KITSCH ÄR KUL

Kitsch-är-kul-Voyage

Lea Woodland var ett konceptuellt utrymme skapat av curatorerna Giorgio Galotti och Claudia Pignatale för ett utrymme i Turin i november.

Dela

Vem har sagt att design måste vara allvarlig? Italienska Seletti gjorde sitt internationella genombrott som designföretag med aplampor av konstnären Marcantonio Raimondi Malerba och porslinskoppar som såg ut som pappersmuggar.

Med en lekfull attityd till design – men också med samarbeten med stjärndesigners som Studio Job och Fabio Novembre – leder den italienska fi rman en våg av kitsch.

Den italienska fi nkitschens historia sträcker sig mer än 40 år tillbaka i tiden, till året 1981 då Memphisgruppen slog ner som en bomb i designvärlden. Den unga designgruppens grundare Ettore Sottsass kallar deras design för ”mer färggrann, mer lekfull, mer optimistisk, mer humoristisk”. Svartvita mönster blandas mer bjärt färgade former och motiv som hämtade från en serietidning från 1950-talet.

Här i norr var vi länge rädda för kitsch. Danskarna lite mindre och kanske är det idag finns designföretag som Hay i landet, ett företag som gör ett leverne av små färggranna, lekfulla objekt. Svenska designduon Fronts hästlampa är ett annat exempel, liksom färgstarka designobjekt från svenska Hem som för tanken direkt till Memphis.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Vad värmer väl en frusen själ bättre än hett vatten. Årstiden är här för varma bad och tända ljus. De...

Känns det som att varje inredningsreportage pratar tom rä? Med klimatkatastrofen runt hörnet, tar naturmaterial och naturinspiration allt större plats...

En lyxig 5-stjärnig incheckning i kombination med ett av Schweiz kanske allra populäraste skidområden för freeskiing gör Engelberg till en...

Helvitt, 50 nyanser av grått och till slut beige på längden och tvären. Våra hem har många decennier avtrista icke-färger...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy