Dags för rosé

Av publicerat

När solen tittar fram och uteserveringarna öppnar sippar vi gärna på ett glas rosé. Vinet som har utvecklats under de senaste åren, och passar bra till det mesta, både som aperitif och till maten. Men vad ska jag välja? Här kommer mina bästa rosa förslag.

AV Ann Fogelberg

 

»ÄN SÅ LÄNGE LIGGER DE LJUSAPROVENCE-FÄRGADE VINERNA I TOPP, OCHALLRA MEST SER VI DE LÖKSKALSFÄRGADE,LÄTT LAXROSA OCH LJUSA ROSÉVINERNA«

SOMMAR ÄR LIKA med rosétider, fast vidricker mer och mer rosé även under alla delar av året. Men självklart passar ett glas rosé som hand i handsken när solens strålar värmer upp de folktäta uteserveringarna. Än så länge ligger de ljusa Provencefärgade vinerna i topp, och allra mest ser vi de lökskalsfärgade, lätt laxrosa och ljusa
rosévinerna. Men det finns alltjämt ett antal producenter som fortsätter att producera sina hallonröda viner. Jag märker också att druvvalet har utvecklats där producenterna numera väljer att göra härliga roséviner på fler olika druvor. Vinerna skiljer sig även åt doft- och smakmässigt med olika karaktärer. Från de torra
friska lätt fruktiga med en lätt mineralton till de mer fruktiga och smakrika vinerna. Varje land och område har sin egen typ av rosé, där man också märker att allt fler vill efterlikna rosévinerna från Provence där närmare 90 procent av vinproduktionen är just rosé. I sin tur innebär detta även att i Provence produceras 80 procent av allt rosévin i Frankrike. När det gäller stilla viner så är det skalet på druvorna som ger färgen till vinerna. Ju längre du låter vinet jäsa tillsammans med skalen desto mörkare färg får du.

Förutom i Champagne där du kan tillsätta 5–15 procent rödvin för att få rätt nyans och smak på champagnen. Champagne är ett av få vindistrikt där producenterna har tillåtelse att göra rosévin genom blandning av vitt och rött vin. I Provence använder man mest blå druvor vid framställningen av rosévin, där de vanligaste sorterna är syrah, grenache, cinsault, mourvèdre, cabernet sauvignon, tibouren, carignan, rolle (grön) och clairette (grön). Totalt finns det cirka 27 000 hektar fördelade på ungefär 600 vinmakare. Roséboomen har fullkomligt exploderat, och i dag hittar du närmare 1000 roséviner varav cirka 80 roséviner från Provence på solen. Systembolaget. Sockerhalten på rosévinerna varierar också beroende av vilket land och från vilken region vinet kommer ifrån, där de flesta roséviner från Provence har mindre än 3 gram socker per liter. Men det finns så klart roséviner från andra länder också, förutom Frankrike, som till exempel Australien, Spanien, Italien, Tyskland, Österrike,
Portugal, Argentina och USA.

Från början när rosévinet trädde in på marknaden i Sverige var de oftast hallonröda till färgen, mycket för att visa att det var ett vin mellan vitt och rött. Mateus rosé, det pärlande rosévinet från Portugal, var då en storsäljare. När man på den tiden beställde ett glas rosévin i baren, tittade bartendern lite frågande på en och undrade i sitt stilla sinne. ”Hon kan troligtvis inte så mycket om vin.” Men med åren har både utbudet och kvaliteten förbättras där vi hittar ett flertal
mycket bra roséviner. Att sippa på ett rosévin i solen som aperitif är ljuvligt, men det passar också mycket bra till mat, såsom till ljust kött som kyckling och kalkon, till lätta och somriga rätter som sallader samt till bufféer och plockmat. Och de ska med fördel drickas väl kylda. Det har visat sig att de provencefärgade rosévinerna fortfarande är heta på marknaden, där många i dag ratar de hallonröda roséerna och menar på att de inte gillar dem, att det ska vara en njutning i glaset med ett ljusare rosévin.

Men det finns så klart även bra mörka roséviner, men som tidigare sagt, så är de inte så många. Förra året släpptes roséprosecco, på marknaden, något som har gått hem hos svenska folket. Även cavarosé börjar bli en hit. I dag hittar vi cirka 60 produkter i denna kategori på Systembolaget. Läskande, bubbligt och festligt, ett måste i picknickkorgen för att göra sommaren festligare. Så visst är det fortfarande trendigt att dricka ett glas rosé i solen.