Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

ZARA LARSSON- vägrar speeddating

Zara Larsson Foto Jack Bridgland

Foto Jack Bridgland

Dela

SVERIGES JUST NU FRÄMSTA MUSIKEXPORT, ZARA LARSSON GILLAR ATT ARBETA MED KVINNOR SAMTIDIGT VILL HON INTE VARA EN FEGIS. ATT FATTA BESLUT SOM LEDER VIDARE ÄR VIKTIGT. JUST NU ÄR HON AKTUELL MED SITT FJÄRDE STUDIOALBUM VENUS. ETT ALBUM SOM HON BESKRIVER SOM PERSONLIGARE ÄN TIDIGARE, INTE MINST FÖR ATT HON NUMERA GER UT SIN MUSIK PÅ EGET SKIVBOLAG SAMT SJÄLV VÄLJER VILKA LÅTSKRIVARE, PRODUCENTER OCH MUSIKER HON VILL ARBETA MED.

REDAN I UNGA år hade Zara Larsson bestämt sig för att bli världskändis. Hon sjöng och dansade, och för henne var det självklart att hon i framtiden skulle stå på världsscenen och ta emot rungande applåder.

Det är ju inte direkt unikt i sig att en flicka drömmer om att bli popstjärna eller prinsessa, men i Zaras fall kom chansen att visa upp sina sång- och dansfärdigheter i TV4:s program Talang 2008. Då var Zara endast 10 år gammal. Hon vann tävlingen och ‘the rest is history’, som man brukar säga. Men ändå inte, så klart, för att vinna en talangtävling skulle inte ha räckt långt om inte alla andra bitar fallit på plats; en unik sång- och danstalang, stöttande föräldrar och framför allt en gigantisk portion viljestyrka och tävlingsinstinkt hos Zara som redan i tidiga år vågade ta för sig och satsa allt på karriären.

När VOYAGE möter upp med Zara via Zoom skiner hon som en sol. Hon sitter avslappnat nedsjunken i en bekväm fåtölj klädd i en oversized ljusblå mönstrad jeansjacka i 80-talsstuk. Under den har hon på sig en åtsittande långärmad tröja, de långa välmanikyrerade naglarna pockar på uppmärksamhet. Zara är på strålande humör, skrattar och gestikulerar mycket under vårt samtal. När vi möts har Venus ännu inte kommit ut, men Zara känner sig lugn.

– Det känns fantastiskt grymt, säger hon med ett brett och självsäkert leende. Jag känner mig taggad och lugn. Jag är stolt, glad och nöjd – allt man kan önska sig helt enkelt. Zara beskriver Venus som dynamiskt, mer personligt och lite roligare än hennes tidigare plattor.

I SÅNA LÄGEN VET JAG INTE HUR MIN ÅSIKT, MIN RÖST, MINA ORD SKA FÅ TA PLATS. JAG ÄR EN GANSKA SJÄLVSÄKER PERSON MEN I SÅNA SITUATIONER KÄNNS DET SOM ATT MAN SKA PRESENTERA SINA TANKAR INFÖR EN HEL SKOLKLASS

– Det är klart att man känner en press på att man ska göra ett bra album, men samtidigt kände jag inte alls den där pressen utifrån den här gången. Jag var liksom i min egen lilla värld när det här albumet skapades. Jag skrev låtarna med en ganska liten grupp människor vilket gjorde att det blev naturligt och mer personligt.

Zara Larsson
Foto Jack Bridglad
Foto Jack Bridglad

KREATIV & SÅRBAR
Många moderna poplåtar idag är skrivna av ett helt gäng människor. Zara säger att hon tidigare upplevde att det blev väldigt stressigt när det var många inblandade i den kreativa processen.

– Det hände att jag kom in i ett rum av människor som jag skulle arbeta med och tänkte ‘shit, nu är det tio pers i det här rummet’. Det kanske är en producentgrupp på fem pers som jobbar tillsammans, och sen är det fyra top-liners – och det bara blir så överväldigande. Ärligt talat kunde jag ibland känna: ‘ jag vet inte vad jag gör här?!’ I såna lägen vet jag inte hur min åsikt, min röst, mina ord ska få ta plats. Jag är en ganska självsäker person men i såna situationer känns det som att man ska presentera sina tankar inför en hel skolklass.

Hon tillägger att det är lite läskigt att vara kreativ och samtidigt väldigt sårbar.

– Det är väldigt personligt att skriva musik. När jag började skriva nya albumet Venus så jobbade jag med Rick Nowels som är en otroligt musiker och låtskrivare. Han var superhård med att det inte fick vara mer än en annan person i hans studio samtidigt. Det var så skönt. Det var så härligt att arbeta med en person som är på den nivån, han har varit med länge och kan sin sak. Tidigare har Zara inte känt sig som primärt en låtskrivare.

JAG VILL INTE VARA EN KONFLIKTRÄDD MÄNNISKA. IBLAND BRUKAR DET SÄGAS ATT ´BUSINESS IS NOT PERSONAL´MEN DET HÅLLER JAG INTE MED OM

– Jag såg mig själv mer som en artist som skriver låtar ibland. Jag tror att jag tidigare har varit väldigt medgörlig i hur man skriver musik och hur man jobbar. Men nu känner jag att för att jag ska kunna jobba på bästa sätt så är det väldigt skönt att arbeta med en mindre grupp och att hålla sig till samma grupp så att man inte får den där känslan av att man går på speed dating.

Zara skrattar högt och berättar att hon upplevt jobbsituationer där hon känt att ingen lyssnar på henne, men samtidigt har hon insett att man oftast vet mer än vad man tror – och framför allt att man faktiskt vet man mer än vad andra tror att man vet!

– Jag har varit i många sessions, musikvideofilmningar och photo shoots och andra arbetssituationer där det varit mest grabbar, och där jag tänkt ‘alltså, om du får regisserade den här videon så kan faktiskt jag också göra det!’

Det har gett henne bättre självförtroende att se hur andra som har stora självförtroenden och höga uppfattningar om sig själva faktiskt inte alltid kan och vet allting.

Zara Larsson
Foto Jack Bridglad
Foto Jack Bridglad

– Jag känner att jag har lärt mig att inte vara så blyg i kreativa situationer utan att tänka om jag vill skapa något visuellt så måste jag kunna få uttrycka det trots att jag inte är expert på det tekniska. Jag måste inte kunna exakt allt om till exempel kameraobjektiv, men jag behöver kunna kommunicera hur jag vill att det ska låta eller hur jag vill att det ska se ut. Zara säger att hon försöker att arbeta med kvinnor i den mån det går.

– Jag tycker att det är skönt att arbeta tillsammans med kvinnor. Nu arbetar jag med kvinnliga musiker och jag vill att hela teamet ska bestå av så många kvinnor som möjligt. Även när jag jobbar i inspelningsstudio gillar jag att arbeta med kvinnor. För då måste man inte hela tiden känna att man måste förklara sig. I samtal med kvinnor finns en viss undermedveten förståelse som gör det lättare att kommunicera tycker jag.

BARA KVINNLIGA MUSIKER
Sedan ett par år tillbaks driver Zara sitt eget skivbolag. 2022 köpte hon rättigheterna till sin musik av Ola Håkansson, vd på TEN Records, som signade henne som 14-åring. I samma veva startade hon det egna skivbolaget Sommer House Records, men trots att hon är skivbolagsägare ser hon inte sig själv som en affärskvinna.

– Jag är inte intresserad av ekonomi egentligen. Jag tycker att det är kul att ha pengar, men jag är inte så intresserad av företagsamheten. Sedan har jag fått lära mig mycket genom åren hur det fungerar med att vara personlig och att vara en vän. De grejerna kommer i kläm ibland och känns väldigt personligt. Nu har jag turnerat med ett nytt band och då var jag tvungen att säga till mitt gamla band ‘att jag har varit med er i åtta år men nu väljer jag att åka vidare med ett annat band, för jag vill bara arbeta med kvinnliga musiker’. Såna saker som man måste deala med måste man bara göra, för annars är man ingen bra person eller chef. Det senaste halvåret har jag varit i många situationer där det var viktigt att jag inte var en fegis. Zara säger vidare att det är viktigt för henne att vara en rak och schysst chef.

– Ja, jag tror att jag har lärt mycket om mig själv och hur man ska hantera människor. Jag vill inte vara en konflikträdd människa. Ibland brukar det sägas att ‘business is not personal’ men det håller jag inte med om. Alla relationer i livet är ju på riktigt. ‘Business’ är ju bara något påhittat av oss människor, det är bara siffror och nummer, men det är inte på riktigt. Jag lär mig ständigt hur jag vill driva mitt företag, hur jag vill jobba och vilka jag vill jobba med. Jag tar mer kontroll över mitt kreativa skapande, jag sätter mig själv i fler rum än jag vågade göra innan. De avgörande besluten är upp till mig och det är någonting som är nytt och samtidigt spännande.

Är du motiverad av att tjäna mycket pengar?
– Nej, jag känner ingen motivering på det sättet. Motivationen kommer för att jag vill vara en bra artist. Jag har kommit till en punkt i mitt liv och karriär där jag vet att mer pengar skulle inte göra mig lyckligare. Jag är bekväm och jag har inget stressmoment ekonomiskt. Jag kan köpa vad jag vill, jag kan käka vad jag vill, jag kan bo så som jag vill. Men det finns ju alltid mer man vill ha. Det börjar med att man typ är glad för att man har råd att köpa en flygbiljett, men nästa gång vill man åka Premium och gången efter det vill man åka Business och sen blir det First Class. Och så när man åkt First Class så blir man sugen på att resa med privatflygplan. Zara skrattar och säger vidare:

– Men jag vet ju att man inte blir lyckligare av sånt där, det vet jag i mitt hjärta. Trots att jag tjänar mycket pengar och kanske privat skulle gynnas av en blå regering så vill jag inte se en privatisering av välfärden bara för att jag personligen har råd att gå till ett privatsjukhus. Jag vill att resten av samhället också ska ha det bra.

Är du en tävlingsmänniska som vill vara bäst och alltid vinna?
– Ja!!

Zara Larsson 
Foto Jack Bridgland
Foto Jack Bridgland

Vad händer om du inte vinner?
– Det är svårt när det handlar om kreativa saker, för det finns ju ingen riktig vinnare. Det klar att man kan vinna priser och utmärkelser och sånt där, men vem säger att det är bäst? Konst i alla former är ju subjektivt, det finns ju ingen riktigt sanning, det handlar ju bara om vad du tycker, vad jag tycker eller vad någon annan tycker. Det är ju bara åsikter egentligen. Jag älskar RΒ och pop och jag älskar dancehall och afrobeat, medan mina föräldrar gillar rock och lyssnar på typ Motörhead och Sex Pistols. Det är inget som faller mig i smaken, men det betyder ju inte att det är sämre. Men för att svara din fråga; ja, jag är en väldigt tävlingsinriktad person. Jag har väldigt ambitiös och motiverad. Jag vill ha mycket och jag vill alltid nå längre, jag vill att saker ska bli större, att jag ska bli bättre.

Härligt att du har ett sånt bra driv, men det kanske samtidigt är lite jobbigt också. Är du väldigt hård mot dig själv?
– Jag tror att man måste hitta en bra balans mellan att vara ambitiös och att ha ett syfte. Man måste kunna stanna upp och kunna uppskatta där man är just nu. Det har varit en resa för mig att komma dit och att känna att livet ändå är superhärligt precis som det är. Man ska inte alltid vara så hård mot sig själv och tror att ingenting är bra nog, att man går omkring och känner sig otillräcklig. Man räcker till men jag vet att jag kan mer, att jag kan bättre – men det finns ju liksom ingen guldmedalj till den som springer fortast genom livet.

Du verkar glad och tillfreds med dig själv.
– Jag tror inte att jag kommer att kunna bli så mycket lyckligare än jag är nu, för jag är skitlycklig. Jag är så glad, varje dag. Jag är i ett bra mindset, men jag är fortfarande väldigt hungrig på att dela med mig av det jag gör till folk.

Hur håller du fingret på pulsen, med vad som känns rätt när det gäller musik, ditt klädval på scen och fotograferingar och så vidare?
– När det gäller min klädstil så gillar jag typ allt. Ju äldre jag blir ju mer grejor gillar jag. Min smak blir bara bredare och bredare. Det borde bli tvärtom. De flesta har skaffat ska göra fram till nästa år. Så någon tar mig dit jag ska vara. Det är underbart! Haha!

Du har kommit väldigt långt i din karriär och jag gissar att du nått många av de mål du satt upp för dig själv. Men hur ser framtiden ut? Hur ser ditt liv ut om tio år?
– Då är jag på en världsturné, jag har en familj, jag kanske har gjort några filmer, jag har släppt minst tre album till och det vore också roligt att se hur jag kan utveckla mitt skivbolag i framtiden. Nu är mitt skivbolag ett hem för min musik och mina skivor, men när jag blir äldre så kanske det hade varit spännande att signa andra artister, låtskrivare och producenter ifall jag känner att jag vill och har kapaciteten att göra det i mitt bolag. Jag skulle vilja vara en del av att bygga någonting som är större än mig själv. Det skulle vara jättekul. Förhoppningsvis så har jag om tio år en hel massa bra erfarenheter och lärdomar och kan ännu mer om musikbranschen.

Du ska hinna mycket på tio år!
– Ja, och tiden går så himla fort också. Men jag är taggad!

ZARA LARSSON
Ålder: 26.
Yrke: Artist.
Bor: Utanför Stockholm.
Familj: Pojkvännen Lamin Holmén, dansare, mamma, pappa och lillasyster Hanna, som också är artist. Bakgrund i korthet: 2008 vann Zara TV4:s Talang. Året därpå medverkade hon i TV4:s dokumentärserie Jag ska bli stjärna. I december 2012 kom första singeln Uncover och två år senare släppes debutalbumet 1. Sedan dess har hon släppt flera album och en lång rad av hitsinglar. Zara är en av världens mest streamade artister.
Aktuell: Nya albumet Venus släpptes i februari. Senaste singeln You Love Who You Love ligger på topplistorna världen över. Senare i år debuterar Zara som skådespelare i Netflix-filmen En del av dig. I sommar uppträder Zara på festivaler i Sverige och Europa.
Turnédatum och biljetter: www.zaralarssonofficial.com

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Enligt oss är Hammarskjöld den bästa och viktigaste filmen på biograferna just nu. Med sitt engagemang och tron på att...

Den smäktande balladen butterfly får nu sällskap av ett gäng andra fjärilar. Fjärilar strösslade med diamanter och skapade i samarbete...

En blyg drömmare som idag själv styr sin karriär fullkomligt glittrar på de stora arenorna ute i världen. Det är...

Efter ett antal roller lyckas nu Mads Mikkelsen äntligen imponera på sina barn genom att dyka in i Harry Potters...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy