Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

EN PRISAD HISTORIA: om OS-medaljen

OS-medljerna

Dela

Medaljer har en speciell plats i människans historia; den symboliserar prestationer, erkännande, ära. Själva essensen av att ha lyckats.  De delas ut i alla möjliga sammanhang inte minst inom sporten. Guldmedalj till vinnaren. Silver till den som kommer två. Brons till tredje plats.  

Om Mondo, Super-Sarah Sjöström eller något annan av våra svenska idrottsstjärnor lyckas ta medalj i sommarens olympiska spel så får de med sig hem en bit av Paris hjärta: På var medalj är en bit av järn från Eiffeltornet fästad.  
Eller fästad och fästad, den lilla järnbiten är fattad likt en ädelsten av det anrika juvelhuset Chaumet som fått uppdraget att designa och tillverka årets medaljer.  Järnet kommer från det ursprungliga Eiffeltornet som byggdes inför världsutställningen i Paris 1889.  
Fransmännen firar att de olympiska spelen är tillbaka i Paris efter exakt 100 år, och vill göra det med stil. Chaumet grundades 1780 och husets juveler har burits av såväl Marie-Antoinette som kejsarinnan Josephine. Uppdraget att klä OS-truppen har gått till modehuset Berluti, båda ingår i lyxkonglomeratet LVMH.  

OS-medaljens historia tar sin början i Aten 1896, när de första olympiska spelen i modern tid utkämpades. Vinnarna belönades med en silvermedalj och den som kom på andra plats fick en brons/koppar-medalj. Den som på tredje plats fick åka hem helt utan.  

Att den som vinner får en guldmedalj är lätt att förstå. Guld besitter exceptionella egenskaper. Gult som solen och för evigt glänsande, exceptionellt tåligt, ja näst intill oförstörbart.

Guld-, silver- och bronsmedaljer delades ut för första gången i OS 1904 i Saint Louis. På den tiden var medaljen fastsatt i ett band med en nål i som kunde sättas fast på idrottarens bröst. Först 1960 började medaljerna fästas i ett band som kunde hängas runt vinnarnas hals. 

Att den som vinner får en guldmedalj är lätt att förstå. Guld besitter exceptionella egenskaper. Gult som solen och för evigt glänsande, exceptionellt tåligt, ja näst intill oförstörbart. Silver likaså, det uppskattas för sin mån vita glans och är troligen en av de första av människan kända och använda metallerna. I det antika Egypten ansågs silver mer värdefullt än guld eftersom det var mer sällsynt.  Men varför brons? Det är en legering med tenn och inte en egen metall. Koppar borde ha varit det naturliga valet. Anledningen är förmodligen att ren koppar ärgar och blir grön efter bara några år. Och bronsåldern heter ju bronsålder av en anledning: För 5 000 år sedan upptäcktes att en tillsats av tenn i koppar gjorde den hårdare och gjorde det möjligt att skapa metallföremål som var hårdare och mer hållbara än tiggare; verktyg, vapen, rustningar och smycken. I medaljerna från OS i Rom 1960 fick bronset lite extra utrymmet, alla medaljer omslöts av en lagerkrans av brons tillsammans med en kedja av brons.  

1928 standardiserades de olympiska sommarmedaljerna, och allt sedan dess finns Nike, segergudinnan i den grekiska mytologin, avbildad. Andra måsten är det officiella namnet på spelen som äger rum det året, och den olympiska symbolen med ringarna. I övrigt har designen sett lite olika ut under åren.  

Det kan också ha sitt ursprung i en uråldrig tradition, att bita i guldmynt var ett sätt att få reda på om det var äkta guld eller inte.

Ibland har det dykt upp lite oväntade material. Jade dök upp i medaljerna i OS i Peking 2008. I Rio 2016 lyftes hållbarhet fram, guldet som användes var utvunnet utan att använda kvicksilver, silvret kom från bland annat röntgenplåtar och kopparen i bronsmedaljerna kom från tillverkarens eget avfall. I Tokyo 2020 återvann man metaller från 78,985 ton elektronik; bland annat 30,3 kilo guld. I år är det alltså en bit järn som gäller. 

Ibland ser man idrottare bita i sina medaljer. Kanske för att fotografen tycker att det blir en rolig bild. Det kan också ha sitt ursprung i en uråldrig tradition, att bita i guldmynt var ett sätt att få reda på om det var äkta guld eller inte. 24K guld är mjukare och mer formbar än de flesta andra metaller och skulle lämna en fördjupning efter tänder, själv har jag ett litet guldhjärta jag fick som barn med bitmärken på. Men. Dagens guldmedaljer är så klar inte av rent guld, utan av silver med ett tunt överdrag av guld.  

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Här lyfter vi några klocknyheter som visas upp vid årets upplaga av Watches and Woders i Genève – enligt många...

Rainbow Bird on a Rock heter de här mästerliga broscherna från Tiffany & Co. High Jewelry Capsule Collection. Smycket skapades...

Nyligen släppte Frederique Constant en specialversion av sin Slimline Monophase Manufacturer i en handmålad version. Modellen är tolkad av Romaric...

Den senaste uppgraderingen till Sjöö Sandströms kollektion Landsort 459 är en ny stållänk. Konstruerad för långvarig hållbarhet och tidlös elegans,...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy