Margot Robbie – kvinnan i centrum

Av publicerat

Att hitta bra filmroller för en kvinna är inte alltid helt enkelt. Istället för att sitta och vänta på bra filmerbjudanden har Margot Robbie valt att tillsammans med sin man producera de filmer hon allra helst vill spela i. Filmen om den brutala skridskoprinsessan var deras första. Just nu är hon aktuell i ett historiskt drama i rollen som Skottlands drottning Mary – en kvinna som även hon kräver en roll i centrum.


Av: Monika Agorelius

Det är inte lätt att skapa sig ett namn i Hollywood. Margot Robbie har lyckats, men det har inte varit riskfritt. Istället för att gå den säkra vägen och enbart tacka ja till roller som ‘den vackra hustrun’ och ‘den sexiga älskarinnan’ har hon tagit stora risker genom att själv hitta manus som känts spännande och antagit producentrollen. För ett par år sedan startade Margot ett produktionsbolag tillsammans med maken Tom Ackerley och en grupp producentvänner.

Det första resultatet blev den prisbelönade filmen I, Tonya, där Margot spelar huvudrollen som den talangfulla amerikanska konståkerskan Tonya Harding. Tonya blev ökänd när hontillsammans med sin ex-man Jeff Gilooly bryterbenet av Tonyas konkurrent Nancy Kerrigan vid de amerikanska konståkningsmästerskapen 1994. Händelsenledde till slutet Hardings karriär som konståkerska. 
För Margot var den största utmaningen med rollen att lära sig åka skridskor som ett proffs.

Jag växte upp i en kuststad Queensland, Australien, säger den 28-åriga skådespelaren. Som barn såg jag bara is ett par gånger. För mig var det surfing som gällde. Någon rink kom jag aldrig i närheten av. Inför I, Tonya fick jag träna stenhårt flera timmar om dagen i fyra månader. Konståkning är svårt, men jag gav inte upp. Jag kommer aldrig att bli ett proffs, men jag lyckades se trovärdig ut på film. Jag satsade allt och det gav resultat. Jag är oerhört stolt.

Foto:LAIM DANIEL

Nu är Margot bioaktuell som drottning Elizabeth I i storfilmen Mary Queen of Scots, mot Saoirse Ronan (Lady Bird). Filmen, som är baserad på verkliga händelser under den senare delen av 1500-talet, handlar om Mary, som efter att ha krönts till Frankrikes drottning vid 16 års ålder och blivit änka vid 18, vägrar att gifta om sig. Istället återvänder hon till hemlandet Skottland för att återta tronen. Men Skottland och England styrs nu med järnhand av Elizabeth I. Ett maktspel på liv och död startar, och som kvinnliga regenter i en patriarkal värld, måste de bestämma hur de vill spela spelet om giftermål kontra självständighet. Svek, uppror och konspirationer inom det egna hovet äventyrar dem båda och historiens gång förändras för alltid.

Det är sällan man hittar ett manus med två så starka kvinnliga karaktärer. Det var väldigt intressant att spela en historiska person som Elizabeth I, men det var nervöst också. Jag var hela tiden medveten om att mitt sätt att spela Elizabeth skulle komma att jämföras med hur Cate Blanchett och Judi Dench porträtterathenne i Elizabeth respektive Shakespeare In Love. Cate och Judi är två av mina absoluta favoritskådespelare, och det kändes lite läskigt att spela i deras liga. 


Margot har inte har någon klassisk skådspelarutbildning och hon säger att det ibland gör att hon känner sig osäker på sin förmåga som skådis. Men trots osäkerheten vågar hon kasta sig in i nya projekt och porträttera helt skilda slags roller i olika genres.
 Margot startade sin karriär såpan Grannar, där även storstjärnor som Russell Crowe, Kylie Minouge och Liam Hemsworth en gång började.

Grannar är en god skola, för tempot är högt och man lär sig arbeta hårt.
Efter ett par år och flera hundra avsnitt av
Grannar packade Margot resväskan och reste till USA för att söka lyckan:
– Min familj protesterade. De önskade att jag skulle stanna i Australien och studera på universitetet. De tyckte att skådespelaryrket var för osäkert. 
Första rollen i USA fick Margot i TV-serien
Pan Am, mot Christina Ricci, men det stora  genombrottet kom 2013 mot Leonardo DiCaprio i 
Martin Scorseses The Wolf of Wall Street. Efter det blev hon erbjuden massor av roller, men det var nästan inga som lockade henne. 

Det är jättesvårt att hitta bra roller för kvinnor. I de flesta manus är kvinnorollen sekundär, en biroll till den manliga huvudrollen. Jag är så trött på såna filmer, både som skådespelare och som filmälskare. Det är idag mer kvinnor som går på bio än män, och det bör reflekteras i de filmer som produceras.

Foto:LAIM DANIEL

Margot har de senaste åren spelat i flera indiefilmer samt även storbudgetfilmer som Suicide Squad, mot bland andra Joel Kinnaman, och i The Legend of Tarzan spelade hon Jane mot Alexander Skarsgårds Tarzan. Den hittills allra viktigaste filmen var dock det mindre kända europeiska dramat Suite Françaisesom spelades in i Belgien och Frankrike 2014. Under inspelningen blev Margot god vän med filmteamet, i synnerhet med den brittiska regiassistenten Tom Ackerley. De och ett gäng andra i filmen blev kompisar och flyttade in i ett hus tillsammans i södra London.

–Det var en väldigt rolig tid, fylld av arbete och fester. Jag var singel men hemligt kär i Tom. Jag trodde inte att han var intresserad av mig. Men när det visade sig att han faktiskt var det kändes det rätt direkt.

Paret gifte sig 2016. Nu bor de i Los Angeles och satsar allt på att hitta nya spännande filmprojekt. Margot arbetar för närvarande med ett tio olika filmer i olika produktionsstadier. Bland annat får vi senare i år se henne i Quentin Tarantinos nya film Once Upon a Time In Hollywood, där hon återförenas med Leonardo DiCaprio, samt en serie filmer som karaktären Harley Quinn, den galna superhjältinnan från DC comics som Margot spelade för först gången i Suicide Squad. Dessutom spelar hon Barbie i liveactionfilmen om världens mesta kända plastdocka.

– Jag älskar att jobba, säger Margot. Jag är hela tiden hungrig och söker nya spännande utmaningar. Jag får en kick av att spela spännande roller och jag vill passa på medan jag kan. Man vet aldrig hur länge framgången varar.

Honfår ständigt frågan om när hon vill ha barn och vilt främmande människor kan påpeka för henne att den biologiska klockan tickar:

– Jag blir galen. Folk tjatar ständigt, framför allt i media spekuleras det hela tiden om varför jag inte skaffat barn ännu. Jag vägrar att svara på idiotiskt skvaller vilket gör att det frågas ännu mer. Jag tycker att det är sjukt att kvinnor förväntas att skaffa barn bara för att andra tycker att de borde det.

Margot säger att män inte har samma problem, dem tjatas det inte på om att de borde skynda sig att skaffa barn så fort de gift sig.

– Jag har inte bråttom. Jag har sånt flyt i karriären just nu och jag älskar varenda sekund. Jag brinner för att skapa fler och bättre roller för kvinnor, både mig själv och andra. Kanske kan jag bidra lite grand till att göra filmens värld bättre för kvinnor.

MARGOT ROBBIE
Ålder:
28.
Uppväxt:Australien.
Bor:Los Angeles.
Yrke:Skådespelare, producent.
Största filmer: The Wolf of Wall Street, The Legend of Tarzan, Suicide Squad, I, Tonya.

Aktuell:På bio i Mary Queen of Scots.