PORSCHE PANAMERA SPORT TURISMO GTS – sport & komfort

Av publicerat

Foto:James Holm

Med Panamera Sport Turism GTS fortsätter Porsche att slå konkurenterna på fingrarna om vem som ska bygga världens bästa sportbil.
Av: James Holm
FRÅN BÖRJAN VAR det många som skarpt ogillade Panamera när den presenterades 2009. Inte lika mycket som syskonet Cayenne men modellen ansågs vara stor och klumpig jämfört med den nätta 911. Men precis som med Cayenne fick de negativa rösterna se sig tystas av försäljningsresultatet som för båda modellerna skapat Porsches storhet idag. 2017 kom den nya och andra generationen av Panameran där formerna landade och den klumpiga känslan försvann. Samma år presenterades även den så kallade shooting-breakversionen: Sport Turismo. Enkelt förklarat en kombiversion av standardmodellen. Begreppet shooting brake härstammar från 1800-talets England och var då en hästdragen vagn (brake) som användes för att forsla ett jaktlag ut på jakt. När bilar blev mer allmänna i början av 1900-talet försågs en del av dem med dessa specialkarosser. Namnet shootingbrake föll sedan i glömska och man pratade i stället om stations- eller herrgårdsvagnar men nu är ursprungsnamnet tillbaka. När det handlar om modellbeteckningen GTS så står den för Gran Turismo Sport och när det används för Porsches modeller brukar det vara den sista som släpps innan en ny generation av modellen är på gång. Om så är fallet med Panamera Sport Turismo GTS låter jag vara osagt för det är inte alltid bilindustrin efterlever sina traditioner.

Foto:James Holm

Om vi ska tala om formerna igen så känns de helt fulländade med Sport Turismo-karossen. Panameran gör sig verkligen ypperligt i detta utförande. Lägg där till de stora svarta fälgarna skodda med feta Michelingummin. Det ligger en kombination av sober sportighet över utseenden och det är med största sannolikhet ingen slump. Precis på det här viset fortsätter det när man öppnar dörren och kliver in i bilen. Dörrarna för det första är steglösa och stannar där du väljer att dom ska stanna i öppet läge. En funktion som Aston Martin var först med att tillämpa på produktionsbilar. När du sen stänger dörren är det självklart med så kallad “soft close”-funktion. Bilen suger igen dörren åt dig. Interiören i Panamera Sport Turismo GTS domineras av alcantara. Stolarna, mittkonsollen mellan dessa, taket och ratten är klädda i detta fantastiska och lyxiga material. Som att det inte skulle vara tillräckligt omslutande att sitta i de alcantaraklädda sätena så har du en mängd inställningsmöjligheter som gör att du bokstavligen sitter i ett alcantaraklätt skruvstäd. Även om man inte har den mängde inställningar för baksätena är utrymmet i absolut bästa klass även bak. Det går att sitta tre men då får den i mitten sitta med ett ben på vardera sida om den stora mittkonsolen som löper genom bilen. Två personer däremot sitter så gott som lika bra som de fram.

Foto:James Holm

På klassiskt Porschemanér startar man bilen från vänstra sida om ratten. Nu med ett fixerat vridreglage istället för en nyckel då bilen givetvis har “key-less” funktion. När man vrider om reglaget startar det åttacylindriga hjärtat i Panamera Sport Turismo GTS. En fyraliters V8 motor med dubbla turboaggregat som genererar 460 hästkrafter. Denna kraft förmedlas till samtliga fyra hjul via den blixtsnabba dubbelkopplingslådan. Från stillastående ödslas endast 4,1 sekunder för att nå hundrastrecket och toppfarten nått du när mätaren stannar på 292 km/h. För att vara säker på att få stopp på detta ekipage med en nätt vikt på lite över 2,5 ton behövs ordentliga bromsar. Något Panamera Sport Turismo GTS självklart är försedd med, 390-millimeters skivor fram och 365 bak.

Foto:James Holm

När man vrider om startreglaget och väcker liv i bilen fylls kupén av ett doft muller. Inte överröstande utan bara närvarande och på ett sätt som gör kraften i bilen påmind. Med Panamera Sport Turismo GTS är det enkelt att bara glida omkring och det är precis vad tanken är. Men så fort en öppning visar sig är bilen redo att ta den om du är. Inne i rattens högra nederkant sitter ett reglage för att ställa in de olika körprogrammen för bilen. Precis som många andra bilmodeller kan man välja mellan “Comfort”, “Sport”, “Sport+” och “Individual”. Dessa lägen förändrar gasrespons, fjädring, rattrespons och en del annat. Det är dock den lilla knappen i mitten som är extra intressant. Trycker du in den oavsett vilket program du är i får du en så kallad “Sport Respons” och som varar i tjugo sekunder. Då spänner bilen varenda muskel för en kort stund så man kan göra den där omkörningen eller frånkörningen om så behövs. Sen återgår bilen till det läget den hade innan och man fortsätta att glida fram.

När man inte kört Porsche på ett tag och sen sätter sig en bil som Panamera Sport Turismo GTS blir man snabbt påmind om vad det här företaget brinner för. Det här är så nära man kan komma fulländad teknik för en bil det går att uppnå. En klok Porschehandlare i Göteborg sa en gång till mig att köra en Porsche Boxter var som att upptäcka en ny kroppsdel man inte visste man hade. Att köra Panamera Sport Turismo GTS skulle jag våga påstå är att upptäcka samma kroppsdel igen fast på steroider. Panamera Sport Turismo GTS är utan tvekan en bil att använda till vardags men samtidigt njuta till fullo i varenda kurva.

Foto:James Holm