Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Malta – MAGISKA HAVSUPPLEVELSER

Dykning på Malta.

Dela

LÄNGTAR DU EFTER DEN PERFEKTA BAD- OCH DYKSEMESTERN? DÅ ÄR MALTA SVARET. HÄR HITTAR DU KRISTALLKLART VATTEN MED GYLLENE STRÄNDER, TURKOSBLÅ LAGUNER, HÖGA KLIPPOR OCH DJUPA HAVSGROTTOR ATT UTFORSKA. HAVETS LÄCKERHETER ÄR EN BONUS, OCH KANSKE FÅNGAR DU FISKEN SJÄLV…

Bad i Medelhavet på Malta.

MALTA ÄR EN dykares dröm. Det är lätt att förstå varför. Vattnet är klart och här finner du en spektakulär undervattenstopografi. Här finns grunda rev för nybörjaren att snorkla i, medan avancerade dykare hittar grottor och historiska skeppsvrak att undersöka. Räkna med att få sällskap av såväl färgglada papegojfiskar som bläckfiskar.

Ett absolut måste för den mer erfarne dykaren är världsberömda Blue Hole på Maltas systerö Gozo. Det är en spektakulär undervattensgrotta som leder ut till det öppna havet. Ljuset som faller in och ned genom hålet gör dykning här till en både majestätisk och magisk upplevelse. I samma område finns Inland Sea som bjuder på en spännande färd längs en 80 meter lång tunnel.

Malta röstas konsekvent fram som en av världens bästa dykdestinationer – men det lilla öriket är ett paradis även för den som söker efter mer avkopplande vattenupplevelser. Öarna bjuder på charmiga badvikar, höga klippor samt några få fina sandstränder. Många badplatser är dessutom blåflaggade vilket innebär att vattenkvaliteten är exceptionellt god.MALTA ÄR EN DYKARES DRÖM. DET ÄR LÄTT ATT FÖRSTÅ VARFÖR. VATTNET ÄR KLART OCH HÄR FINNER DU EN SPEKTAKULÄR UNDERVATTENSTOPOGRAFI

Malta utsikt från grottan.

Blå Lagunen på ön Comino vill du inte missa: En turkos oas som anses vara den vackraste av alla badplatser på Malta. Om du gillar sand mellan tårna är Mellieha Bay ett säkert tips. Ramla Bay, med sin vackra orangeröda sand, är ett annat. Föredrar du klippor att dyka ifrån tar du dig till St. Peter’s Pool, en naturens egen swimmingpool där havet omsluts av klippor. Om du inte kan bestämma dig: Följ med på en båttur som tar dig runt till olika badplatser.

Foto: Nick Bugeja

Att se Malta från havet är i sig en storslagen upplevelse, så passa på att hyra en kajak eller varför inte en SUP-bräda. Och en segelsemester runt i det lilla öriket är en riktig drömsemester. Vädret är stabilt, vindförhållande är goda och det finns massor av sevärdheter att upptäcka. Malta må vara ett litet land men ingen annanstans hittar du så många kulturpärlor på ett och samma ställe. Malta har en dramatisk historia och har lytt under otaliga herrar: fenicier, kartager, romare, araber, fransmän, engelsmän… Alla har de satt sina spår.

Ett besök i den charmiga fiskebyn Marsaxlokk på den södra delen av Malta, ger en fin inblick i landets fisketradition. I hamnen ligger de numer världsberömda Luzzu, de färgglada fiskebåtarna med sina påmålade ögon i fören. Dessa är en kvarleva från den feniciska traditionen och sägs skydda fiskarna ute på havet från onda krafter. En del av båtarna har byggts om för att köra besökare, men majoriteten användas fortfarande som fiskefartyg och försörjer dagligen Malta med färsk fisk. Passa därför på att avsluta besöket med en middag på en av restaurangerna längs hamnpromenaden – här serveras fantastiska fisk-och skaldjursrätter. Ett tips är ”Stuffat tal-qarnit”, en gryta med nyfångad bläckfisk.

Kanske har du egen fisk att tillaga… De maltesiska öarna erbjuder sportfiske i världsklass, både för den som är lyckligast med ett fiskespö i handen och den som vill fiska ute till havs. Är fiskelyckan med dig, grillar du en svärdfisk till kvällen.

MALTA I KORTHET
Malta består av ett flertal öar, de tre största är Malta, Gozo och Comino.
Valuta: Euro.
Visum för svenska resenärer: Nej.
Tidsskillnad: Ingen.
Språk: Maltesiska och engelska (nästan alla pratar engelska).
Elektricitet: Eluttagen är av brittisk typ med tre pinnar, så adapter behövs.
Bästa tid att åka: Till Malta kan du resa året runt och högsäsongen är lång, det brukar vara sommarvärme från april till november.
Antal soldagar per år: 300.

TIPS!
• Bussarna till stränderna är billiga. Till Gozo och Comino går det färjor.
• Det finns gott om dykarskolor på Malta.
• I Vallettas hamn kan du hyra segelbåt.
• För att fiska från stranden behövs inget tillstånd.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy