Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Aira – en prisad upplevelse

Voyage-Aira–en-prisad-upplevelse

Dela

Sedan en tid tillbaka har aira öppnat upp för lunch, vilket gör att du faktiskt kan få en stjärnupplevelse på tallriken för ett riktigt bra pris. Menyn bjuder på fyra serveringar och självklart kan du även välja till ett matchande dryckespaket.

VI TAR OSS ut till Biskopsudden på Djurgården med bil denna gång, egen brygga finns för den som vill lägga till med båt och möjlighet att landa med helikopter finns likaså. Vi kikar in på marinan innan vi kliver in på restaurang Aira som här huserar i ett för ändamålet specialuppfört hus i betong och rostad metall, som förankrats i sjöbotten härunder med hjälp av stålpålar, ritat och inrett av arkitekt Jonas Bohlin.

Sedan Aira slog upp dörrarna den 20 mars 2020 har restaurangen uppmärksammats och prisats för både maten och miljön. Ett projekt i regi av stjärnkocken Tommy Myllymääki och Svenska Braisserigruppen i samarbete med Jonas Bohlin som inrett flera av deras andra restauranger exempelvis Sturehof där hans lampa Liv hänger sedan 1995.

Hela byggnaden bygger på Jonas Bohlins handskisser och ritningar som i sin tur översatts i digitalt format av Dinell Johansson arkitekter. Tydligt här är att miljön och årstiderna bjuds in för att ackompanjera den Michelinprisade maten.

Redan under det första året fick Aira utmärkelsen som årets affärskrog av Dagens Industri. Samtidigt som själva byggnaden skapad av Jonas Bohlin fick motta Guldstolen för bästa inredningsarkitektur vid Arkitekturgalan samma år med en motivering som löd:
”En dramaturgisk totalupplevelse där djup kunskap om funktion och material, ljusföring och akustik präglar gestaltningen. En omsorg som inte bara visas matsalen – för kökspersonalen är detta en arbetsplats att trivas på under många år. Flera av de senaste decenniernas främsta svenska designer och konstnärer är generöst representerade, skickligt sammanfogade av inredningsarkitekten, tillika husarkitekten, vars omisskännliga formspråk här utvecklats till perfektion. Aira är kulmen på hans långa yrkesliv.”

Fyra serveringar

Vår upplevelse startar med av vi kliver rätt in i mitten av köket som är uppdelat i ett antal olika matlagningsstationer. Här finns även ett Chefs Table för den som verkligen vill hamna mitt i matlagningen, men vi fortsätter in i restaurangen. Runda bord, vita dukar och en lunchmeny som bjuder på fyra serveringar:

Meny

Första
Hiramasa, fermenterade druvor, lavendel och pepparolja

Andra
Enrisrökt röding, persilja, Karljohansvamp och rostad kycklingbuljong

Tredje
Kolgrillat lamm, ´nduja, spetskål och jus med örter

Fjärde
Varm chiboust, punchglass och hallon

riktigt bra val – dryckerna gör personalen här på plats med fokus på att matcha de olika rätterna.

– Vi jobbar med svenska bär och frukter och i största mån försöker vi plocka sådant som vi har i våra egna odlingar, antingen hos oss eller i vår trädgård på Ulriksdal i Solna, berättar Cathrine Everts, General Manager på Aira.

Mat möter dryck

Hiramasan kombinerades med en rabarberdryck med hallon från Gotland som infuserats med torkad fläderblom.

Rödingen kombinerades med en juice på röda vinbär som kokats i en saftmaja tillsammans med svarvinbärsblad och rosor.

Lammet kombinerades med en dryck på Aroniabär från Sörmland, ett bär med en strävhet som kan liknas vid rött vin. För att mjuka upp drycken adderas blåbär och lite tjärsirap.

Chiboust kombinerades med plommon kokade i saftmaja och smaksatt med konserverade häggblomster.

Just dessa fina kombinationer bidrog absolut till att förhöja matupplevelse och är verkligen något vi kan rekommendera. Det kan synas dyrt med ett alkoholfritt dryckespaket för 550 kronor men med tanke på allt jobb och alla fina ingredienser du får i dig är detta verkligen en upplevelseboost.

Aira

Öppet: onsdag – lördag

Lunchmeny, 4 serveringar: 995 kr, vinpaket 950 kr, alkoholfritt paket 550 kr

Middag, avsmakningsmeny: 2 950 kr, vinpaket 1 950 kr, kombopaket 1 400 kr, alkoholfritt paket 950 kr

Bordsbokning krävs

Biskopsvägen 9, Stockholm

www.aira.se

Fina materialval

På Aira är ljudnivån dämpad på ett sådant vis att samtalet från de andra borden aldrig tränger på. Genomgående är materialen gedigna och någonstans läste jag att Jonas Bohlin då han valt ut olika träslag här i första hand valde att arbeta med träslag som bär frukt och som i teorin skulle kunna serveras här på restaurangen. Ett exempel är körsbärsträ som finns i luckorna i rangeringsgången som delar restaurangen i två delar.
Lokalen delas upp i kök och restaurang, samt ett chambre séparée en trappa upp med plats för upp till 16 personer samt ett orangeri där du antingen kan inleda eller avsluta din matupplevelse. Den privata matsalen har en magnifik utblick över hela lokalen samtidigt som den är just privat. Här uppe finns även möjlighet att ta en drink på balkongen utanför.

Stolen saga

Som gäst sitter ni här antingen i en skön soffa eller på en stol av modell Saga som tillverkats av Gärsnäs. En modell vars förlaga är ritad av Åke Axelsson och som tidigare funnits på Operakällaren i Stockholm. Denna stol har nu Åke Axelsson låtit uppdatera tillsammans med Jonas Bohlin.

Dock är historien lite längre än så. Stolen fanns nämligen ombord på skeppet Wellamo som tidigare kryssade mellan Helsingfors och Åbo. Här upptäckte arkitekt Peter Celsing och Tore Wretmans dess komfort och bestämde sig för att denna stol skulle få flytta in på Operakällaren. Härefter fick de helt enkelt låna en stol av kapten och en egen version skapades. En liten stol-Saga i sig.

Kaffe och kaka

Avslutningsvis tar vi en kopp kaffe och tre små delikatesser ute i orangeriet. Här är det rymden som är inspirationskälla och samtidigt som skuggspelet leker över betongväggarna svävar två av Jonas Bohlins magnifika armaturer Andromeda över oss. Dessa är tillverkade i tre exemplar av Örsjö belysning, och utöver de två som hänger här har Jonas en i privat ägo som ibland låter sitt ljus lysa upp en utställning.

Vi har haft en fin eftermiddag och tackar kök och service innan vi ger oss i väg. Nöjda och så där behagligt mätta kliver vi tre timmar senare ut i solen bland höstlöven som yr och jag tar en bild på de röda löven mot den ärgade fasaden. När vi kliver in i bilen ser vi restaurangens odling på andra sidan vägen, och med största sannolikhet åt vi nyss något som odlats just här.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

I vanliga fall är det tjusiga och komplicerade klockor som är Jacob & Co:s signum, nu är det dock aktuella...

Under våra dagar i Épernay hade vi hunnit passera Pol Roger på Avenue de Champagne så många gånger att det...

Puffen, bubblet och den kalla drycken kittlar strupen och tvingar mungiporna uppåt. Det är något smått magiskt över Champagne, en...

Är du på väg till Ungern på en weekendtripp för att gå på spa i stadens klassiska badhus, shoppa och...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy