HUR SER VINTRENDEN UT FÖR 2025? VÅR DRYCKESREDAKTÖR ANN FOGELBERG HAR FÖRSÖKT HITTA SVAREN. HENNES SPANING SAMT FRÅGOR HON STÄLLT TILL NÅGRA VINLEVERANTÖRER LYFTER VI FRAM HÄR. AV ANN FOGELBERG

MERA VITT
Vad vi kan se är att de vita vinerna ökar, medan de röda vinerna minskar i försäljning. En aspekt på detta är kanske att vi har fått rekommendationer att dra ner på det animaliska proteinet och i stället äta mer vegetariskt, där det vita vinet matchar bättre till rätterna.

LÄGRE ALKOHOLHALT
Vad vi också kan se är att efterfrågan på lägre alkoholhalt samt även alkoholfria viner ökar. Vi vill vara mer hälsosamma och därav också minska på intaget av alkohol. Med tanke på det ekonomiska läget så väljer vi även lite billigare viner, med ett spann på runt hundralappen till runt tvåhundra kronor. Och vi som dragit ner på intaget av alkohol väljer gärna ett dyrare vin, vid de speciella tillfällena då vi vill avnjuta ett glas.
I STÄLLET FÖR CHAMPAGNE
En annan trend vi ser är att när priserna på champagne skenar väljer vi ofta många gånger andra viner som är producerade enligt champagnemetoden, som cava, cremant eller cap classique. Som vi gärna även köper för att blanda cocktails.
FAVORITVINERNA
Vi har även hittat våra favortiviner och väljer gärna viner från de traditionella vinområdena, där vi känner oss mer säkra. Frankrike, Italien och Spanien är de länder som vi gärna köper viner ifrån. Där Jura i Frankrike blev utsedd till Årets Vinort 2025 av Munskänkarna. Enligt Gambero Rosso i Italien utsåg också San Leonardo till Årets Vingård 2025. Så vi håller oss mest till de klassiska Europeiska vinländerna. Men samtidigt finns det även en efterfrågan av viner från Sydafrika, Sydamerika samt även viner från Öststatsländerna.
NATURVINER
Naturvinerna kommer alltmer där du kan hitta riktigt bra viner i dag, som bland annat pétnat. Vi ser också på hållbarhetsarbetet inom vinframställning och fokuserar på regenerativt jordbruk. Även försäljningen på nätet har ökat, där vi i dag beställer viner både från beställningssortimentet på Systembolaget samt via andra aktörer på marknaden. Men allt är så klart beroende på tycke och smak.
SMAKRIK SPANJOR
– En trend som rullar in i 2025 är att konsumenterna hittar nya mousserande favoriter som inte nödvändigtvis är kända ursprung som cava, crémant eller champagne. Fler och fl er får upp ögonen
för nya, mindre områden som levererar ypperlig kvalitet till ett rimligt pris. En annan trend är utvecklingen av vita viner från Spanien. Vi har sett att Albariño rullat in över Sverige och under 2025 kommer vi
se att andra vita spanska viner som Godello och vit Rioja får fäste, där ett strålande exempel är Izadi Selección Blanco, förklarar Kajsa Ekman, Product Manager på The Wine Agency. Bodegas Izadi ligger i distriktets förnämsta del, Rioja Alavesa och grundades av Gonzalo Anton 1987 för att hitta ett nyare sätt att göra Rioja. I dag är det sonen Lalo som leder verksamheten. Odlingarna finns i en triangel som bildas av byarna Villabuena, Samaniego och Abalos och består av hundratalet odlingslotter där ingen överstiger ett hektar. De äldsta vinstockarna är upp mot 100 år gamla vilket ger låg avkastning men stor koncentration av smaker. Jordmånen är mineralrik och gör druvorna laddade med komplexa nyanser. Efter skörden avstjälkas druvorna och pressas varsamt. Större delen av musten jäses därefter på rostfria ståltankar och en mindre del får jäsa på nya franska ekfat. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning. Den del som jäses på fat får efter avslutad jäsning lagras i ytterligare tre månader på ekfat. Izadi betyder natur och vinerna härifrån är ren, naturlig terroir på flaska och ett lysande exempel på nyskapandet i Rioja som bjuder på smakrikt, modernt och matvänligt vin.

Izadi Seleccíón Blanco, 2023
Nr: 72131, 185 kronor/750 ml
Druvor: 61 % viura, 11 % matura blanca, 10 % tempranillo blanco, 8 % garnacha blanca, 5 % malvasia, samt 5 % turruntés.
Smak: Smakrikt med fruktiga toner av grapefrukt, citrus och grönt äpple med en lätt kryddighet.
Passar till: Stekt eller grillad fisk eller till ljust kött.
FRUKTIG TYSK
– Under 2025 kommer vi förmodligen ha lite mer pengar i plånboken och kan lämna lågprisvinerna och hitta tillbaka till lite mer kvalitativa produkter i något högre prisklass. Vår spådom är också att under 2025 kommer vi fortsätta att se att fler och fler väljer vitt vin före rött och att många dessutom kommer välja viner med lägre alkohol. Ett riktigt bra exempel på vin som har naturligt låg alkoholhalt är Riesling
Kabinett från Kloster Eberbach, säger Clara, Senior Brand Manager på Provinum. Kloster Eberbach vingårds historia går tillbaka lika långt som kulturmonumentets historia. Även för de franska munkarna som bosatte sig i Rheigau i början av 1100-talet. Det som ursprungligen var avsett för klostrets egna
bruk utvecklades snart till en eftertraktad handelsvara, som säkrade klostrets framtid och välstånd. Vingårdarna är vackert belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen. Trots att Rheingau bara
omfattar 3 % av den totala tyska vinodlingsarealen måste det betraktas som den historiskt mest betydelsefulla regionen i landet. Vingårdarna sträcker sig över nästan 230 hektar där man producerar hållbara viner. Hållbarhet genomgår filosofin hos Kloster Eberbach, allt från arbetet i vingården till buteljeringen och arbete i vineriet. Druvorna skördas för hand och vinifieras i temperaturkontrollerade
ståltankar. Kabinett är ett så kallat prädikat som ges till tyska viner vars druvor har nått en viss sockerhalt vid skördetillfället.
VÅR SPÅDOM ÄR OCKSÅ ATT UNDER 2025 KOMMER VI FORTSÄTTA ATT SE ATT FLER OCH FLER VÄLJER VITT VIN FÖRE RÖTT OCH ATT MÅNGA DESSUTOM KOMMER VÄLJA VINER MED LÄGRE ALKOHOL

Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2023
Nr: 5810, 129 kronor/750 ml
Druva: Riesling
Smak: Fruktig, bra syra, tropisk frukt som lichie och melon, citrus med solmogen mango i eftersmaken.
Passar till: Fisk- och skaldjursrätter som till exempel sushi samt till asiatiska rätter med viss hetta.
LÄTT PÄRLANDE ITALIENARE
– Oavsett vad man tycker om naturvin är det svårt att bortse från vilken påverkan trenden har på vinerna vi dricker i dag. Såväl lätta, josiga röda viner tillverkade utan kraftig extraktion och orangeviner samt pét nat kan anses ha ökat i popularitet på grund av naturvinsrörelsen. Så här i december vill jag slå ett slag för pét nat, som ett lättsamt alternativ till viner som fått sin mousse efter att ha genomgått den traditionella metoden. Avus Garganega Frizzante 2020 kommer från en familjefirma i Soave och är ett friskt, pärlande vin, berättar Hanna Bränfeldt, Product & Marketing Coordinator på Quaffable Wines. Antonio Tessari beslutade sig 1933 för att bygga sin egen källare och startade därigenom verksamheten som i dag fortsätter med hans barnbarn Cornelia, som tillsammans med sina bröder Antonio och Germano driver firman. Den familjeägda firman Tessari är i dag inne på deras tredje generation och har Soave i blodet. De producerar vin från de omsorgsfullt skötta vingårdarna belägna på kullarna i Monteforte d’Alpone. Syskonen övervakar allting från vingård till flaska, hela tiden med stor respekt för tradition, kvalitet och passion för konsten att producera hantverksmässiga viner. I dagsläget förfogar de över cirka 12 hektar vingårdsmark belägna på sluttningar kring 250 meter över havet. All odling utförs ekologiskt och deras certifiering kom 2013. Allt arbete i vingårdarna görs för hand och fokus ligger till 100 % på garganega, då de anser att detta är den druvsort som på bästa sätt kan förmedla Soave och dess unika terroir genom de färdiga vinerna.

Cornelia Tessari Avus Garganega Frizzante, 2020
Nr: 57673, 149 kronor/750 ml, ekologiskt
Druva: Garganega Smak: Tydliga mogna äppeltoner med inslag av citronmeliss, honung och en myntatouch.
Passar till: Som aperitif eller till snacks som till lättsaltade chips med gräddfil, hackad gräslök, fint hackad
rödlök och hackad dill och toppar med löjrom (eller valfri rom).
CHABLIS OCH SANCERRE KOMMER FORTSÄTTA STÅ SIG STARKT PÅ DEN VITA SIDAN, KLASSISKA OCH VÄLKÄNDA VINER SOM FORTFARANDE HÅLLER EN I SAMMANHANGET RIMLIG PRISNIVÅ

ELEGANT FRANSOS
– Inför 2025 så ser vi ett antal olika trender. Intresset för vin fortsätter att öka samtidigt som en allt större grupp, framförallt av unga, letar efter alkoholfria alternativ med ett större fokus på hälsa. För viner så ser vi att det blir ett år för ”back to basic”, Chianti, Brunello och så kallade Super-Tuscans kommer starkt och Italien fortsätter därför hålla sin starka ställning när det gäller konsumtionen av röda viner. Chablis och Sancerre kommer fortsätta stå sig starkt på den vita sidan, klassiska och välkända viner som fortfarande håller en i sammanhanget rimlig prisnivå. Intresset för bättre viner ifrån Bordeaux är också på uppgång, säger Elizabeth Pezon, Product Manager på Johan Lidby Vinhandel. Jean-Marc Brocard började köpa vinodlingar under 1970-talet och äger i dag cirka 100 hektar. Gradvis så har Jean-Marc överlåtit verksamheten till sin son Julien. En del av produktionen odlar Julien Brocard enligt biodynamiska principer, vilket bland annat innebär att man undviker användandet av syntetiskt framställda gödnings och bekämpningsmedel. Stockarna till detta smakrika vita vin kommer från en vingård som heter Malantes i byn Préhy. De är planterade 1942 och hade således vid skörden 2022 hunnit bli 81 år.
De senaste åren har skördeuttaget legat på under 30 hektoliter per hektar vilket är hälften av vad
som är brukligt i Chablis. Vinet jäser i rostfria ståltankar utan att man tillsätter någon jäst. Vinet lagras sedan i rostfria ståltankar under nio månader. Detta är ett det mest långlivade vinet i Brocards portfölj.
Strukturerade årgångar kan lagras upp till 30 år eller ibland till och med längre.

Chablis Vielles Vignes Sainte Claire JM Brocard, 2023
Nr: 5595, 229 kronor/750 ml
Druva: Chardonnay
Smak: Smakrikt med toner av äpple, melon och citrus med en viss örtighet.
Passar till: Aperitif, rätter av fisk och skaldjur samt till sallader.