Lily James – IGÅR, IDAG, IMORGON

Av publicerat

ATT BEATELS MUSIK SKULLE GÅ ATT GLÖMMA BORT KÄNNS INTE HELT TROLIGT. DET ÄR DOCK VAD SOM HÄNDER I SOMMARENS FEELGOOD-FILM YEASTERDAY. EN FILM DÄR LILY JAMES HAR EN AV HUVUDROLLERNA. HÄR BERÄTTAR HON FÖR VOYAGE OM SINA FAVORITLÅTAR OCH OM KÄNDISSKAPET.

AV MONIKA AGORELIUS

 


LILY JAMES SPELAR den kvinnliga huvudrollen i bioaktuella Yesterday – sommarens stora feelgood-film. Filmens skapare är två av Storbritanniens mest hyllade: manusförfattaren Richard Curtis (Notting Hill, Fyra bröllop och en begravning, Love Actually) och regissören Danny Boyle (Slumdog Millonare, Trainspotting).

Filmens handlar om premissen att alla människor i hela världen över en natt glömt bort Beatles musik. Alla utom den kämpande sångaren och låtskrivaren Jack Malik, spelad av Himesh Patel, som tidigare medverkat i brittiska såpan Eastenders. Jack blir superstjärna över en natt. Han låtar är de bästa poplåtar världen någonsin hört och det är bara Jack som vet att det inte är han som skrivit dem…

I filmens övriga huvudroller ser vi bland andra pop- stjärnan Ed Sheran, som spelar sig själv.

Foto:Jonathan Prime/universal pictures

– Yesterday är härlig film. Jag blev glad och upplyft när jag läste manuset för första gången, säger Lily James, som vi sett i bland annat Cinderella, Downton Abbey ochPride and Prejustice, till VOYAGE.

– Berättelsen är en romantisk komedi fylld med kärlek och hopp, den ställer frågor om vilka livsval vi göra och vad de får för konsekvenser. Dessutom är filmen hyllning till den allra bästa popmusiken som någonsin skrivits! Jag älskar Beatles musik och det är roligt att kanske en helt ny generation av filmbesökare kommer att upptäcka deras musik för allra första gången.

Berätta vem du spelar i Yesterday?

– Jag spelar Ellie, som är Jacks flickvän. De har varit ett par sedan de var i tonåren. Hon älskar Jack, men hon ser honom förändras när han plötsligt blir kändis.

Hur var det att arbeta med Richard Curtis?

– Det var ganska märkligt att arbeta med honom Jag har sett filmer som Love Actually en miljard gånger och kan vartenda ord i varenda scen utantill. Så att arbeta med Richard var väldigt speciellt för mig. Han är en mästare på att skriva berättelser om kärlek utan att det blir sliskigt. Dessutom är det alltid mycket humor i hans filmer. Jag skulle nog säga att filmen är väldigt brittisk på ett härligt sätt.

Danny Boyle då? Hade du arbetat med honom tidigare?

– Nej, jag kände varken Richard eller Danny innan fil- men. Danny är en väldigt engagerad regissör. Han ger god regi samtidigt som han ger sina skådespelare friheten att uttrycka sig på ett sätt som blir naturligt.

Ellie, som du spelar i Yesterday, är lärare. Hur för- beredde du dig inför rollen?

– Danny Boyles syster är lärare och Danny sa innan vi började filma att han ser filmen som en kärleksförklaring till alla underbara lärare som älskar sitt jobb. Vi filmande i staden Lowestoft i England och jag tillbringade två dagar på en högstadieskola där. Jag satt med i klassrummet och lyssnade på lektionerna. Lärarna var helt underbara – trevliga, roliga och de brann verkligen för att undervisa eleverna. Eleverna älskade dem.

Vad det läskigt att hålla lektioner på film?

– Till en början var det lite pirrigt att prata inför en skolklass, men jag vande mig snabbt. Det var superkul.

Filmen handlar delvis om hur kändisskap kan ställa till det i förhållanden. Är det något du kan relatera till?

page1image1693296page1image1616128page1image1630896page1image1603648

Foto: Nino Mundoz

Ja. Jag tror att kändisskap kan vara beroendeframkallande. Om man får smak på det så vill man ha mer. Men hur blir man känd? Av vilken anledning blir man kändis? Jag blev kändis som en biprodukt till att jag fick arbeta som skådespelare, ett yrke som jag älskar mer än någonting annat på jorden. Även om kändisskapet inte alltid är lika roligt, så får man stå ut med det – till viss del.

Hur gör man för att inte uppslukas av kändisskapet?

– Man måste försöka ta ett steg tillbaka ibland och ställa sig frågan om vad som är viktigast i livet: att göra saker som är roliga och tillfredsställande eller är det viktigare att arbeta jämt och tjäna mycket pengar, även om det kan leda till stökiga relationer till vänner och film?

Ed Sheeran, som spelar sig själv i filmen, har sagt att det tog honom ett tag att hitta rätt balans mellan karriä- ren och resten av livet.

– Jag är inte alls lika känd som Ed, och jag har definitivt inte hittat rätt balans ännu. Men jag älskar mitt jobb och just nu är höjdpunkten i mitt liv att jag fått chansen att arbeta med så många spännande filmprojekt.

Vad tycker dina vänner om ditt kändisskap?

– De tycker att jag oroar mig för vad de ska tycka om det står något knäppt om mig i en tidning. Haha! Men mina vänner är underbara, de säger bara ‘sluta oroa dig, vi känner dig, vi är stolta över dig och dina framgångar’.

Din pojkvän Matt Smith är också skådespelare, mest känd från TV-draman som Dr Who och The Crown. Hur hanterar han kändisskapet?

– Vi blir ofta utstirrade när vi är ute tillsammans och ibland blir vi fotade i smyg av paparazzi-fotografer. Jag gillar det inte, men det är inget jag kan göra något åt. Fast faktum är att det är rätt så skönt att Matt också är skådespelare. Det gör att han förstår precis vad mitt arbete innebär och det är skönt. Han stöder mig och min karriär till 100 procent.

Finns det något du känner att du borde göra men inte gör?

– Det händer att jag har ångest över att jag tackat nej till en roll och i efterhand undrat om jag tagit rätt beslut.

Men jag tror samtidigt att man måste gå på sina instinkter ibland och våga tacka nej till saker. Maggie Smith, som är en av mina stora skådespelaridoler, sa en gång ‘det är vad du säger nej till som kommer definiera din karriär’.

Vad är nästa projekt som du tackat ja till?

– Haha! Jag har en massa spännande saker på gång, men närmast kommer långfilmen Downton Abbey. Det var jättekul att filma och få chansen att återse hela gänget. Vi har lärt känna varandra så väl genom åren och har väldigt roligt tillsammans. Maggie Smith är min stora idol, jag älskar att lyssna på hennes berättelser och hon har så skön humor. Dessutom är hon världsbäst på att ge goda råd till oss yngre och mindre erfarna skådespelare.