Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Ryan Gosling – från Biljakt till Barbie

Ryan-Gosling-från-Biljakt-till-Barbie-Voyage

Dela

Efter ett par år i självvald skymundan är Ryan Gosling tillbaks på bioduken. Med tanke på att han hatar att vara kändis kan det tyckas vara ett märkligt val att medverka i den chockrosa über-kommersiella romantiska komedin Barbie. Ryan förklarar att han valde att spela ken för sina döttrarnas skull.

Foto: Jaap Buitendijk/Warner Bros. Entertainment Inc.
3 snabba

Ryan Gosling älskar att… 
… lyssna på The Shangri-Las, Del Shannon och Buddy Holly.
… spelar piano, lärde sig att spela jazz inför filmen La La Land.
… spela i actionfilmer. “När jag var liten drömde jag om att bli actionstjärna som idolerna Sylvester Stallone och Jean-Claude Van Damme.”
Foto: Courtesy Of Warner Bros. Pictures

Jag vill att mina barn ska få en så normal uppväxt som det går, tillsammans med föräldrar som älskar varandra. Eva och jag har valt att inte anlita några barnflickor utan vi sköter allting hemma själva. Om någon av oss spelar in film någon annanstans i världen så följer resten av familjen med. Men sanningen är jag numera inte arbetar mer än jag känner för. Att vara en bra och närvarande pappa är fokus för mig

Ryan Gosling är en högst ofrivillig idol och filmstjärna. Han är blyg, ganska tystlåten och känner sig obekväm när han tvingas prata om sig själv. Den 42-årige kanadensaren slog igenom som filmskådis 2004 i den älskade indiefilmen Dagboken – jag sökte dig och fann mitt hjärta, mot Rachel McAdams. Crazy Stupid Love, Blue Valentine och andra hyllade roller fortsatte karriären. De stora genombrotten kom med Drive och sedan actionfilmen Blade Runner 2049 och dundersuccén La La Land, det storslagna musikaläventyret där Ryan sjunger, spelar piano och dansar tillsammans med Emma Stone.

– Jag älskar självklart när filmer jag är med i får mycket uppmärksamhet, men på det personliga planet blir det lätt för mycket, sa Ryan nyligen i en intervju med GQ.
Ryan och hans hustru, skådespelarskan Eva Mendes, bor med sina två döttrar på en stor enskild egendom i södra Kalifornien.
– Jag vill att mina barn ska få en så normal uppväxt som det går, tillsammans med föräldrar som älskar varandra. Eva och jag har valt att inte anlita några barnflickor utan vi sköter allting hemma själva. Om någon av oss spelar in film någon annanstans i världen så följer resten av familjen med. Men sanningen är jag numera inte arbetar mer än jag känner för. Att vara en bra och närvarande pappa är fokus för mig.

Döttrarna Amanda och Esmeralda är 7 och 8 år gamla. De flesta av Ryans filmer är inte lämpliga för barn, men i sommar blir det ändring på den saken. Ryan spelar nämligen rollen som Ken i den efterlängtade långfilmen om Barbie. I huvudrollen ser vi Margot Robbie (The Wolf of Wall Street, Suicide Squad, I, Tonya) som även producerat filmen. För regin står Greta Gerwig (Lady Bird, Unga kvinnor) som även skrivit filmen tillsammans med sin partner Noah Baumbach.

Att ha orangefärgad hud, blekt hår och vara klädd i chockrosa outfits var inget som avskräckte Ryan:
– Jag har alltid älskat att klä ut mig och en bättre ursäkt än att vara med i den här filmen finns inte, skrattar han.
Ryan har dansat, sjungit och spexat sedan han var liten. Han brukade hängde med sin morbror på gig där denne uppträdde som Elvis-imitatör på diverse shoppingcenter och privatfester. Ryans föräldrar skilde sig när han var liten och han växte upp med sin mamma och syster i en liten stad i Ontario i Kanada. Alla i staden arbetade på det lokala pappersbruket och Ryan beskriver miljön som så långt från Hollywoods glitter och glamour man kan komma.
– Jag drömde om att en dag få stå på scenen och ta emot applåder – att få klä ut mig och vara någon helt annan en stund.

Ryan Gosling

Ålder: 42
Yrke: Skådespelare och musiker.
Bor: Södra Kalifornien.
Familj: Gift med skådespelaren Eva Mendes. Två döttrar, 7 och 8 år gamla.
Bakgrund i korthet: Ryan var ingen stjärna i skolan men gillade att hitta på bus, leka actionhjälte, dansa ballett och sjunga. Han ställde upp i olika talangtävlingar och när han var 12 år gammal fick han jobb i populära amerikanska barnprogrammet Mickey Mouse Club och flyttade till Orlando, Florida och där han bodde och arbetade ihop med andra framtida superstjärnor som Christina Aguilera, Britney Spears och Justin Timberlake. Slog igenom i filmen Dagboken – jag sökte dig och fann mitt hjärta och har spelat i mer än 40 långfilmer. 
Filmer i urval: Dagboken – jag sökte dig och fann mitt hjärta, Half Nelson, Lars and the Real Girl, Blue Valentine, Crazy, Stupid Love, Drive, Maktens män, Gangster Squad, The Place Beyond the Pines, La La Land, Blade Runner 2049, The Grey Man.
Aktuell: I sommarens storfilm Barbie, Sverigepremiär 23 juli.
Foto: Courtesy Of Warner Bros. Pictures

När Ryan var yngre var skådespeleriet som en slags terapi, ett sätt för honom att spela en roll som någon annan samtidigt som han utvecklades och lärde känna sig själv. Till exempel, i filmen Blue Valentine, som kom ut 2010, bodde han och motspelaren Michelle Williams och flickan som spelar deras dotter i filmen i huset där filmen spelades in, för att få rätt känsla för sina roller. Inför rollen i Drive tillbringade han mycket tid i bilen, körde omkring och lyssnade på musik för att ‘komma in i rollen’.

– Jag gick in helhjärtat i rollerna och kände det som att det var ‘min’ film, en del av min självutveckling och jag tog varje roll på väldigt stort allvar. Nu för tiden är det annorlunda. Nu tar jag roller som jag vet kommer att bli en kommersiell succé, och det känns roligt det också – fast på ett annat sätt.
Men när Ryan träffade Eva Mendes under inspelningen av The Place Beyond the Pines 2014 förändras han som person. De spelade en familj i filmen och det kändes så bra att Ryan och Eva ville göra det på riktigt.

Jag gick in helhjärtat i rollerna och kände det som att det var ‘min’ film, en del av min självutveckling och jag tog varje roll på väldigt stort allvar. Nu för tiden är det annorlunda. Nu tar jag roller som jag vet kommer att bli en kommersiell succé, och det känns roligt det också – fast på ett annat sätt

– Vi fick vårt andra barn och jag ville tillbringa så mycket tid som möjligt med familjen. Vi har inga barnflickor eller hemhjälp. Eva och jag gillar att ta hand om våra barn själva. Mitt fokus ligger till hundra procent på att ge dem en bra uppväxt. När Eva berättade att hon var gravid med vårt första barn blev jag livrädd, jag kunde verkligen inte se mig själv i rollen som pappa. Jag var rädd att jag inte skulle klara av det, men nu är jag så glad att jag inte hade kontroll över mitt öde, för att vara pappa är mycket bättre än jag någonsin hade kunnat drömma om.
När uppståndelsen kring Barbie har lagt sig lär det bli tyst kring Ryan ett tag. Han säger att han helst vill gömma sig och dyka upp i gen när han känner för det.
– Livet är något som händer och det dyker upp nya roliga grejor när man minst anar det, som artist vill jag kunna vara förberedd, se möjligheterna och ta emot dem med öppna armar – om jag känner för det. Annars tackar jag nej.

Ambassadör för Tag Heuer

I rollen som klockmärket Tag Heuer spelade Ryan nyligen in en reklamfilm av det mer ambitiösa slaget. Syftet var att uppmärksamma klockmodellen Carreras 60-årsjubileum och en reklamfilm med namnet The Chase for Carrera växte fram i samarbete med regissören David Leitch, känd för bland annat Bullet Train.

Det blev en Hollywood-produktion i actiontappning med en biljakt i fokus, eller kanske snarare en dokumentär om en inspelning på temat. David Leitch spelar rollen som sig själv och Vanessa Bayer spelar rollen som rekvisitaansvarig, och bär själv i filmen den nya modellen av klockan Heuer Carrera 36mm i rosa. Det är också hon som har hand om den klassiska klockan, klockan som Gosling bär i filmen och absolut inte vill lämna tillbaka. Biljakten i reklamfilmen följs upp av ännu en jakt där Gosling passande nog rattar en Porsche Carrera. Vanessa tar golfbilen…
Klockan är Tag Heuers legendariska Carrera som slanserades 1963 under dåvarande CEO Jack Heuers ledning. Namnet syftar på det ökända Carrera Panamerican racet där förarens förmåga att navigera höghastighetskurvorna var avgörande. Modellen blev en ikon: elegant, enkel, sportig och modig i sin design – en tidlös design som lever upp till varumärkets ledord:
”Don’t crack under pressure.”
Fan av Tag Heuer kan roa sig med att finna de fem ledtrådar med Tag referenser som döljer sig i filmen. Håll även koll på vilka olika modeller Gosling kommer att bära på sin arm i andra filmer och tv-serier.
– Tag Heuer har alltid haft en nära relation till Hollywood, och våra klockor har burits på vita duken i årtionden, från Steve McQueen till vår tids Ryan Gosling, säger Frédéric Arnault, vd för Tag Heuer i en kommentar till projektet.

– Jag tror att det som imponerade på mig mest var hur orädda och hur kreativa Tag Heur var. Det här är en kampanj som är annorlunda inte bara från allt vi har gjort tillsammans, utan från allt som gjorts tidigare. Jag gillade att arbeta med David Leitch på filmen The Fall Guy så jag frågade om han ville filma en action-scen för den här kampanjen. Då filmen handlade om att göra en film, tyckte vi det passade att reklamfilmen skulle handla om att göra reklamfilmen, säger Ryan Gosling om samarbetet och tillägger:
– Jag var förvånad att se ett lyxvarumärke kända för sina seriösa och konstnärliga kampanjer plötsligt omfamna och visa upp det här projektet med så mycket humor, avslutar han.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

SVERIGES JUST NU FRÄMSTA MUSIKEXPORT, ZARA LARSSON GILLAR ATT ARBETA MED KVINNOR SAMTIDIGT VILL HON INTE VARA EN FEGIS. ATT...

911 DAKAR ÄR ABSOLUT INGET NYTT PÅHITT, DEN KOM REDAN 1984 NÄR MODELLEN PORSCHE 953 TOG HEM DET KLASSISKA PARIS-DAKAR...

Kia släpper nu de första bilderna på nya Kia K4, en kompakt sedan som definierar en ny era av design...

Vad värmer väl en frusen själ bättre än hett vatten. Årstiden är här för varma bad och tända ljus. De...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy