Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Svampinspiration från materialtillverkaren Bolt Threads.

Dela

I dag är svamp kärnan i det nya material som utvecklas av flera företag för att ersätta läder. Hållbart och innovativt.

Varför göra läder av kossor när det finns svampar? Just nu sker det spännande framsteg i att ta fram mer hållbara material i modevärlden än polyester (plastbaserat), bomull (vatten- och pesticidslukande) och läder (från djurhållning).

Flera företag arbetar med mycel, alltså svampars rotstruktur, för att skapa läderliknande material. Både Stella McCartney och Adidas har släppt versioner av signaturprodukter gjorda i svampmaterialet Mylo, i det ena fallet skon Stan Smith och i det andra väskan Frayme. Hermès har i stället slagit sig ihop med MycoWorks för att ta fram sin väska Victoria i deras material Sylvania, med ursprung i den japanska svampen reishi.

Trendkänsliga hemmabryggare av kombucha kan experimentera med egna jästsvampar. I fermenteringen av te ihop med socker, bildas scoby, en kompakt svamp som består av cellulosafiber och som kan torkas till ett läderliknande material. Riskerar dessvärre att smälta i regn, till skillnad från sina labbodlade kusiner.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

911 DAKAR ÄR ABSOLUT INGET NYTT PÅHITT, DEN KOM REDAN 1984 NÄR MODELLEN PORSCHE 953 TOG HEM DET KLASSISKA PARIS-DAKAR...

Kia släpper nu de första bilderna på nya Kia K4, en kompakt sedan som definierar en ny era av design...

Vad värmer väl en frusen själ bättre än hett vatten. Årstiden är här för varma bad och tända ljus. De...

Känns det som att varje inredningsreportage pratar tom rä? Med klimatkatastrofen runt hörnet, tar naturmaterial och naturinspiration allt större plats...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy