Sophie Turner -Filmstjärnan

Av publicerat

Sansa Stark I Game of Thrones och Jean Grey I X-men: The Dark Phoenix är två av de mest spännande karaktärerna på tv och bio – den 23 – åriga engelskan Sophie Turner spelar den båda.

Av Monika Agorelius

 

 

»JAG ÄR VÄLDIGT KÄNSLIG OCH NÄR JAG LÄSER ELAKA SAKER OCH OSANNINGAR OM MIG SJÄLV SÅ ÄR DET OMÖJLIGT ATT INTE TA ÅT SIG, MEN JAG JOBBAR PÅ ATT INTE LÅTA DET PÅVERKA MIG NEGATIVT«

DET ÄR OTROLIGT häftigt att få spela två så starka roller, säger Sophie till VOYAGE. Jag älskar att jag så tidigt i min karriär fått spela två so olika karaktärer i helt skilda genres.

Efter åtta säsonger har Game of Thrones, som är värl- dens mest populära TV-serie, sänt det allra sista avsnittet. Fansen är förtvivlade, men misströsta inte. I vinter släpps ett boxset på dvd och Bluray, och massor av spännande extramaterial utlovas.

– Min sista dag på inspelningsplatsen var känslosam, säger Sophie. När kamerorna stängts av blev jag genast väldigt depping och jag grät i flera timmar. Det var så sorgligt att säga hej då till alla med skådespelare och det fantastiska filmteamet som jag lärt känna så väl.

Det enda som är skönt med att Game of Thrones är över är att hon inte längre behöver behålla stora hemlig- heter. Hon skrattar och säger:

– Allting var såååå superhemligt hela tiden och vi fick aldrig berätta något om handlingen eller inspelningen. Emellanåt var det smärtsamt svårt att hålla tyst, jag är världens sämsta på att bevara hemlisar.

Nu är Sophie Turner aktuell på bio i sommarens stora superhjälteäventyr X-Men: Dark Phoenix, där hon återvänder till rollen som Jean Gray, karaktären hon spelade första gången i X-Men: Apocalypse.

I Dark Phoenix möter X-Men sin mäktigaste fiende: en av deras egna. Under ett räddningsuppdrag i rymden blir Jean Grey nästan dödad när hon träffas av en mystisk, kosmisk kraft. När hon återvänder hem blir hon både starkare men också mer instabil. Hon släpper lös krafter som hon varken kan förstå eller kontrollera.

Foto:Doane Gregory

– När vi arbetade med Apocalypse så trodde jag att jag var med i en filmserie där alla huvudrollsinnehavarna hade lika stor betydelse i handlingen. Det var inte förrän in slutet av inspelningen som jag hörde skvaller om att den uppföljande filmen, Dark Phoenix, skulle fokusera på min karaktär. Det var så klart spännande, men samtidigt läskigt. Sophie berättar att hon alltid är lika nervös inför en ny roll.

– Jag känner mig rädd och ömtålig, speciellt i början innan jag hittat ‘rätt ton’ för vem karaktären är. Simon Kinberg, som regisserade Dark Phoenix, är otroligt duktig. Han är väldigt hjälpsam och han är mycket skicklig att få den kvinnliga karaktärerna att framstå som starka, vilket var extra viktigt i den här filmen då storyn baserar sig kring flera kvinnliga karaktärer. Filmen är ett drama där både hjälten och skurken är kvinnor. Det känns revolutionerande. Min medskådespelare Jessica Chastian är en kvinna jag ser upp till. Hon är som en förebild och när jag läste i manus att vi hade scener tillsammans, bara vi två, blev jag jätteglad. Hon är supertrevlig och väldigt duktig.

Jessica Chastain (Interstellar, Molly’s Game) är nykomling i X-Men-rollistan, där vi återser bland andra James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult och Tye Sheridan.

Sophie älskar att jobba och tack vare medverkan iGame of Thrones har hon den ekonomiska friheten att bara tacka ja till roller som verkligen intresserar henne. Hon beskriver sig själv som fri.

– När vi filmat färdigt Game of Thrones tog jag en lång semester. Jag umgicks med familj och vänner och så reste jag mycket. Det var fantastiskt skönt att bara vara ledig. Men jag saknar Game of Thrones-gänget varje dag.

Sophie håller kontakten med många av Game of Thrones-skådisarna och filmteamet, främst med Maisie Williams som spelar hennes syster Arya i serien. I verkligheten är de bästa vänner. De lärde känna varandra när de var små och provfilmade för serien. De har hängt ihop under hela tonårstiden och vuxit upp framför kameran och bodde tillsammans i Belfast under inspelningarna.

– Maisie kommer ofta och hälsar på mig i New York. Vi skrattar mycket och vi kan prata om allt. Vi har upplevt så mycket tillsammans, inte minst hela grejen med att bli kändisar och hur vi ska hantera det. Men att växa upp i raketfart på en filminspelnings- plats har nackdelar också. Sophie har flera gång berättat i

media att hon lidit av depressioner och ångestattacker.

– Det är bättre nu. Jag går i terapi och jag äter medicin. Terapi är det bästa som hänt mig, det har ändrat mitt liv till det bättre.

Kändisskap i en värld fylld av sociala medier har Sophie tvingats utstå ris och ros, hat och hot, men det stoppar henne inte från att vara aktiv på sociala medier. Hon har mer än 12 miljoner följare på Instagram.

– Jag är väldigt känslig och när jag läser elaka saker och osanningar om mig själv så är det omöjligt att inte ta åt sig, men jag jobbar på att inte låta det påverka mig negativt.

»MÅNGA TYCKTE NOG ATT JAG ÄR PÅ TOK FÖR UNG FÖR ATT GIFTA MIG. MEN JAG KÄNNER MIG FAKTISKT ÄLDRE ÄN 23. JAG TROR ATT DET BEROR PÅ ATT JAG UNDER UPPVÄXTEN ARBETAT MED FILM OCH TV PARALLELLT MED ATT JAG GÅTT I SKOLAN«

När man påpekar att hon utåt sett verkar väldigt bekväm i sin roll som skådespelare och kändis skrattar hon hjärtligt.

– Det är bara en mask! Skämt åsido, att sitta så här och snacka är hur trevligt som helst. Det som är jobbigt är när folk man aldrig träffat baktalar en eller hittar på lögner.

Sophie kommer inte från en kändisbakgrund. Hennes mamma är förskolelärare och pappan lagerarbetare. Familjen bor på landsbygden i grevskapet Warwickshire i England. Hon säger att omställningen från den fridsamma landsbygden till New York var stor men att hon älskar det. Hon gifte sig nyligen med Joe Jonas, som är en av syskonen i amerikanska popgruppen Jonas Brothers. Paret var förlovade i två och gifte sig i en enkel ceremoni i Las Vegas med några vänner som vittnen.

– Många tyckte nog att jag är på tok för ung för att gifta mig. Men jag känner mig faktiskt äldre än 23. Jag tror att det beror på att jag under uppväxten arbetat med film och TV parallellt med att jag gått i skolan, så jag har hela tiden varit omgiven av vänner och kollegor som är äldre än jag. Jag är glad att jag har framtiden framför mig – det finns så mycket jag vill göra och jag känner mig fri att hoppa på allt som känns spännande! .V

 

 

5 FAVORITER

EMINEM

– Jag älskar hans musik, jag kan alla texter och jag kan rappa mig igenom flera av hans låtar. BELFAST

– Att filma Game of Thrones och bo i Belfast var som en dröm. Jag älskar Nordirland; människorna, maten och barerna. Mina medskådespelare och filmteamet hängde ofta på puben Lavery’s och spela- de biljard.

JACK NICHOLSON

– Han är min favoritskådespelare. Bästa filmen är Gökboet.
BOY GEORGE

– Jag tycker själv att jag är rätt så lik Boy George. När jag bokar bord på restaurang brukar jag boka i hans namn, på skoj.

VINTAGE

– Jag älskar att shoppa vintagekläder. I Tokyo handlar jag vintageplagg i en cool liten butik som heter Pin Nap i Harajuku-distriktet.

I New York shoppar jag på American Two Shot, där kan man hitta läckra 90-tals t-shirts med Britney Spears-motiv. Jag gillar designerkläder också, Louis Vuitton är en favorit och Karen Millen är min favorit bland brittiska designers.

Foto: Johan Russo