För att vara en grön huvudstad, behöver du som stad inte alls vara landets huvudstad. Det räcker med om ditt huvudsakliga mål är hållbart och grönt, på ett vis som kan inspirerar andra. Detta tycker vi att Valencia lyckas bra med – hon är en stad som andas med gröna lungor.I år är det Valencia som är Europas gröna huvudstad, European Green Capital 2024.
Staden är även den första stad vid Medelhavet som förärats titeln. Utmärkelsen ges av EU och har så gjorts sedan 2010 då Stockholm kunde stoltsera som första utvalda gröna huvudstad. För att få denna titel krävs ett långsiktigt och ambitiöst hållbarhetsarbete på flera plan. Eva Fernández från Visit Valencia berättar:
– I vårt fall har det handlat om att vi sedan länge fokuserat på hållbarhet i stadens alla policyer. Fokus har legat på att skapa en vänligare stad för framtida generationer.
Valencia är med sina 837 000 invånare Spaniens tredje största stad. Och en stad som bjuder på ett magnifikt utbud av upplevelser i form av: trånga medeltida gränder, UNESCO-utmärkta platser, tapasbarer, futuristisk arkitektur och fem miljoner gröna kvadratmeter! Under senare tid är överturism något som uppmärksammats på flera håll i Spanien, dock inte här. I Valencia adresserar man turismen utifrån ett grönt perspektiv och strävar efter att hitta en balans för att staden ska vara attraktiv för likväl de boende som för investerare och besökare.
Vi checkar in på Hotel Dimar på Gran Margués del Turia nummer 80. Ett helt okej hotell vid en första anblick, kanske lite opersonligt. Det ska dock visa sig under våra dagar här att läget är svårslaget och personalen hjälpsam. Oavsett vart vi är på väg är det nära och enkelt att ta sig fram: till fots, med cykel eller med buss.
Green Route No 2
Vi börjar med en guidad tur i den äldre delen av staden, i vad som rubriceras som Green Route No 2. Idag är det fokus på gågator och öppna torg. Trafiken har fått flytta på sig och de sociala mötesplatserna är i fokus. Planerade och spontana uppträdanden och evenemang är återkommande inslag, det är bara att ta för sig och stanna till.
Att upptäcka historien är också en del i upplevelsen. Exempelvis finner vi här La Longa, The Silk Exchange, som den arkitekt- och historieintresserade inte bör missa. Byggnaden är i sig ett mästerverk och uppfördes i slutet av 1400-talet i gotisk stil och är sedan 1996 upptaget som ett världsarv av UNESCO. Här handlades det med silke, men för att göra en lång historia larvigt kort så dog silkesmaskarna. Den industriella revolutionen checkade in och det började odlas apelsiner …
Aqua de Valencia
För att smälta historien anser i alla fall jag att det passar fint att beställa in en kanna Aqua de Valencia. Här får nu den färska apelsinjuicen sällskap av cava och lite rom. Gott, lättdrucket och svalkande! Perfekt innan kvällens äventyr.
Green Route No 1
Nästa dag är det dags för oss att stifta bekantskap med den gröna floden i vad som kallas Túria-parken och som i vår guidebok benämns som Green Route No 1. Detta är ett unikt område skapad i botten av vad som en gång i tiden var en flod. Den ursprungliga floden som gick genom staden svämmade över 1957, och man beslutade sig för att dra om den utanför stadskärnan. Kvar blev en torrlagd flodsbotten och tankar på att göra om den till motorväg fanns. Som tur var blev det inte så.
Idag är Túria parken en nio kilometer lång upplevelse som är ett måste för alla besökare. I denna urbana oas på 120 hektar finner vi 40 olika arter av träd, 70 olika fågelarter och tusentals olika insekter. Ett mikroklimat råder och temperaturskillnaden här i parken kan vara på upp till tre grader.
Det är galet välordnat och tre parallella filer erbjuder separata banor för de som springer, cyklar eller promenerar. Idag har vi hyrt cykel för att få en överblick över det hela. Cyklar går att förboka, men även att bara plocka upp direkt på gatan med hjälp olika appar. Parken är indelad i olika sektioner och olika upplevelser. Kedjan på en väns cykel hoppar av, vi ringer på hjälp. Kra, kra säger fåglarna under det träd där vi sökt upp skuggan medan vi väntar. Vi får hjälp och trampar sedan vidare.
Horchata
– Va, vad hände nu, jag tappar nästan andan för en stund.
Vi har trampat fram till Ciutat de les Arts I les Ciències, staden för konst och vetenskap, och det känns som att vi landat i en Sci-fi-film. I de insektsliknade vita byggnaderna finns utställningar och aktiviteter av alla de slag. Från djur och natur till konst, framtid och ut vidare ut i rymden. Ansvarig arkitekt är spanjoren Santiago Calatrava som även ritat Turning Torso i Malmö. Den som stannar i staden länge, eller i lite sämre väder har garanterat att göra och uppleva här under många timmar. Själva njuter vi av byggnaderna från utsidan och hittar bakom ett hörn en horchataförsäljare.
Horchata är en nötmjölk av tigernötter, och en specialitet här. Den finns både sockrad och osockrad. Jag skulle nog säga att den osockrade är söt nog. Galet gott, och det sägs även att drycken svalkar bättre än glass en varm dag.
Kvällens tapasmiddag äter vi på restaurangen Mi Cub som ligger i Colon Market. En härlig och öppen marknad med högt i tak uppförd 1916 i Art Nouveau-stil. Färska enkla ingredienser dukas fram. En mix av allt, vi delar, smakar, äter, dricker och samtalar.
Green Route No 3
Nästa dag hinner vi med ett besök på Central Market som är Europas största matmarknad (för privatpersoner). Här erbjuds färska råvaror från 1 200 stånd på en yta om 8 000 kvadratmeter. Byggnaden i sig är modernistisk och stålkonstruktionen bjuder på referenser till Eiffeltornet till vilket målat glas och mosaik adderats. Vi hinner med varsin cortado innan vi möter upp vår guide för att bege oss ut mot havet. Green Route No 3 Albufera Natural Park och en paella väntar på oss.
Drygt en mil bort ligger Albufera Natural Park, som är ett av de två naturreservat som omger staden. Vi har bokat en tur med elbåt för att se lite närmare på lagunen som är en del härav. Vattnet här är sött och antalet fågelarter sägs vara över 300. De flyger runt, gömmer sig i vassen och följer vår båt som glider fram i den gröna sjön. Solen gassar och vi konstaterar att vi gärna skulle ha checkat in här lite senare för att även uppleva solnedgången. Kapten på vår lilla skuta berättar om området och om allt som växer här. Det finns risfält och stora odlingar av både frukt och grönt, addera till detta lite fisk från havet och vi konstaterar att vi börjat bli hungriga. Vi åker ner till Marina Valencia där vi bokat bord på restaurangen El Coso.
Paellan har sitt ursprung här i Valencia. Rätten kom att växa fram hos bönderna efter det att morerna för omkring 1 200 år sedan introducerade risodlingar här. Man tog helt enkelt ris och vad man hade att tillgå och tillagade det hela i en stor vid panna. Traditionellt åt man sedan måltiden direkt ur grytan med träskedar.
Paella
En vällagad paella kan vara en del i familjelivet. Den lagas och äts tillsammans, vid festliga tillfällen. Saknar du familj eller vänner som bjuder in här finns många restauranger som serverar rätten. Tänk på att den ska tillagas á la minute direkt i den panna som den sedan serveras i. Det visar sig att vi ska få vänta ganska så länge…
Vad en traditionell paella ska innehålla råder ingen tvekan om. Det spanska jordbruksdepartementet har nämligen deklarerat de tio ingredienser som ska ingå: ris, kyckling, kanin, paprika, lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och vita bönor. Men det finns varianter och varianter med skaldjur är populära.
– Vi gör paella på tre olika sorters ris, bombariset är min favorit, berättar Eva Fernández som anslutit till vår sena lunch.
Den stora paella pannan dyker upp. Maffigt, ganska brunt och galet gott är det. Vi har hunnit bli hungriga och i botten av pannan finns det där krispiga riset som blivit karamelliserad. Vi sitter kvar länge och avslutar vårt besök med en promenad längs stranden.
På vägen ut från staden försöker jag summera min upplevelse. Jag kommer fram till att Valencia är en stolt, grön och spännande stad väl värd att upptäcka. Visionerna för framtiden är levande: ett tunnelprojekt som ska leda ner tågen under jorden och skapa en stor grön boulevard är i gång likaså håller Túria-parken på att byggas ut ända ner till Medelhavet. Och så var det den där rymdstationen, den som väcker fantasier och drömmar om framtiden – låt oss hoppas på en än grönare sådan …
VALENCIA European Green Capital 2024
Ur EU:s motivering läser vi:
Valencia med sina 837 000 invånare fick utmärkelsen för sitt tidigare och nuvarande fokus på hållbar turism och klimatsatsningar genom en rättvis och grön transformation.
Här bor 97% av invånarna inom 300 meter från gröna stadsområden.
Här fokuserar man på att förbättra luftkvalitén och att återställa det naturliga ekosystemet.
European Green Capitals – igår, idag, imorgon
2010 Stockholm
2011 Hamburg
2012 Vitoria – Gasteiz
2013 Nantes
2014 Köpenhamn
2015 Bristol
2016 Ljubljana
2017 Essen
2018 Nijmegen
2019 Oslo
2020 Lissabon
2021 Lahti
2022 Grenoble
2023 Tallinn
2024 Valencia
2025 Vilnius