Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

IRLAND – från gravkammaren upp till träkronorna

Foto: Slane Castela

Dela

FÖLJ MED PÅ EN TIDSRESA I VÄNSTERTRAFIK. DÄR SJÄLVKLART DE TRE SCHABLONINGREDIENSERNA:
GRÖNA KULLAR, GUINESS OCH SLOTT INGÅR. VI BÖRJAR I GRAVKAMMAREN OCH TITTAR SEDAN NÄRMARE PÅ TRE SLOTT SOM ALLA TRE FUNNIT EN EGEN VÄG IN I FRAMTIDEN.
AV YVONNE GULL

DÅ JAG TRÅCKLAR mig ut från flygplatsen i en hyrbil, utrustad med en äldre version av GPS som ska guida mig till Brú na Bóinne i Boyne Valley, slår mig tanken att jag borde valt en bil med automatisk växellåda. Att växla med vänstern är för mig inte helt enkelt, helt enkelt. Men vi lämnar detta faktum
därhän och navigerar i stället mot början av denna historia.

Boyne Valley är ett område strax utanför Dublin där inte bara 9 000 år av historia väntar, här hamnar vi samtidigt mitt i ett magiskt grönt landskap fyllt med aktiviteter och sevärdheter. En plats värd att upptäcka, nära huvudstaden Dublin men samtidigt en resa längre bak i tiden.
Trots den lite bråkiga GPS:n hamnar jag på parkeringen till Brú na Bóinne och kliver rätt in i en utställning. Det är intressant och får mig att vilja se mer. Tyvärr går det endast att besöka platserna med guide, men det ska visa sig att jag har tur. De har fått in ett återbud, om tre timmar. Jag frågar om det är värt att vänta.
– Ja absolut! Säger kvinnan som säljer biljetter.

LJUDET AV DE RITUALER OCH CEREMONIER SOM HÄR HÖLLS TILLÄGNADE DE DÖDA GÅR ATT FRAMKALLA I FANTASIN

EN VÄL VÄRD VÄNTAN
Några timmar senare tar jag mig över floden Boyne, som kommer att flyta med oss på resan, och genom ett skogsparti. Vi är omkring 20 personer som kliver in i bussen. Vi befinner oss i det största arkeologiska landskapet på Irland med 154 upptäckta monument, alla samlade kring ett område där floden gör en stor sväng. Området är klassificerat som ett världsarv av Unesco och gravplatserna här byggdes 3 200 år före Kristus, vilket innebär att de är äldre än pyramiderna i Egypten.

Mest kända är de tre största gravplatserna; Knowth, Newgrange och Dowt – dessa är de allra viktigaste neolitiska platserna i världen där vi även finner världens största samling av megalitisk konst. På vår tur ska vi besöka två av dessa. Bussen släpper nu först av oss vid den första, Knowth.

Foto: Paul Lindsay

MAGISKA KULLAR AV GRÄS
Platsen är magisk, själva huvudbyggnaden, även kallad Site 1, är en gräsklädd kulle som vilar på en bas av stenar. Kullen är 11 meter hög och formen oval med en diameter på 67 meter. Unikt för denna är att den har två ingångar på motsatta sidor som leder in mot mitten med egna gravkammare. På väggarna är de megalitiska symbolerna utstansade i stenarna. Site 1 är i sin tur omgiven av 17 mindre kullar. Dock finns inte mycket här bevarat då området har bebotts och används av många olika folk härefter. Ljudet av de ritualer och ceremonier som här hölls tillägnade de döda går att framkalla i fantasin. Solen lyser starkt och vi åker vidare genom området. Vår nästa anhalt är Newgrange.

Likheten mellan dessa två platser är kanske främst deras funktion och syfte men även storleken. Newgrange är cirkelformad, har en diameter på 85 meter och en höjd på 13 meter. En skillnad är att vi här tydligt ser stenarna som en del av uttrycket. Svart granit och vit kvarts i fina mönster, och 97 stora kalkstenar som utgör den grund byggnaden vilar på.

EN STRIMMA AV SOL
Här är det som besökare möjligt att kliva in i gravkammaren. Ingången går att skymta bakom två stenar varav en står på högkant och en ligger ner. Och här träder vi in i solens magiska värld. Det är nämligen så att under vintersolståndet kommer skuggan av den främre stenen nå mitten av den bakre. Än mer magiskt är det fenomen som samma dag kan upplevas 19 meter in i gravkammaren när en solstrimma kommer in hit och under 17 minuter lyser upp i mörkret. Vi får uppleva detta i artificiell tappning, då vår guide tänder en lampa som imiterar hur det ser ut.

Att solen var viktig råder ingen tvekan om, men kunskapen i att skapa detta fenomen fortsätter att förbrylla oss. Jag konstaterar att jag är vansinnigt tacksam över att jag väntade på denna upplevelse. Ett besök jag varmt rekommenderar, så boka dina biljetter i god tid.

Foto: Brian Morrison

Ett besök på Irland ska enligt schablonen inkludera tre ingredienser: gröna kullar, Guinness och slott. Så nu hade det varit passande om jag avslutat min dag med en Guinness. Men bara tanken gör mig vimmelkantig, jag minns en maffig smak och ett tjockt skum. En googel-sökning bort får jag dessutom informationen om att Guinness tillhör den typ av öl som du får den värsta baksmällan av, numera finns dock även en alkoholfri version. Det senare är garanterat det bästa valet om du precis som jag ska ratta dig runt längs de slingrande vägarna, på vänster sida.

På Irland finns omkring 30 000 slott, varav majoriteten byggdes under 1100 – 1500-talet. På grund av attacker från vikingar och normaner byggdes de ibland i form av fort, härefter för administrativa behov, ett eget slott stod även högt i kurs bland höga militärer och medlemmar av hovet såsom lorder, baroner och andra personer på höga positioner.

THE CASTLE OF ROCK’N ROLL
Mitt första slottsbesök är på Slane Castle i grevskapet Meath, som är betydligt ”nyare”, daterat anno 1785. Jag letar mig fram till källaringången, där både en bar och en restaurang finns. Ett tilltufsat sällskap skrattar och äter frukost. Igår hade de fest här på slottet. Min guide för dagen hälsar och placerar mig framför en video. Hmm. Det här var ju spännande hinner jag tänka lite sarkastiskt. Men konstaterar i efterhand att filmen verkligen var både intressant och sevärd. Inte visste jag att jag checkat in på the Castle of Rock’n’Roll.

Det är än idag familjen Conyngham som bor här och äger slottet. Familjen kommer ursprungligen från Skottland och flyttade till Irland 1611. År 1703 köpte de 1 500 tunnland här i vad som räknas som hjärtat av Boyne Valley. Med marken följer även historien om att det var här St Patrick tände påskelden, vartefter han kallades till High King of Tara, och Irland konverterade till kristendomen. En historisk romans mellan King George IV och Elisabeth den första markisinnan av Conygham har också utspelats på slottet. Och det hålls för troligt att kungens besök till slottet 1821 är anledningen till att vägen mellan Dublin och Slane Castle är en av de rakaste vägarna på Irland, designad så att
hans resa skulle gå fort. Den moderna historien tar avstamp i att Henry Lord Mountcharles blir uppringd av sin far som inte längre fick ekonomin att gå ihop:

– Kom hem och hjälp till, annars måste jag sälja!
Året var 1974 och Henry Mountcharles levde livet glada dagar och musiken var en del härav. Han valde att komma hem, och musiken kom att bli nyckeln in i framtiden. År 1981 var det så dags för den allra första utomhuskonserten här på slottet. En scen byggdes upp alldeles intill Slane Castle nere vid floden Boyne, och Thin Lizzy äntrade scenen. Med möjlighet att ta in 80 000 besökare var ett koncept som skulle rädda slottet fött.

Under åren har konserter med världens absolut största band såsom The Rolling Stones, Madonna, Queen, Robbie Williams, David Bowie, U2, Eminem, Bruce Springsteen och Metallica spelat här. Det finns många historier kring de vänskapsband som knöts. Exempelvis så bjöd Henry Mountcharles in U2 några år senar för att spela in sitt album ”The Unforgettable Fire” i slottets Drawing Room där vi just nu befinner oss. Min guide bjuder på en historia om Henry Mountcharles son Alex Conyngham som utspelade sig här.

FÅ PLATSER PÅ IRLAND HAR FLER MEDELTIDA BYGGNADER

Newgrange, Co Meath , Ireland

– Rolling Stones var på besök och hade checkat in här och nästa dag kunde inte Alex Conyngham hitta sin leksaksbil. Det visade sig att Mick Jagger hade tagit den ut på en Joyride runt i slottet…

Tio år efter den första konserten brinner slottet, en tredje del av byggnaden förstörs och resten skadas svårt. De följande tio åren restaurerades slottet. Den ekonomiska verkligheten har gjort att familjen Conyngham valt att fokusera på affärerna. Samtidigt som slottet är en familjebostad, just nu för Alex Conygham och hans familj, har man öppnat upp för bröllop, konferenser och andra sammankomster. Det är även möjligt att checka in här på slottet för en natt eller två i fyra rum på första våningen. Man betonar dock att man inte är ett hotell utan ett privat hem.

Till allt detta adderades 2017 den självklara irländska ingrediensen: whiskey, till verksamheten. Tillsammans med familjen Brown öppnade Alex Conyngham Slane Whiskey Distillery i de tidigare stallbyggnaderna. Det korn som används växer på ägorna och vattnet som är mjukt och med rätt balans av mineraler hämtas från floden Boyne. Det går att besöka destilleriet, provsmaka men även boka en lektion i att blanda cocktails. Är du sedan inte körbar är ett tips en incheckning på familjens glamping, Rock Farm Slane, en bit bort en bra idé.

FÄSTNINGEN, EN FILMKULISS
Det blev ingen whiskey denna gång i stället beger jag mig mot staden Trim där lunch och ett besök på Trim Castle väntar. Få platser på Irland har fler medeltida byggnader än staden Trim, och Trim Castle byggt 1172 är den främsta härav. Slottet byggdes i form av en maffig fästning som skulle både skydda och försvara, här låg även den centrala administrationen. Du kan själv kika runt på området men för att gå in i slottet behöver du boka en guidad tur.

Byggnaden är tre våningar hög, och då taken brunnit går det att se ända upp till taknocken. Det går även att ta trapporna upp där nya gångbroar installerats för oss besökare. De tjocka stenväggarna skyddar men speciellt mysigt är det inte. Vilket även förklarar varför King Richard II av England valde att bo i tält på andra sidan floden i stället för här på slottet. Innan han reste hem lämnade han dock Henry V som fånge på slottet.

En extra besöksboost har Trim Castle fått efter att filmen Braveheart med Mel Gibson spelades in här. En man i vår grupp pekar nöjt på olika rum och platser han känner igen från filmen. Ibland har man även specialvisningar av filmen här i Trim. Kul är även att National Geographic utnämnt Trim Castle som en av 100 platser i världen som kan förändra barns sätt att se på världen om de får möjlighet till ett besök.
Jag försöker navigerar till Summerhill House Hotel i Enniskerry där jag ska checka men hamnar mitt i ingenstans. Det är nog några år sedan GPS:n uppdaterades konstaterar jag och ber i stället min telefon om hjälp. Hotellet har nyligen fått sin fjärde stjärna och servicen är på topp. Jag hinner med en massage på Rainforest spa som ligger på området innan det är dags för middag. Vällagat, smarrigt och trevligt. Vi är många gäster som stannar kvar efter middagen för både drinkar och samtal. Dagarna går fort och återstår gör nu bara ytterligare ett slottsbesök denna gång i Wicklow.

SKOGEN I AVONDALE
Att kalla Avondale House för ett slott är kanske att ta i men jag väljer att inkludera det i min trio. År 1777 ärver Samuel Hayes en ung advokat och naturalist huset av sin far. Han hamnar här mitt i naturen och hans intresse för skogsbruk blommar ut. Han var före sin tid och insåg redan då att avskogning var ett problem och att urskogen höll på att försvinna. Ämnet intresserade honom till den grad att han skrev Irlands första bok om träd ”Practical Treatise on Trees, som kommer ut 1794.

Avondale Beyond the Trees
Avondale Beyond the Trees

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Incheckad i solstolen, en vågrörelse i poolen, skapade av den finaste mosaiken. Detta är vad vi bjuds på här. Färgstarkt,...

Madeira - surfar in i framtiden. Stabilt internet och magisk natur är några av anledningarna....

Sommarens bästa dagar spenderar vi på stranden, gärna hos Purobeach som är experter på att leverera den där härliga beachstämningen....

Det brittiska företaget Hybrid Air Vehicles (HAV) meddelar att det franska ekoturism-företaget Grands Espaces planerar att förvärva ett av HAV:s...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy