Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Dela

En blyg drömmare som idag själv styr sin karriär fullkomligt glittrar på de stora arenorna ute i världen. Det är dags för Renaissance World Tour – en spektakulär show som denna gång startar i Stockholm.

FOTO: MASON POOLE, CARLIJN JACOBS

Superstjärnan Beyoncé kickar igång sin efterlängtade världsturné ”Renaissance World Tour” på Friends Arena i Stockholm. Fans från hela världen reser till Sverige för att se Beyoncé Giselle Knowles-Carter inta scenen. Vi kan förvänta oss en kavalkad av hitlåtar omgiven av en maffig scenshow och en alldeles extraordinär modeshow med många pektakulära kostymbyten. Extra mycket glam och glitter blir det tack vare Beyoncés samarbete med den amerikanska smyckesgiganten Tiffany & Co.

Tiffany T är ett hårt armband som knäpps med ett symboliskt T. Modellen finns i gult guld á 3 400 Euro utan diamanter samt i vitt, gult och roséguld med diamanter, pris från 12 500 Euro upp till 40 000 Euro om du vill ha en radda baguettslipade dito.

– Jag är hedrad över att fortsätta samarbetet med Tiffany & Co. och att utforska än djupare hur vacker vår förbindelse är när vi verkligen firar relationen och betydelsen av den kärlek som vi har för oss själva som individer, säger Beyoncé i ett pressmeddelande där det senaste samarbete som går under titeln ”Loose Yourself in Love” presenteras. I kampanjen ser vi Beyoncé bära bland annat armbandet T1 Wide Diamond Hinged och halsbandet Graduated Link Necklace från serien Tiffany Hard Wear. Vilka smycken hon kommer att bära på scenen förtäljer dock inte historien.

Världens största artist

Efter fyra årtionden i rampljuset, otaliga hitlåtar, mer än 230 miljoner album sålda och fler Grammys statyer än någon annan artist: 32 för att vara exakt! – är Beyoncé utan tvekan världens största artist. Därför är det lite lustigt att tänka sig att det bakom den tuffa och glittrande fasaden döljer sig en kvinna som var väldigt blyg och knappt pratade som barn.

– Det första decenniet av mitt liv ägnades åt att drömma, sa Beyoncé i en intervju med amerikanska magasinet Harpers Bazar för en tid sedan. Jag var introvert och pratade inte särskilt mycket som barn. Jag tillbringade mycket tid i mitt huvud med att bygga upp min fantasi. Jag är nu tacksam för dessa blyga år av tystnad. Att vara blyg lärde mig empati och gav mig förmågan att knyta an och relatera till människor. Jag är inte längre blyg, men jag är inte säker på att jag skulle drömma så stort som jag drömmer idag om det inte vore för de tysta åren.

Tidigt höga krav

Beyoncé scenkarriär började i unga år. Redan som sjuåring medverkade hon i dans- och sångtävlingar. På scenen kände hon sig trygg. Där kunde hon leva ut, sjunga och dansa. Men när hon inte stod på scenen var hon fortfarande inåtvänd och tyst.

– Jag var ofta den enda svarta tjejen, och insåg tidigt att jag måste dansa och sjunga dubbelt så bra. Jag var tvungen att ha scennärvaro, humor och charm om jag ville vinna.

Destiny’s Child bildades när Beyoncé var nio år gammal tillsammans med några barndomsvänner, i början hette gruppen Girl’s Tyme. Beyoncés pappa, Matthew Knowles, var gruppens manager och fortsatte vara manager för Beyoncé när hon startade sin solokarriär med succéalbumet Dangerously in Love som kom ut 2003. Beyoncé har berättat att hon väldigt höga krav på sig själv som tonåring och pappan styrde hennes karriär med järnhand.

– Jag jobbade hårt för att hela tiden utvecklas och göra så bra ifrån mig som möjligt. Jag ville inte göra bort mig, för jag kunde inte svika min familj efter alla uppoffringar de gjort för mig. Det innebar att jag var den mest försiktiga, professionella tonåringen och jag växte upp snabbt.

BEYONCE GILLAR TIFFANY

Nyligen lanserades ett andra samarbete mellan Beyonce och Tiffany & Co. Denna gång under rubriken “Lose Yourself in Love”. En kampanj som hyllar det unika och individuella vi bär på och att utifrån detta omfamna kraften av möjligheter.
– Vi har låtit utforska den orädda kreativiteten. ”Lose Yourself in Love” förkroppsligar skönheten i att älska sig själv och är laddad med elegans. Beyoncé inspirerar så många eftersom hon förkroppsligar dessa kvaliteter. Vi är ärade över att fortsätta detta samarbete för andra året i rad och tar oss nu in i en spännande kärleksera, säger Alexandre Arnaut, Executive Vice Persident of Product & Communications.
I kampanjen ser vi Beyoncé bära bland annat armbandet T1 Wide Diamond Hinged i guld och roséguld, samt halsbandet Graduated Link Necklace från serien Tiffany HardWear.
Den första kampanjen de gjorde tillsammans gick under namnet “About Love”, i vilken vi såg Beyoncé tillsammans med sin man Jay-Z.
FOTO MASON POOLE, CARLIJN JACOBS
BEYONCÉ GISELLE KNOWLES-CARTER

Ålder: 41 år.
Bor: Los Angeles och New York.
Familj: Gift med artisten och producenten Jay-Z sedan 2008. Tillsammans har de dottern Ivy Blue, 11 och tvillingarna Rumi och Sir, 5.

Yrke: Sångerska, låtskrivare, producent, skådespelerska, entreprenör, filantrop. Beyoncés album: Dangerously In Love, B’Day, I Am... Sasha Fierce, 4, Beyoncé, Lemonade, Everything Is Love (tillsammans med maken Jay-Z, under namnet The Carters), Homecoming: The Live Album, The Lion King: The Gift, Renaissance.

Aktuell: Med världsturnén Renaissance World Tour som har världspremiär på Friends Arena i Stockholm den 10 maj och avslutas i New Orleans 28 september.

Styr själv sin karriär

Beyoncé bröt till slut med sin pappa 2011 och är nu sin egen stenhårda affärskvinna, tillsammans med maken, artisten, producenten och entreprenören Jay-Z. Som 27-åring startade Beyoncé Parkwood Entertainment som hon beskriver som ett multifunktionellt bad ass-konglomerat som är allt i ett: kreativ byrå, skivbolag, produktionsbolag och managementbolag. Målet är att kunna styra sin karriär och arbeta med projekt som betyder mest för henne. Beyoncé anställde starka kvinnor till nyckelroller i företaget, när större delen av branschen fortfarande var mansdominerad.

I Tiffany HardWear har man fångat upp den eleganta anda som New York-kvinnan personifierar. Här i form av en djärv halslänk i guld, pris 16 500 Euro. Finns även i än lyxigare versioner strösslade med diamanter.

–I mitt företag ska konsten och kreativiteten stå i första rummet. Jag vill vara omringad av ett team som vågar utmana mig samtidigt som de kan hjälpa mig att förverkliga mina framtidsvisioner. Jag har tillbringat så många år med att försöka förbättra mig själv och förbättra det jag har gjort att jag har kommit till en punkt där jag inte längre behöver tävla med mig själv. Jag har inget intresse av att söka mig bakåt. Det förflutna är det förflutna.

Beyoncé har varit kändis i princip hela sitt liv men menar att hon hanterar kändisskapet så gott hon kan genom att hålla låg profil privat. Hon väljer noggrant vad hon vill dela med sig av offentligt.

– Jag vill att fokus ska ligga på min musik, för om min konst inte är tillräckligt stark eller meningsfull för att hålla folk intresserade och inspirerade, då är jag i fel bransch. Min musik, mina filmer, min konst, mitt budskap – det borde räcka.

FOTO: CARLIJN JACOBS

Mamma som förebild

Beyoncé ställer sällan upp på intervjuer och håller sig undan paparazzis så gott hon kan. Undertecknad träffade henne i London för tjugo år sedan när hon spelade mot Mike Meyers i Austin Powers filmen Goldmember. Då var hon en väldigt trevlig och tillmötesgående men tystlåten tjej med ett brett leende, sparsam makeup och stora örhängen, som satt uppkrupen i en stor fåtölj, klädd i röd sammetsdräkt och pratade om hur mamma var hennes främsta förebild, att det var roligt att medverka i en film men att det alltid är musiken som är allra viktigast för henne, och hur mycket musiken alltid betytt och alltid kommer att betyda för henne.

Idag låter Beyoncé tuff och viljestark men en del av henne finns den osäkra tysta flickan kvar. Hon säger att hon är ganska härdad för det mesta men när media började skriva och spekulera i de missfall hon hade innan hon fick barn eller när det ständigt skrevs om hennes vikt så blev det jobbigt.

3 SNABBA BEYONCÉ GILLAR…

…träning: Dans, styrketräning och att rullskridskor tillsammans med dottern Ivy Blue.
…god mat: “Jag har testat alla slags dieter, men jag har lagt av med det. Numera äter jag frukost, lunch och middag men håller koll på kolhydraterna, undviker rött kött och så äter jag mycket frukt och grönsaker. På söndagar till-låter jag mig något extra gott och då blir det ofta pizza.”
…honung: Hon har hittat helande egenskaper i honung, som gynnar hennes hälsa. Har egen biodling med bikupor på hustaket.

– I den här branschen tillhör så mycket av ditt liv inte dig om du inte kämpar för det. Jag har kämpat för att skydda mitt förnuft och mitt privatliv för att få ha den livskvalitet jag vill ha. Jag vill visa att man kan ha roligt och ha ett syfte, vara respektfull och säga vad man tycker. Man kan vara både elegant och provocerande. Man kan vara kurvig och ändå vara en modeikon. Jag önskar alla friheten att våga bryta de regler som behöver brytas.

En god natts sömn

Efter åratal av scenframträdanden och onda fötter efter att ha gått och dansat i stilettklackar är Beyoncé numera mån att ta hand som sig själv. Hon berättar att hon är noggrann med vad hon äter, försöker alltid att få en god natts sömn och varvar ned med hjälp av meditation, visualisering och andningsövningar.

– Jag ser fram emot allting jag har kvar att uppleva och upptäcka tillsammans med min man och mina barn. Jag vill att nästa årtionde ska handla om firande, glädje och att ge och ta emot kärlek. Jag vill ge all den kärlek jag har till de människor som älskar mig tillbaka. Jag har gjort så mycket på 40 år att jag bara vill njuta av mitt liv. Det är svårt att gå mot strömmen, men att vara en liten del av några av de försenade förändringar som sker i världen känns mycket givande. Jag vill fortsätta att arbeta för att avveckla systemiska obalanser. Jag vill fortsätta att vända upp och ner på dessa industrier. Jag planerar att skapa företag utanför musiken. Jag har lärt mig att jag måste fortsätta att se framåt och att vara den drömmare jag alltid varit.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

SVERIGES JUST NU FRÄMSTA MUSIKEXPORT, ZARA LARSSON GILLAR ATT ARBETA MED KVINNOR SAMTIDIGT VILL HON INTE VARA EN FEGIS. ATT...

911 DAKAR ÄR ABSOLUT INGET NYTT PÅHITT, DEN KOM REDAN 1984 NÄR MODELLEN PORSCHE 953 TOG HEM DET KLASSISKA PARIS-DAKAR...

Kia släpper nu de första bilderna på nya Kia K4, en kompakt sedan som definierar en ny era av design...

Vad värmer väl en frusen själ bättre än hett vatten. Årstiden är här för varma bad och tända ljus. De...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy