Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Arctic bath – isvaken i fokus

Voyage-Arctic-bath–isvaken-i-fokus

Dela

I centrum av Arctic bath flyter Luleälven fram, och oavsett tid på året är det här gästerna badar. Vintertid skapas en upplyst isvak som verkligen sätter fart på cirkulationen särskilt då i kombination med ett inledande bastubad. Följ med när voyage checkar in.

På Arctic bath kretsar allt kring cirkeln ute på älven, det är här vi finner spa, bastu, isvak, bubbelpool, restaurang och reception.

Mitt ute på Luleälven i Harads, strax söder om polcirkeln, hittar vi det spektakulära bygget Arctic Bath. Här har man låtit sig inspireras av de timmerbröt som naturligt bildades då timmer flottades på älven. Stockarna samlades ihop – och bildade en hög med timmer helt enkelt – en timmerbröt. Här är det dock lite bättre ordning på stockarna och en vacker cirkelformad byggnad tornar nu upp.

Det är kallt och luften är torr och snön knarrar under kängorna då vi checkar in. En stark sol lyser upp, utan att värma då VOYAGE checkade in i februari 2020, några månader efter öppning.

Den sparsmakade lyxiga anläggningen har väckt stort intresse även internationellt. Harads är som sagt redan en etablerad destination – det är här vi hittar Treehotel, där arkitekten Bertil Harström bland annat designat Bird´s Nest – ett fågelbo uppe i ett träd – hans design har nu fått följa med ut på älven.

Här finns allt

Arctic Bath kretsar allt kring cirkeln ute på älven, det är här vi finner spa, bastu, isvak, bubbelpool, restaurang och reception. Incheckning finns i tolv hus, hälften på vatten, hälften på land, de är vad de heter; Land, Water, Suite. Men nog om det, vi är här för att bada i isvaken där vattnet är så där fyra grader. För att det inte ska frysa just här är en motor som cirkulerar vattnet installerad.

Det är som sagt badet här som är upplevelsen som lockar och för oss som är incheckade ingår detta i priset, men det är även möjligt att komma hit som spagäst över dagen. Vid vårt besök hette sparitualen Sauna Gus, idag går den under namnet Julevädno som även är det lulesamiska namnet på Luleälven.

Upplev Julevädno
En form av Mindful bastuupplevelse i tre steg. Där rengöring, avslappning och klarhet är målet. En 45 minuters upplevelse som kombinerar varma bastubad med dopp i Luleälven. Det allra vanligaste är att en ritual inkluderar tre heta bastubad med avbrott.

Fart på cirkulationen

Vi har bokat in oss för en guidad basturitual som ska inkludera rengöring, avslappning och klarhet. Totalt är vi fyra personer, vi och ett par från Italien. Att de ska bada där ute håller de inte för troligt men steg för steg kommer vi alla närmare det där doppet. Bastun är varm och med hjälp av en frottéhandduk får vår guide Jennie luften att cirkulera. Den kommer i varma puffar, vi uppmanas att andas lugnt – in och ut. Doften av eukalyptus sprider sig i bastun och den får i alla fall mig att piggna till. När temperaturen stigit lite till är det dags för ett första dopp.
– Tänk på att andas långsamt när ni doppar er, säger Jennie när vi kommit ut.
Det är verkligen galet kallt, kanske främst om fötterna. Sen är det bara att plumsa ner i det gröna lysande hålet. Det bränner till, tiden stannar en sekund. Pirret när jag kliver upp är påtagligt. Tillbaka in till värmen.
– Ni är galna, säger den italienska mannen.
– Ni borde prova, säger jag.

Checka in på Arctic bath

Pris för en natt inklusive frukost och middag i sviten: från 10 800 kr, basturitual, bubbelbad och dopp i isvak ingår i priset. 
Spadag inklusive lunch och fika, 1 595 kr, måste förbokas! 
Det kostar en del, men upplevelsen är unik – och kanske ett bra val för den som vill uppleva Sverige från sin allra lyxigaste sida. Addera lite norrsken på det! www.arcticbath.se

Lingon i glaset

Vi hinner med ytterligare två dopp. Sedan är det dags för oss alla fyra att kliva ner – en efter en. Vi låter de obadade gå i först, och kanske är deras upplevelse större än vår. Vi har ju alla olika relationer till det här med iskalla bad som under de senaste åren blivit allt trendigare. Mörkret har lagt sig och det är stjärnklart. Det känns svårt att lämna vårt näste ute på älven så vi kryper ner i bubbelpoolen och bjuder oss själva på en välförtjänt drink – en med lingon i.

Färdigbadade går vi tillbaka till vår magiska svit och njuter av solnedgången. Huset vi bor i har generösa fönsterpartier och att bara sitta här och se på omgivningen är nog så härligt. Men för den som vill ha lite mer aktiviteter erbjuds exempelvis turer med hundspann, promenad med snöskor och slädtur kvällstid för att fånga norrskenet. Men vi sitter bra här och tar oss sedan tillbaka till huvudbyggnaden för att avnjuta middagen. Vid bryggan som leder oss ut ser vi borrade hål i isen, det visar sig att en av gästerna som är här med sin son tillbringat eftermiddagen med att pimpla. Om det nu är hans fångst eller en annan fiskares fisk som hamnat på min tallrik förtäljer inte historien.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Madeira - surfar in i framtiden. Stabilt internet och magisk natur är några av anledningarna....

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

TALESÄTTET ATT DET du aldrig kan ändra på när du flyttar in är läget, allt annat kan du förändra. Och...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy