Voyage

Klicka här för att läsa magasinet digitalt.

Champagne i rosa tappning

Champagne-i-rosa-tappning-Voyage

Dela

Denna gång häller vi inte bara vanligt champagne i glaset, vi väljer den rosa varianten. Här tipsar vi om tre fantastiska roséchampagner perfekta när du vill romansa eller matcha med maten. Noter av röda bär, apelsin och nougat väntar på att släppas ut ur buteljen.

VÅR CHAMPAGNETRIO HAR alla sin individuella karaktär och historia. Tillverkade av olika druvor och på olika vis. Den intresserade vet troligen att det endast är tre olika druvor som får ingå i en champagne: den gröna druvan chardonnay och de blå druvorna pinot noir och pinot menunier.

För att sedan få fram en roséversion finns två olika metoder, blandning eller macerering. Blandning är precis vad det heter och handlar om att omkring tio procent rött vin tillsätts. Champagne är idag en av få regioner där det är tillåtet att göra rosévin på detta vis, och här är det även den vanligaste metoden för att ta fram en roséchampagne. Macerering görs genom att de blå druvornas skal krossas efter skörden och sedan får jäsa med i den första jäsningen i allt från några timmar till några dagar. Ju längre skalen är med i jäsningsprocessen desto intensivare blir färgen.

Om du öppnar en flaska Ruinart och inte vill ha ett glas till då har jag gjort något fel.

Ruinart, först på marknaden

Champagnehuset Ruinart grundades 1729, vilket var året efter att det blivit tillåtet att transportera vinet i flaska. Bland de första kunderna fanns Napoleon, den ryska tsaren tillika hovet i London. Det har även visat sig att Ruinart var allra först med att få ut en roséchampagne på marknaden. Då man dök ner i arkivet hittade man ett säljdokument daterat den 14 mars 1764 där 60 av 120 flaskor som skulle levereras markerats som ”Oeil de Perdrix”, en beskrivning av färgen på vinet som rosa med en ton av koppar. Gissningsvis berodde färgen på lång skalkontakt med de blå druvorna, macerering. Dock var detta inte riktigt en ”färdig” produkt för marknaden.

Ruinart rosé brut

nr 82872, 799 kr/750 ml
Röda bär i form av både hallon och smultron bjuds vi på i detta glas, likaså nötter, persika och brioche. En härlig mousse, fin mineralitet och ett långt avslut.
En blandning av chardonnay och pinot noir.

När jag träffade husets nuvarande Chef du Cave Frédèrik Paniotïs i samband med sommeliertävlingen Ruinart Challenge bjöd han på en föreläsning på temat hur vi benämner färgen på en rosé. Enligt honom är en ”riktig” färgnyckel där nyans och djup kan identifieras det som gäller. Våra beskrivningar av färg är sällan korrekt säger han och visar istället en bild av ett utsnitt ur färgcirkeln:

– När jag jobbar med vår non vintage rosé är det här jag vill ha färgen, förklarar han och pekar.
Färgen ska nämligen vara den samma år från år i non vintage-versionen. När prestigrosén Dom Ruinart skapas är det dock inte av samma vikt att färgen är exakt densamma varje år. Fokus är dock på att champagnen ska vara god:
– Om du öppnar en flaska Ruinart och inte vill ha ett glas till då har jag gjort något fel, säger han och toppar upp mitt glas med lite Dom Ruinart Rosé.

Champagneglas
En lite lyxigare champagne serveras med fördel i ett glas som vare sig är för brett eller för smalt. Ett vanligt vitvinsglas är den enkla lösningen!

Laurent-Perrier, bemästrar macerering

Champagnehuset Laurent-Perrier grundades 1812 i Tours-Sur-Marne av André Michel Pierlot som tidigare tillverkat lagringsfat. Härefter gick huset i arv till hans son, men då han inte hade någon arvinge hamnade Laurent-Perrier i Eugène Laurents ägo. Han avlider i en olycka i vinkällaren 1887 och hans änka Mathilde Emelie Perrier tar hand om affärerna, det är även hon som ligger bakom att huset fick namnet Laurent-Perrier.

Från 1939 drevs huset av änkan Marie-Louise de Nonancourt och det var först efter kriget som hennes söner Maurice och Bernard tog över verksamheten som den började blomstra. De hade utmärkt sig i kriget och utvecklade nu företaget, knöt vinbönder med bra vingårdslägen till verksamheten och försäljningen ökade. Milstolpar i historien är ett zero dosage vin, prestigvinet Grand Siècle och så klart Cuvée Rosé. Sedan 2005 är det Bernards döttrar Alexandra som driver huset, och nyligen klev även fjärde generationen av familjen Nonacourt in i verksamheten.

Året var 1968 då Bernard de Nonancourt lanserade Cuvée Rose. Allt sedan dess en högt skattad rosé skapad av 100% pinot noir från tio olika vingårdslägen. Druvorna avspjälkas och macereras sedan i mellan 48–72 timmar beroende på aktuell skörd. Idag är det vinmakaren Michel Fauconnet som håller i husets taktpinne.

Laurent-Perrier, bemästrar macerering

nr 74804, 899 kr/750 ml
En elegant doft av röda bär bjuder in – hallonsaft deluxe för vuxna! Smaken är len och bärnoterna tydliga hallon, jordgubb, smultron, körsbär och röda vinbär. Munkänslan är fi n, moussen likaså. Då och då dyker denna även upp i extra snygg förpackning. En fi n present till mig själv.

Madame Clicqout, blandar friskt

Champagnehuset Veuve Clicquot grundades 1772, det dröjde dock till 1818 innan Madame Barbe- Nicole Clicquot skapade den första mer kommersiella roséchampagnen. Hennes vision var ett vin med karaktär i smak, arom och färg. Hon valde helt enkelt att hälla i lite rött vin i standardchampagnen som vi i Sverige känner som ”Gula änkan”. Till dagens roséblandning använder sig nuvarande Chef du Cave Didier Mariotti sig av 44- 48% pinot noir, 13-18% pinot meunier och 25-29% chardonnay, vartill en tredjedel reservvin adderas. Precis som förr är utgångspunkten en klassisk ”Gula änkan” vartill 12% stilla rött vin adderas.

Veuve clicquot rosé

Finns att köpa i Taxfreen Snudd på kopparfärgad är denna fylliga champagne som bjuder på en hel del jordgubbar både smak och doft. Addera noter av körsbär, röd grapefrukt, hasselnöt och aprikos och vi bjuds på en smakrik och komplex champagne med fi n struktur.

Dela

Senaste inläggen

Senaste inläggen

I år är det sjunde året i ordningen som rosévinet Minuty lanseras i en Limited Edition utgåva. I år är...

I vanliga fall är det tjusiga och komplicerade klockor som är Jacob & Co:s signum, nu är det dock aktuella...

Under våra dagar i Épernay hade vi hunnit passera Pol Roger på Avenue de Champagne så många gånger att det...

Puffen, bubblet och den kalla drycken kittlar strupen och tvingar mungiporna uppåt. Det är något smått magiskt över Champagne, en...

populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy