Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

PISTAR MIN EGEN PIST – vinter i ENGELBERG

Pistad pist i Frutt

Pistad pist i Frutt

Dela

En lyxig 5-stjärnig incheckning i kombination med ett av Schweiz kanske allra populäraste skidområden för freeskiing gör Engelberg till en het destination. Här blandas dåtid och nutid till en unik upplevelse. 

Att ta sig till Engelberg som ligger i den schweiziska kantonen Obwalden tar lite mer än en timme från Zürich flygplats, oavsett om du tar tåget eller åker bil. Innan vi tar oss till själva Engelberg börjar vi vår vinterupplevelse med en incheckning uppe på Frutt Mountain Resort, ett hotell som ligger 1 920 meter över havet. Vår chaufför lämnar av oss vid Stöcalp valley station, där vi först checkar in vårt bagage och sedan tar gondolen upp. Nere i dalen har snön smält på sina håll, men häruppe på Melchsee-Frutt platån är det är det vitt överallt och solen skiner. Från gondolen är det bara en kort promenad till hotellet.

Uteserveringen på Frutt Mountain Resort

Det blir en sen lunch ute på hotellets restaurang Titschli Terrace, här hamnar vi mitt i det vackra vinterlandskapet. När inte snön täcker marken kan man härifrån se Melchsee sjön. Nu är det i stället backarna, liftarna och skidåkarna som är i fokus. Skid- och snowboardåkarna svischar nu ner för dagens sista åk innan det är dags att stänga liftarna för dagen. 

Frutt Mountain Resort är ett 4-stjärnigt wellnesshotell med 114 rum och sviter som fördelas i två byggnader: vi har fått rum i Mountain Lodge som har ett lite vuxnare fokus, den andra delen Lago Lodge har ett uttalta familjefokus. Dessa två byggnader är sammankopplade via en tunnel.

Dags att pista
Vi hinner med ett spabesök innan det är dags för en lite udda och unik upplevelse inför morgondagens skidåkning här i backarna. Vi har nämligen fått en inbjudan om att vara med om att pista vår egen pist!


Vi är framme vid den backe vi nu ska pista inför morgondagen. Det är fullkomligt hisnande.

De stora pistmaskinerna står uppradade i garaget. Jag väljer att kliva in i den största av dessa tillsammans med en av de mest rutinerade förarna, han har kört upp och ner för dessa backar i många år. Riktigt hur många minns jag inte. Det känns ganska så lugnt och säkert att åka uppför berget, vi stannar på några ställen, njuter av på utsikten och fotograferar. Sedan stannar vi till Sascha går ut och säkrar vårt fordon med en vajer. 

Pistmaskin
Pistmaskinen är redo

Vi är framme vid den backe vi nu ska pista inför morgondagen. Det är fullkomligt hisnande. Det känns som fritt fall rakt ner när han kör utför, vilken sekund som helst skulle vi bara kunna rusa ut för berget. Kan detta verkligen vara möjligt? När vi åker nedför känns det vansinnigt läskigt. Uppför lite mindre så. Den första resan upp och ner var den absolut läskigaste, men vi ska upp och ner ytterligare ett antal gånger. Lite tror jag att jag ska vänja mig, men näe det gör jag inte. Arbetet görs ordentligt och när vi kommer tillbaka ner till garaget börjar jag andas lite lugnare, det har börjat bli mörkt.

Frutt Mountain Resort
Frutt Mountain Resort

Här uppe sover jag bra, och utsikten då jag drar upp gardinerna nästa dag är magisk. Det känns som att kliva in i ett vackert fotografi. Frukost och sedan är det dags att bege sig ut i backarna. Backarna ligger samlade och det är enkelt att mötas upp även om ni väljer olika nedfarter. Det tar en liten stund innan vi hittar fram till backen vi varit med och pistat. Det är en röd nedfart, och jag skulle säga att den kändes betydligt brantare när vi åkte ner här i pistmaskinen än den gör på skidor. Det är dock som vi har fått en lite mer intim relation jag och backen. Jag vet vad som väntar bakom nästa krön, när den kommer dra på och när den kommer plana ut.

Kälke för hela familjen
Att stanna häruppe några dagar går varmt att rekommendera. Du kommer bort från distraktioner och livet ter sig enkelt. En snöskopromenad ut på sjön för att prova fiskelyckan är ett alternativ. Det finns även en fin utsiktsplats ni enkelt kan gå till, samt möjlighet att åka långfärdsskidor. Men majoriteten av gästerna här har ändå fokus på att åka utför de fint pistade backarna. När det sedan är dags för oss att checka ut så är det möjligt att ta kälken nerför berget. Åkturen tar lite över en halvtimme. Det är enkelt att själv reglera hastigheten vilket gör att detta blir ett kul avslut på besöket uppe på Frutt både för barnfamiljer, och oss vuxna också för den delen.

Kempinski Palace Hotel i Engelberg
Kempinski Palace Hotel i Engelberg

Vår andra incheckning gör vi på 5-stjärniga Kempinski Palace Engelberg. Hotellet som ursprungligen öppnade 1904 är nu inne på sin tredje vintersäsong efter att ha varit stängt i fem år för en omfattande renovering och restaurering vilket även inkluderat att en modern tillbyggnad adderats. Läget mitt på huvudgatan i Engelberg, 100 meter från tågstationen gör att det enkelt att komma hit. Hotellet, dessutom det enda 5-stjärninga i Engelberg har idag 129 rum och sviter och är tillsammans med klostret och kyrkan de centrala elementen i staden. Innan vi utforskar hotellet lite närmare är det dags för en topptur.

Rotari – 360 graders vy

Titlis en Bollywood kuliss
I den maffiga receptionen, med högt i tak och mysiga sittgrupper möter vi upp Nadia Sommer PR och marketing manager från turistbyrån. Tillsammans ska vi nu utforska vad som erbjuds uppe på Titlis utöver den fantastiska skidåkningen som fullkomligt frälst mängder av entusiastiska åkare. Den allra första liften uppfördes här 1927, nästa stora liftsensation skedde 1995 då liften Rotari, den allra första roterande liften öppnades. Med denna lift tar vi oss upp på 3 020 meters höjd över havet under en 5 minuter lång resa. Sakta roterar liften, och under vår tur bjuds vi på 360 grader av magnifika vyer. Vi kommer dock inte ända upp på toppen av Titlis som ligger på 3 238 meters höjd.

Där vi kliver av finner vi nu en SnowXpark där det bland annat är möjligt att åka snöskoter runt en bana. Området här har även en stark Bollywood-koppling då flera filmbolag varit här och spelat in. En av de mest kända är den ikoniska och flerfaldigt prisbelönta filmen från 1995 ”Dilwale Dulhania Le Jayenge” med stjärnorna Shah Rukh Khan och Kajol i huvudrollerna. Bland miljöerna vi möter på filmduken återfinns både glaciärgrottan och den hisnande Titlis Cliff Walk. Många fans framför allt indier vallfärdar hit för att se inspelningsplatserna och ta en selfie på plats. Vi tar gondolen ner, för att sedan ta hotellets egen transfer tillbaks, resan tar bara några få minuter.

Entrén till 5-stjärniga Kempinski Palace Hotel i Engelberg
Entrén till 5-stjärniga Kempinski Palace Hotel i Engelberg

Kempinski Palace Hotel
Vi kör fram till hotellets entré. Här står hon nu, ett vackert hotell i all sin prakt, stolt, nyputsad, sex våningar hög. Ursprungligen uppfördes hon som Grand Hotel Winterhaus i december år 1905 av Eduard Cattani. Några år tidigare hade han köpt mark från Benediktinerklostret i Engelberg, som grundades 1120 och byggt en lyxig kuranstalt, ett spa. Utsikten var magisk och Engelberg etablerade sig som en turistdestination. Problemet nu var att Kuranstalten inte kunde värmas upp på vintern så Eduard Cattani bad sin bror arkitekten Arnold Cattani att bygga ett hotell – ett hotell som framför allt skulle ha centralvärme men även erbjuda ett uttalat hälsofokus med möjligheter till avslappning, rekreation och aktiviteter året om. Belle Epoque är här stilen som förtrollar oss.

”Repan” är maffig, högt i tak och generöst med sittgrupper, marmor, stuckatur, mässing. Arkitektfirman Jestico + Wihles från London har gjort ett fint jobb med att bevara och lyfta fram dåtid och samtidigt adderat nutida element. Här är det kanske framför allt synligt i armaturen och receptionsdisken. En vinterträdgård skymtar lite längre in, här serveras just nu afternoon tea. Det har blivit dags att gå upp på rummet och byta om för kvällen.

Samtliga rum har högt i tak, fina stuckaturer och är inreda på ett sätt som gör att bergen utanför smälter in i upplevelsen. Färgskalan är ljus och belysningen modern, till vilket adderas hyllor och skrivbord i borstad ek med detaljer i ljusbrunt skinn. Det är så där självklart elegant utan att på något vis vara skrytsamt. Möjligtvis är utsikten från Titlis svitens balkong lite skrytsam. Nog så, här bor vi bra.

En klassisk cocktail
Vi slår oss ner vid bardisken i den hästskoformade The Palace Bar, där känslan av att sitta ner i 1920-talets dekadens är påtaglig. Drinklistan är omfattande, och jag tar sikte på barens signaturcocktails. En Swiss Negroni eller en Titlis Cosmo tänker jag. Innan jag upptäcker Mountain Berry som inkluderar bland annat vaniljvodka, bärte från bergen och fläderlikör. Slurp.

Ikväll äter vi i hotellets huvudrestaurang Cattani som erbjuder ett brasserie-koncept där fokus är på schweiziska- och franska specialiteter. Närodlat, ekologiskt och med så lokalt ursprung på råvarorna som bara är möjligt är vad som gäller.
– Allt sedan jag började här har vi haft besök av lokala producenter som visat upp sina produkter, och vi har även besökt många av dem, berättar Michéle Müller, Director of Food & Beverage för oss.

Michéle Müller har varit här sedan återöppningen 2021 och har själv en spännande bakgrund som kock där olika destinationer och deras specifika matkultur satt sin prägel i hennes arbetssätt. Vilket nu i år får fin uppmärksamhets då hon valts ut att representera kantonen Obwalden och Kempinski Palace Engelberg ombord för resenärerna på Swiss Airways långdistansflyg i business och första klass.

Titlis från toppen

Friåkarnas Big 5
I Engelberg är det skidåkning det hela handlar om, och destinationen är sedan länge populär för sin fantastiska skidåkning. Här finner du bland annat friskidåkarnas Big 5: Labu, Sulz, Steintäli, Steinberg och Galtiberg. Alla dessa kan nås direkt från liften. Skidåkningen här bjuder på långa åk och pudersnö och att åka tillsammans med en bergsguide eller en skidlärare är att rekommendera. De unika backupplevelserna lämnar vi till experterna och googlar du kan du exempelvis finna intervjuer och filmer där Mattias Hargin bjuder på sina bästa tips. Själv har han Engelberg som sitt andra hem sedan ett antal år så jag litar på att han förmedlar upplevelsen av åkningen här betydligt bättre än undertecknad.

Spa med bergsutsikt
Spabad med bergsutsikt

Efter en dag i backen är det dags för oss att be ge oss upp till 6:e våningen till vad som kan ses som juvelen i kronan – den maffiga spaavdelningen. De stora fönsterpartierna som även inkluderar att taket är av glas innebär att du hamnar mitt i det magiska landskapet. Alltmedan du simmar eller låter bubblorna i det varma vattnet massera din trötta kropp. Magiskt. Jag tänker inte plåga dig som läser med fler superlativ utan kort informera om att detta är en upplevelse du inte vill missa.

Facklor, fondue & champagne
Vi är framme vid vår sista kväll, vi klär oss varmt och åker upp till restaurang Flühmatt där vi inleder kvällens utflykt. Ute på terrassen bjuds vi på mulled wine och utsökt delikata ostar. Vi befinner oss 1 352 meter över havet och härifrån ser vi när det skymmer över Engelberg. Strax efter klockan sju har det blivit dags för oss att tända våra facklor och börja vår promenad tillbaka till staden genom skogen. Det är stämningsfullt och lite mystiskt. Vi kommer fram till kyrkan, kikar in och går sedan tillbaka till hotellet. 

Chalet Ruinart
Champagne och ost på Chalet Ruinart

I stället för att använda huvudentrén går vi nu till baksidan av hotellet där vi hittar Chalet Ruinart, en fjällstuga i rustik stil där vi ikväll ska äta ostfondue och dricka champagne. Samtalen rullar på, vi doppar brödet, potatisen och de picklade grönsakerna i den smälta osten tills vi är fullkomligt proppmätta. En stund senare har osten börjat bränna fast i kastrullen, en delikatess som även har fått ett eget namn – grossmutter (på svenska mormor eller farmor), irriterande nog är den jättegod och vi turas om att skrapa ur grytorna.


Historien
Engelberg – Änglarnas berg

År 1120 grundade adelsmannen Konrad von Sellenbüren ett kloster, initialt hade han velat bygga klostret i Vierwaldstättersee. Men det var omöjligt, varje gång han försökte ramlade murarna ihop.

En natt vaknar Konrad och änglar berättade för honom att han inte skulle bygga klostret här utan de skulle visa honom vägen till var han skulle bygga. På en oxe rider han uppför berget och in i dalen tills han kommer till vad som är Engelberg idag. När de kommer fram lägger sig oxen ner och somnar in. Då förstår Konrad att han kommit fram. 

De första munkarna ser och hör änglarna sjunga bakom berget Hahnen, och de kallade berget Engelberg – änglarnas berg.

Mer info:
www.engelberg.ch

Vintersäsongen
Är lång och bjuder på skidåkning från november till maj!

Frutt Mountain Resort
Melchsee-Frutt, Schweiz
Prisexempel: från 3 200 kr/rum/natt i mitten av mars
www.fruttmountainresort.com

Kempinski Palace Hotel
Dorfstrasse 40, Engelberg, Schweiz
Prisexempel: från 6 200 kr/rum/natt i mitten av mars
www.kempinski.com/en/engelberg

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Rafael Nadal kommer spela ATP-turneringen Nordea Open.– Jag har fina minnen därifrån och ser verkligen fram emot att komma tillbaka,...

Incheckad i solstolen, en vågrörelse i poolen, skapade av den finaste mosaiken. Detta är vad vi bjuds på här. Färgstarkt,...

Madeira - surfar in i framtiden. Stabilt internet och magisk natur är några av anledningarna....

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy