Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

Mariah Carey – diamonds are a girls best friend

Voyage-Mariah-Carey–diamonds-are-a-girls-best-friend

Dela

Den smäktande balladen butterfly får nu sällskap av ett gäng andra fjärilar. Fjärilar strösslade med diamanter och skapade i samarbete med chopard – smycken för en stjärna.

Foto: Koto Bolofo | Tillsammans har Mariah Carey och Caroline Scheufele skapat en kollektion som fångat fjärilens väsen – en symbol för såväl stjärnan som juvelhuset.
Mariah Carey

Ålder: 52.
Bor: New York.
Familj: Tvillingarna Monroe och Moroccan, 11.
Gör: Sångerska, låtskrivare, skådespelare.
Aktuell: Med de vackraste av smycken i samarbete med juvelhuset Chopard.

Diamanter passar till allt. Om jag har ett favoritsmycke, som jag känner för tur med sig så har jag det på mig jämt – dag som natt.

Mariah Carey behöver ett nytt smyckeskrin. Den amerikanska sångfågeln, som så här års ligger på världens topplistor med en av tidernas allra största jullåtar All I Want For Christmas, har genom åren samlat på sig så många vackra glittrande smycken att de inte längre får plats i det lyxiga svart-vita smyckeskrinet från Prada – som hon själv beskriver som jättestort.

– Jag älskar vackra saker, sa Mariah nyligen i en intervju för magasinet Harpers Bazaar. Hon anser sig inte vara en fanatisk smyckessamlare, men hon har alltid älskat diamanter. Hon tillägger:

– Diamanter passar till allt. Om jag har ett favoritsmycke, som jag känner för tur med sig så har jag det på mig jämt – dag som natt. Men samtidigt känner jag inget behov av att visa upp en ny look varje dag, jag tycker om vackra smycken som passar både till galaklänningar och till vardagskläder som jeans och vit T-shirt.

Foto: Koto Bolofo

Ett större smyckeskrin

En av anledningarna till att Mariahs samling av glittrande smycken kräver ett rymligare smyckeskrin är det aktuella samarbetet med juvelhuset Chopard. Nyligen lanserades den majestätiska Haute Joaillerie-kollektionen där de diamantbeströdda fjärilarna är i fokus. Kollektionen innehåller en ring, ett halsband, ett armband och ett par örhängen. Samarbetet inkluderade även en kollektion med rubriken Happy Butterfly x Mariah Carey Collection som består av olika versioner av örhängen, ringar, armband och halsband där alla smycken har den där klassiska dansande diamanten mitt i fjärilens kropp.

– Det var en ära att samarbeta med Chopard, sa Mariah nyligen till Vouge magasin. Med tanke på att det är ett väldigt stort företag så var vårt samarbete ändå väldigt enkelt och lättsamt. Jag mötte upp med Chopards konstnärliga ledare Caroline Scheufele via Zoom och vi bollade idéer, hon skickade skisser till mig, det var ett väldigt roligt och inspirerande samarbete.

Foto: Koto Bolofo | Mästerverket i Chopard x Mariah Carey Haute Joaillerie-kollektionen är detta magiska halsband med diamanter i olika storlekar och slipningar – lägg märke till den hjärtformade diamanten som utgör fjärilens kropp. Extra vackert blir det med tanke på att hela kollektionen är skapad med respekt för såväl människa som natur – smyckena är tillverkade i Fairmined-certifi erat guld och diamanterna från handlare godkända av Responsible Jewellery Council som är en världsledande organisation i arbetet med att utforma en standard för hållbarhet inom smycke- och klockbranschen.

Fjärilen en symbol

Samarbetet mellan Mariah och Chopard började för ett par år sedan med en fin julklapp under granen. Mariah öppnade paketet och där låg en vackert inslagen scarf med fjärilsmotiv och ett julkort från Caroline på Chopard. De fick kontakt och klickade direkt.

Att det skulle bli just fjärilar som huvudmotiv i smyckekollektionen var en självklarhet både för Chopard och för Mariah. Fjärilen förmedlar förnyade ambitioner och en frisinnad, lättsam inställning till livet. För Mariah har fjärilen varit en symbol som följt henne i många år. Dels firar hennes storsäljande album Butterfly 25-årsjubileum i år, men fjärilar betyder mer än så för henne. Hon har ofta i intervjuer berättat om sin tuffa uppväxt, och när hon blev kändis över en natt som 19-åring fann hon det svårt att anpassa sig till det nya livet som popstjärna. Men tack vare sin unika sångtalang, ett tjockt lager skinn på näsan och en stor portion viljestyrka har hon haft en lysande karriär med otaliga hitlåtar och bästsäljande album.

– Fjärilen representerar en del av mitt liv – att göra sig fri från sitt förflutna och få chansen att blomma ut. Fjärilen är en symbol för självständighet, för frigörelse. Att ta sig igenom något svårt och komma ut på andra sidan. Precis som larven lämnar sin puppa för att sedan bli en vacker fjäril som flyger i väg. Fjärilen som symbol betyder mycket både för mig och mina fans.

Foto: Koto Bolofo
3 frågor till Caroline Scheufele

VOYAGE kontaktade Caroline Scheufele, som är konstnärlig ledare på Chopard och ställde tre nyfikna frågor om samarbetet med Mariah Carey. 

Vad var den största tekniska utmaningen med att skapa den här kollektionen? 
– Den största utmaningen var faktiskt Covid eftersom Mariah och jag tyvärr inte kunde träffa varandra fysiskt. Vi var tvungna att diskutera och dela skisser via Zoom. Men det fungerade.

Jag har förstått att du föreslog fjärilstemat - hur kommer det sig?
– När vi började diskutera om ett samskapande kom idén om en fjärilskollektion väldigt snabbt. Det har verkligen varit ett strålande ögonblick att upptäcka de första fjärilssmyckena som kom ut från våra verkstäder.

Hur reagerade du när Mariah Carey kontaktade dig för ett samarbete?
– Vårt samarbete inleddes i december 2020 och det har varit en underbar resa. Vi delar gemensamma värderingar. De tre kreationerna i Haute Joaillerie- kollektionen är tillverkade av Fairmined-certifierat etiskt 18 karats vitguld och diamanter från leverantörer som godkänts av Responsible Jewellery Council. Detta tillvägagångssätt är i linje med målen för den resa till hållbar lyx som huset har genomfört. Dessa värden är lika viktiga för Mariah, vars många välgörenhetsengagemang är i harmoni med Chopard.

Hållbarhetsfokus

Mariah Carey har genom åren ofta burit smycken från Chopard. Hon uppskattar såväl juvelhusets kreativa design liksom dess värderingar: Innovation och kreativitet är ledord hos Chopard och deras Happy Diamonds- design är numer smått legendarisk: Lösa diamanter som rör sig under två lager av glas, i både smycken som klockor. Samtidigt som Chopard är ett företag som driver på en hållbar utveckling inom branschen.

När Caroline visade Mariah skisser på ett halssmycke med en stor diamatbeströdd fjäril i centrum blev hon varm i hjärtat.

– Halsbandet är underbart vackert, jag är oerhört stolt för att jag fått vara med och skapa detta mästerverk.

Foto: Koto Bolofo | Happy Butterfly X Mariah Carey är en ny version av Happy-kollektionen där fjärilen hittat in och ger den dansande diamanten vingar.

Marilyn älskar smycken

Mariahs privata samling av vackra smycken är av stort intresse för hennes 11-åriga dotter Monroe, som är döpt efter Mariahs stora idol Marilyn Monroe.

– Redan som 2-åring klädde min dotter ut sig i mina högklackade skor och trippade försiktigt omkring i dem. Nu har hon upptäckt smycken och älskar att titta på dem. Hon har redan bestämt sig för vilka diamanter hon vill ha. Mariah berättar att både Monroe och hennes tvillingbror Morocco gillar musik, men om de kommer att bli artister som sin mamma har hon ingen aning om. Hon säger ofta i intervjuer att hon försöker att uppfostra barnen till att bli självständiga individer som själva får välja vad de vill göra som vuxna.

Liksom mamma älskar de julen och att tomten kommer på besök med fina presenter. I år hoppas mamma att hon får något fint av sina barn.

– Tandfen har varit väldigt generös mot dem på sista tiden, så jag tror nog att deras sparpengar räcker mer än väl till en present till mamma, sa Mariah nyligen till amerikanska magasinet W.

Hon lägger till att hon självklart inte räknar med några dyrbara presenter från barnen – att det är tanken som räknas. Mariah säger att hon förstår bättre än de flesta förmögna superstjärnor att dyra smycken inte är något vem som helst kan skaffa sig. Men om man har råd att göra en kvalitetsinvestering så rekommenderar hon att investera i läckra diamantsmycken. För vem skulle inte vilja ha en maffig fjäril signerad Mariah Carey och Chopard runt halsen?

Foto: Koto Bolofo

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Fån röda mattan i Cannes, hem till Australien och tillbaka till Hollywood. Filmstjärnan Chris Hemsworth har idag koll på sina...

SVERIGES JUST NU FRÄMSTA MUSIKEXPORT, ZARA LARSSON GILLAR ATT ARBETA MED KVINNOR SAMTIDIGT VILL HON INTE VARA EN FEGIS. ATT...

Här lyfter vi några klocknyheter som visas upp vid årets upplaga av Watches and Woders i Genève – enligt många...

Rainbow Bird on a Rock heter de här mästerliga broscherna från Tiffany & Co. High Jewelry Capsule Collection. Smycket skapades...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy