Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

Dela

Vi har prytt oss med silvrets månvita glans i eviga tider och i höst är det trendigare än någonsin. Låt dig inspireras art noveu-influerade former och strikt minimalism. Ädelstenar och emalj får silvret att skimra lite extra.

Stad i silver

Giulia Savinos kedjeörhängen bildar mönster av stadskartor: New York; Berlin, Nice, Stockholm, Vadstena. Alla i skala 1:20 000. En både rolig och snygg idé som dessutom är lätta att bära. Här örhängena Rom, pris 1 500 kronor.

Mästarinna i silver

Theresia Hvorslev är en av landets främsta silversmeder och hennes smycken och hon har vunnit otaliga utmärkelser för sin design. Både hennes silver- och guldsmycken finns utställda världen över. Ringen ”Peacock” har bland annat annat köpts in av Nationalmuseum, pris 4 500 kronor.

Art noveau 2.0

Smyckekollektionen ”Moonlight Grapes” från George Jensen är skulpturalt eleganta och lekfulla på samma gång. Inspirationen kommer från den vackra fruktskålen i silver med nedhängande druvor i art noveau-stil (eller jugend som vi säger i Sverige), som George Jeansen skapade 1920. Pris för halsbandet är 6 250 kr. Smyckena finns även med guld och med diamanter.

Naturlig skönhet

Knappfossilen, en korall, som återfinns längs Gotlands kust har blivit guldsmeden Annika Gustavssons signum. Här långa örhängen i silver, 4 900 kronor.

Stressa mindre

Överraskande detaljer är guldsmeden Anette Heymanns signum. Den enkelt sköna silverringen är perfekt även som antistress-ring: Detaljen av guld prydd med diamanter går att snurra på… ”Guld Cirkel Deluxe” med vita diamanter om totalt 0,10 ct kostar 9 900 kronor. Med bruna diamanter 8 900 kronor. Ringen går även att beställa helt i guld.

Banbrytande silver

Vivianna Torun Bülow-Hübes skönt banbrytande design banade väg för kvinnor att köpa sin egna smycken. En idé som lever kvar i allra högsta grad, som exemplevis hennes serie Dew Drop. Här en collier med bergskristall desingad för Georg Jensen.

Befriande vackert

Guldsmeden Anette Roxnäs, som driver Etena Jewellery & Design, har alltid ett stilsäkert leende på lut i sin design. Henne signaturring ”Stand Alone” fi nns i olika utföranden och även oi guld. Voyage bad henne berätta varför hon gillar silver: – Silver är befriande. Det ger mer utrymme för lek och att prova idéer. Med guld och platina måste man vara så mycket mer noggrann vad gäller vikten och det avspeglar sig direkt på priset. Silver är, i alla fall för mig, mer av att ”man tar det man behöver” och sätter igång. Såg, mängder med fi lar och hammare åker fram på brädet. Silver är också mjukare och lättare att forma. Silver är skönt och fantastiskt vackert!

Magi med Emalj

Smyckedesignern Catrine Linder Sandberg skapar skimrande e ekter med silver och emaljeringens sköna konst. Ringarna i kollektionerna kostar från 1 500 kronor. www.925catrinelinder.com

Lektion med silverkant

• Sterlingsilver är den vanligaste silverkvaliteten i smycken och består av 92,5 procent silver, eller 925 tusendelar. Det stämplas med beteckningen ”925”.

• Stämpeln är ingen garanti för att silvret är äkta. En seriös tillverkare stämplar också sitt alster med namnstämpel eller kontrollstämpel.

• Silver missfärgas lätt, silvret oxiderar men det är framförallt svavel som påverkar silvret, inte syre. Svavlet finns lite överallt, i luften, i färger, i maträtter, på huden….

• Vissa personer utsöndrar mer svavel än andra – det är skälet till att silver missfärgar din hud. Medicinering och ämnesomsättning kan också påverka.

• Förvara silversmycken torrt och mörkt, helst separat och gärna i lufttäta förpackningar.

•Missfärgat? Putsa smycket med till exempel silverputsduk eller silverputsmedel. En nödlösning är – ketchup eller tandkräm (som dock kan repa silvret).
Örhängen från Salvatore Plata.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Här lyfter vi några klocknyheter som visas upp vid årets upplaga av Watches and Woders i Genève – enligt många...

Rainbow Bird on a Rock heter de här mästerliga broscherna från Tiffany & Co. High Jewelry Capsule Collection. Smycket skapades...

Nyligen släppte Frederique Constant en specialversion av sin Slimline Monophase Manufacturer i en handmålad version. Modellen är tolkad av Romaric...

Den senaste uppgraderingen till Sjöö Sandströms kollektion Landsort 459 är en ny stållänk. Konstruerad för långvarig hållbarhet och tidlös elegans,...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy