Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

KITSCH ÄR KUL

Kitsch-är-kul-Voyage

Lea Woodland var ett konceptuellt utrymme skapat av curatorerna Giorgio Galotti och Claudia Pignatale för ett utrymme i Turin i november.

Dela

Vem har sagt att design måste vara allvarlig? Italienska Seletti gjorde sitt internationella genombrott som designföretag med aplampor av konstnären Marcantonio Raimondi Malerba och porslinskoppar som såg ut som pappersmuggar.

Med en lekfull attityd till design – men också med samarbeten med stjärndesigners som Studio Job och Fabio Novembre – leder den italienska fi rman en våg av kitsch.

Den italienska fi nkitschens historia sträcker sig mer än 40 år tillbaka i tiden, till året 1981 då Memphisgruppen slog ner som en bomb i designvärlden. Den unga designgruppens grundare Ettore Sottsass kallar deras design för ”mer färggrann, mer lekfull, mer optimistisk, mer humoristisk”. Svartvita mönster blandas mer bjärt färgade former och motiv som hämtade från en serietidning från 1950-talet.

Här i norr var vi länge rädda för kitsch. Danskarna lite mindre och kanske är det idag finns designföretag som Hay i landet, ett företag som gör ett leverne av små färggranna, lekfulla objekt. Svenska designduon Fronts hästlampa är ett annat exempel, liksom färgstarka designobjekt från svenska Hem som för tanken direkt till Memphis.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Det här är verkligen utan konkurrens den mest omtalade och ifrågasatta bilen som bilbranschen skådat på länge! Bara det faktym...

Rafael Nadal kommer spela ATP-turneringen Nordea Open.– Jag har fina minnen därifrån och ser verkligen fram emot att komma tillbaka,...

911 DAKAR ÄR ABSOLUT INGET NYTT PÅHITT, DEN KOM REDAN 1984 NÄR MODELLEN PORSCHE 953 TOG HEM DET KLASSISKA PARIS-DAKAR...

Kia släpper nu de första bilderna på nya Kia K4, en kompakt sedan som definierar en ny era av design...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy