Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt

GOZO – en genuin upplevelse

FOTO: KATJA SPOLJAR

Dela

Vi checkade in för en lång weekend, på en liten ö – laddad med upplevelser. Här fick vi tid för förundran över både natur och kultur. Gozo är en destination väl värd att upptäcka.

DET ÄR NÅGOT speciellt med öar, deras naturliga begränsningar kan vara både en fördel och en nackdel. Ön vi ska lära känna lite närmare heter Gozo och kallas ibland för Maltas syster-ö. Storleksmässigt bjuder hon på 68 kvadratkilometer, är 14 kilometer lång och 7 kilometer bred samt huserar 33 000 invånare. Jämförelsevis är Gotland 47 gånger större än Gozo!

Grundelementet både på Malta och på Gozo är sten – närmare bestämt kalksten. Stenen är närvarande vart än vi vänder blicken, från templen och kyrkorna, till stränderna och grottorna. Sten, överallt sten, ofta i mjuka beige och gula nyanser. Från min balkong på Quaint Boutique Hotel i Nadur upplever jag hur solen får husen längs gatorna att glöda. Solen, stenen och havet så klart, här ofta azurblått, är färgpaletten här på Gozo.

Från flygplatsen på Malta tar bilresan till hamnen Ċirkewwa strax över en halvtimme. Den stora färjan går sedan i skytteltrafik till hamnen i Mġarr på Gozo – resan ut hit är gratis! Du betalar biljett endast när du reser tillbaka, pris då för en vuxen 4,65 Euro. Vi har transporten bokad från hamnen och beger oss till Xagħra för att äta lunch. Alla dessa städer, med sina svårstavade namn, får mig att fullkomligt halka runt på tangent bordet… Anledningen härtill är Maltas historia och alla de folkslag som lämnat spår i form av sina respektive språk här – maltesiskan är en mix av arabiska, italienska, latin och engelska från olika tider. Nog om det vi parkerar intill torget och katedralen i Xagħra och kliver in på restaurangen Al Sale.

MATEN I FOKUS
Inredningen är rustik, restaurangen har två våningar och köksmästaren Christopher Pace öppnade upp 2021. Ambitionsnivån är hög – Medelhavets smaker och de bästa av fisk och kött är vad som serveras. Fina råvaror, fina smaker, har inneburit flera utmärkelser varav den finaste är en utmärkelse i Guide Michelin 2024. Själv avnjuter jag en fisk bakad under salttäcke som fileas vid bordet. Mums och sedan dags för incheckning i Nadur.

Under mina dagar på Gozo konstaterar jag att mat och dryck verkligen är i centrum i ö-livet här. Frukosten är sparsmakad, en kaffe och en kaka. Sedan en lång lunch, och än senare en lång middag. Efter frukost nästa dag är det mat som står på agendan. Tillsammans med köksmästaren Philip Spliteri ska vi samla ihop råvarorna till en lunch som vi ska laga tillsammans. Vi köper bröd från vedugnsbageriet i Xewkija, vi köper getost i en liten butik med skylten ”Gbejniet Tan-Naghar” vars engelska översättning annonserar ”Sheep Cheeslets”, och sedan hämtar vi upp några flaskor vin hos en vän till Philip. Härefter besöker vi Lunzjata Valley, en av öns frodigaste platser intill byn Kerċem.
I dalen har det odlats i århundraden tack vare de naturliga källorna som finns här. Idag drivs här ett EU-projekt som handlar om att odla på traditionellt vis. Vi promenerar runt, njuter och förundras – tankarna till förr i tiden är närvarande. Philip tar oss sedan tillbaka till nutid och till sin restaurang Ta´Philip i Għajnsielem Här lagar vi mат, äter och njuter.

VI PROMENERAR I VÄG, OCH FÅR I UPPGIFT ATT SAMLA NATURMATERIAL SOM VI SEDAN SKA MÅLA MED. BLOMMOR, BLAD, LITE SAND, LITE LERA OCH NÅGRA FRÖKAPSLAR HAMNAR I MIN LILLA PÅSE


PIGMENTJAKT & MÅLERI
Mätta och belåtna är vi redo för dagens konstupplevelse. Vi beger oss till Hermine Sammuts ateljé i Nadur. Hermine kommer från Wien men är gift med en maltes och har bott här i över 30 år. Egen konst, och konstretreater står på familjens agenda i företaget Connect2Gozo. Hon inleder vår upplevelse med en kort genomgång om naturliga pigment, visar de malda pudret, talar om naturen. Innan vi beger oss i väg фör att gå på pigmentjakt i naturen kikar jag in i de mysiga rummen som går att hyra här.
Hippie-liv deluxe!


Vi promenerar i väg, och får i uppgift att samla naturmaterial som vi sedan ska måla med. Blommor, blad, lite sand, lite lera och några frökapslar hamnar i min lilla påse. Solen strålar och idag ska vi måla utomhus, Hermine har en lite jordlott där hon inrett en utomhus studio, en plats för kycklingar och ett litet hus där det går att övernatta. Utsikten är magnifik, och det är uppdukat för skapande. Hermine tipsar oss om att följa naturens siluett i en linje och sedan måla med vad vi hittat. Det är verkligen superkul och en av mina absoluta höjdpunkter under mitt besök på Gozo – en varm rekommendation helt enkelt.

JÄTTARNAS TEMPEL
Sten, kalksten och historia är temat för nästa dag. Kalksten av två sorter är de dominerande bergarterna: Globigernia kalksten – den som används i de flesta byggnaderna och korallkalksten – en hårdare version som förekommer i mindre mängd. Båda dessa typer av kalksten hittar vi i det Ġgantija templet som klassas som ett världsarv av Unesco.

Ġgantija templet uppfördes under den neolitiska perioden, 3600 – 3200 före Kristus, och är äldre än både Pyramiderna (ca 2600 fKr) och Stonehenge (3000 fKr). Ġgantija templet imponerar, och vi samlas framför en högtalare som berättar lite om dess historia. Bland annat får vi reda på att templet byggdes för religiösa ceremonier kopplade till fertilitet och för dyrkan av gudar och gudinnor.

Ordet ggant är det maltesiska ordet för jättar och enligt legenden var det jättar som byggde templet. Och med tanke på vissa av de enorma stenblocken känns det inte allt för otroligt. Att titta på bilder av templet från ovan är också intressant – det är då dess storhet blir tydlig. Ġgantija templet är Maltas absolut viktigaste förhistoriska monument och ett besök snudd på nödvändigt.

Innan vi avslutar vår tur för dagen hinner vi kika in i väderkvarnen Ta´Kola i ix- Xagħra, vi hinner se
St Georges Basilika i Victoria, öns huvudstad samt den medeltida fästningen Citadel. Det är verkligen magiskt att det finns så mycket att se och uppleva här på denna lilla ö. Kvällens långa middag äter
vi på Qbajjar Restaurant nere vid kajkanten i Qbajjar, Marsalforn. Maltesiskt, prima råvaror och snygga uppläggningar är temat. En stjärnhimmel och lite vågskvalp kommer på köpet.

KLIPPORNA SOM KULISS
Naturmagi är temat för dagen som vi inleder med en promenad längs Dwejra Bay. Klippformationerna här är magiska, och allra mest välkänd var Azur Window, det blå fönstret, som kollapsade i en storm 2017. Men även utan just denna symbol är kuststräckan här magisk, de mer äventyrliga klättrar eller dyker. Själv väljer jag att gå en omväg då klippavsatsen blir för smal och brant.

Naturens storhet gör sig påmind, vi möter en fiskare som visar upp sin traditionella fångstbur. Landskapet är storslaget och har även vid flera tillfällen agerat filmkuliss i exempelvis Game of Thrones och Clash of the Titans.

Vi har kommit fram till Xwejni där de karaktärsfulla saltpannorna finns, och har funnits nu i närmare 350 år. Pannorna är som små bassänger och enligt tradition fylls de med havsvatten. Under skördesäsongen, maj till september, kan du se hur saltbönderna bygger upp saltet till högar innan det skördas. Som en souvenir kan det vara kul att köpa med en påse salt som säljs här lite varstans.

Dagens lunchdestination är Il Kantra Lido, en utomhus restaurang som ligger på en höjd alldeles intill en fjord som sticker in. Här finns solstolar, du kan gå ner och bada, och du kan äta gott och länge. Restaurangen är populär bordsbokning att rekommendera då den ligger lite avskilt och ibland kan vara
abonnerad. Maten tar tid men vad gör det här är livet vackert och vinlistan fenomenal, och inkluderar även två lokala viner producerade på ön, ett rosé och ett rött. Vi får in några flaskor rosé, och det är bara att njuta. En trio alldeles bakom oss är uppklädda till tänderna, har med sig lilla vovven och verkar fira.
Jag roar mig med att fantisera om anledningen härtill. Avskilt, lyxigt, lite mystiskt. Oavsett är maten magnifik och platsen lika så, timmarna rullar på.

VI GÅR NER FÖR ATT BADA, SANDEN PÅ STRANDEN ÄR ALLDELES RÖD OCH KONTRASTEN MED DET TURKOSA HAVET GÖR ATT KÄNSLAN AV ATT KLIVA IN I EN SAGOVÄRLD BLIR PÅTAGLIG

DEN RÖDA SANDEN
Dagarna går fort och vi är framme vid vår sista dag. Och idag ska vi bada, inte en utan två gånger. Vi börjar med att suktas av havet då vi kliver in i Tal-Mixta grottan, som bjuder på en magnifik vy över öns mest kända strand Ramla Bay. Vi går ner för att bada, sanden på stranden är alldeles röd och kontrasten med det turkosa havet gör att känslan av att kliva in i en sagovärld blir påtaglig.

Lika sagolikt enkelt att beställa en taxi från stranden är det inte – taxichauffören vill inte ha en sandig bil så ta det i beräkningen inför ditt badäventyr. Dagens lunch intar vi i picknick format á la Gozo Picnic, ett företag som drivs av Anna Kvisling som dukar upp det godaste av goda på fullkomligt magiska platser runtom ön. Hennes koncept är uppskattat och passar allt från par och familjer till grupper av alla de slag. Vi sitter under träden i en liten park med utsikt över hamnen i Mġarr. Det är larvigt fint uppdukat, filtar, dukar och massvis av skålar med goda rätter. Anna berättar att hon bott på ön länge, och att det enda hon saknar är vänner som varit här lika länge som hon. För henne handlar mycket om att njuta av stunden, vilket hon verkligen bjuder in sina gäster till att göra. Följ henne på Instagram och lockas av allt vackert och gott Gozo har att erbjuda.

Från hamnen tar vi så båten ut till Comino för att uppleva solnedgången. Ön är än mindre än Gozo, och har endast en enda invånare. Dock är antalet besökare som kommer ut för att bad här under sommaren betydligt fler. Vi åker in i en vik, badar från båten. Åker runt, det gungar, klipporna står i givakt, solen går ner och det är dags att åka hem.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Det finns en lockelse i den där resan som går lite långsammare, att slow travel är en het trend är...

ATT VARA FÖRBEREDD PÅ VAD EN DESTINATION SOM SYDKOREA HAR ATT ERBJUDA ÄR NOG OMÖJLIGT. OAVSETT HUR MYCKET DU LÄSER...

HOTELLET A-ROSA i Kitzbühl stort, lyxig, prisvärt och populärt. Totalt finns här 115 rum och 36 sviter. Läget mitt i...

SEDAN L´APOGÉE CORCHEVAL i Frankrike öppnade för lite mer än tio år sedan har de ansetts vara ett av de...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy