Svampläder

Voyage-Svampläder

Dela

I dag är svamp kärnan i det nya material som utvecklas av flera företag för att ersätta läder. Hållbart och innovativt.

Varför göra läder av kossor när det finns svampar? Just nu sker det spännande framsteg i att ta fram mer hållbara material i modevärlden än polyester (plastbaserat), bomull (vatten- och pesticidslukande) och läder (från djurhållning).

Flera företag arbetar med mycel, alltså svampars rotstruktur, för att skapa läderliknande material. Både Stella McCartney och Adidas har släppt versioner av signaturprodukter gjorda i svampmaterialet Mylo, i det ena fallet skon Stan Smith och i det andra väskan Frayme. Hermès har i stället slagit sig ihop med MycoWorks för att ta fram sin väska Victoria i deras material Sylvania, med ursprung i den japanska svampen reishi.

Trendkänsliga hemmabryggare av kombucha kan experimentera med egna jästsvampar. I fermenteringen av te ihop med socker, bildas scoby, en kompakt svamp som består av cellulosafiber och som kan torkas till ett läderliknande material. Riskerar dessvärre att smälta i regn, till skillnad från sina labbodlade kusiner.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Vem har sagt att design måste vara allvarlig? Italienska Seletti gjorde sitt internationella genombrott som designföretag med aplampor av konstnären...

Upcyclat, cirkulärt, ekosmart – hållbarhet håller äntligen på att bli den viktigaste faktorn för inredning. Numera erbjuder samtiden gott om...

I TAKT MED ATT FLER BILAR BLIR ELEKTRISKA BEHÖVS FORTFARANDE NÅGOT SOM FÖRMEDLAR JUST DE KÄNSLOR SOM EN BILNÖRD GÅR...

DRÖMMEN OM EN LYXIG OCH ROMANTISK TÅGRESAN LÅTER VI KOMMA TILL LIV OMBORD PÅ COSTA VERDE EXPRESS. INTE BARA BJUDS...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy