagen. Enligt mig har de lyckats, jag fortsätter att tänka på platsen, på diskussionerna och längtar redan tillbaka.

Takterassen på Humboldt bjuder på bästa utsikten över Berlin. – Foto: Alexander Schippel
Humboldt Forum

Berlin Palace
www.humboldtforum.org

Historien om Berlin Palace är något jag inte direkt berört, men en som många fascineras av. Så oavsett vad Humboldt Forum kommer bjuda just dig på är det just nu den kanske mest intressanta del på den europeiska konstscenen.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

TALESÄTTET ATT DET du aldrig kan ändra på när du flyttar in är läget, allt annat kan du förändra. Och...

En lyxig 5-stjärnig incheckning i kombination med ett av Schweiz kanske allra populäraste skidområden för freeskiing gör Engelberg till en...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy