Dannie Larsson – VÄGEN TILL RARE

Av publicerat

KREATIVITET ÄR INGEN BRISTVARA HOS DANNIE LARSSON SOM FÖR TRE ÅR SEDAN INTRODUCERADE RARE JEWELRY. ETT VARUMÄRKE SOM I DAG ERBJUDER EN KOLLEKTION SÅ OMFATTANDE ATT DET ÄR SVÅRT ATT FATTA ATT DET ÄR EN ENDA PERSON HÄR BAKOM. RARE JEWELRY PASSAR ÄVEN PÅ ATT DAMMA AV DEN KLASSISKA, OCH IBLAND LITE TRÅKIGA, INSTÄLL NINGEN TILL HUR ETT SMYCKE SKA ANVÄNDAS – VI SÄTTER PÅ TIARAN OCH VÄLKOMNAR DIG ATT FÖLJA MED DANNIE UNDER EN DAG.

AV YVONNE GULL FOTO FREDRICK FRANCKE

 

»JAG HÄNGDE PÅ LOUVREN OCH SÖG I MIG AV KONSTEN. ATT HA BAKGRUNDSINFORMATION OCH ATT SÄTTA SIG IN I HUR KONSTNÄRERNA TÄNKTE GJORDE ATT DET BLEV ÄN MER LEVANDE OCH FANTASTISKT«

 

NYLIGEN PRESENTERADES EN ny del av Rare Jewelry – Limited Edition. Här handlar det om unika smycken i en begränsad upplaga på mellan ett till tre exemplar. Utgångs- punkten är de kunder som vill vara unika men som själva inte vill gå igenom en egen designprocess – vilket Rare Jewelry också erbjuder under rubriken Be spoken. Men kanske handlar det också om att det inte verkar finnas nå- got stopp på Dannies kreativitet och att hon här nu funnit ännu en kanal ut till de kanske allra mest kräsna kunderna.

Trots att det är den kreativa sidan som i dag blommar ut finns det andra sidor och pusselbitar som var tvungna att falla på plats innan detta var möjligt. Dannie växte upp i Saltsjöbaden, med en storebror och en storasyster. Gymnastik var det stora intresset och tre timmars träning om dagen under många år, och fem SM skvallrar om god disciplin.

Men den svenska skolan erbjöd inte några större utmaningar vilket ledde till att internatskola lockade – och varför välja en svensk när det gick lika bra att välja en i Frankrike? I skolan i Valbonne blev matte huvudämne, samtidigt som bild och idrott var favoritämnen.

– Här var det mycket plugg och inga myssoffor. På kvällarna när vi hade studietimmar gjordes läxorna inför öppen dörr.

Dannie är vänsterhänt, och har i sin familj flera vänsterhänta och kreativa personer på pappas sida. Farfar var guldsmed och ingenjör, faster arkitekt och konstnär, farbror industridesigner, som bland annat varit med och designat Arlanda Express. Själv kan Dannie skriva både bak och fram och med båda händerna samtidigt, spegel- vänt. Detta var dock inte kunskaper som ännu skulle sät- tas på prov. Istället blev det fortsatta universitetsstudier i Paris och på tre år i stället för fyra fick hon ut sin examen i ekonomi och business. Under åren läste hon här även konsthistoria som gav den där wow-upplevelsen som vi alla ibland behöver uppfyllas med.

– Jag hängde på Louvren och sög i mig av konsten. Att ha bakgrundsinformation och att sätta sig in i hur konst- närerna tänkte gjorde att det blev än mer levande och fantastiskt. Mitt tips för den som inte hinner att skaffa sig detta inför ett museibesök är att gå med på en visning, säger Dannie.

Här utanför Louvren kan vi också hämta upp den där pusselbiten som fick Dannie att vända diamanten upp och ner i vad vi i dag känner som Pax-armbandet och som blivit ett signum för Rare Jewelry. Det var nämligen glaspyramiden utanför museet som hämtades fram från minnesbanken.

Men innan vi hamnar här så kommer Dannie hem till Stockholm, 22 år gammal och får jobb som portföljförval- tare. Som enda tjej bland 15 killar hamnade hon i ett hårt klimat, lärde sig mycket – men det blev tråkigt. Ett år blev hon kvar innan hon sa upp sig och flyttade till Madrid. Här blev det nu studier i spanska och jobb som kockas- sistent. Slitigt men betydligt roligare. Svenska Institutet ringde upp och Dannie fick uppdraget att ordna en svensk middag för 600 gäster då Sverige skulle presenteras. Hon tog hjälp av sex personer och tillsammans ordnade de fram ett svenskt smörgåsbord från vilket även kronprin- sessan Victoria plockade åt sig från.

 

Hemma igen och nu var det dags för en roll i familje- företaget Inntech, ett företag som hon i dag är delägare i, ett tryckeriföretag. Här provade hon nu rollen som säljare, AD, vice-VD och ekonomiansvarig.

– Pappa lät mig testa allt men det var AD jobbet jag gillade allra mest. Att få vara med och ta fram olika reklambudskap, och jobba fram logotyper. Resultatet blev allt från vepor, och skyltar till tunnelbanereklam och banderoller för uppdragsgivare som Scandinavian Masters och Skistar.

Att få vara kreativ var och är det Dannie stimuleras allra mest av. Det kan handla om allt från att skapa en maträtt, till en tavla eller ett smycke.

Sedan kom bilolyckan som gjorde att livet tog en ny vändning. Arbetet med att ta sig tillbaka, att kunna gå igen och tacksamheten för livet gav nya perspektiv. In i livet kom kärleken, Olof, och här till en graviditet – den var tuff – men så kom hon, Juliette.

Under mammaledigheten pockade den kreativa sidan på uppmärksamhet och det var nu Dannie ritade det som kom att bli ett av Rare Jewelrys allra första smycke Sif-ringen. Men den skulle få vila några år, istället startade Dannie företaget Rare Lifestyle, med inriktning på heminredning. Doftljus, och servetter med tryck kom i produktion och såldes via nätet. Familjens tryckeriföretag gjorde att ledtiden från idé till färdig produkt var kort.

Rare var dock ett koncept som skulle komma att utvecklas – Rare Food, är ytterligare en gren. Och under denna del jobbades nu en kokbok fram “Kräftboken”. Det här är en bok som dels berätta om kräftor, dels bjuder på ypperliga recept på kräftor och vad vi kan äta härtill. Samma bokupplägg gäller för nästa planerade bok “Fru Larssons vilda kokbok”, en bok om vilt. Dannie har själv jägarexamen så att varva kunskap med recept var även denna gång ett självklart upplägg. Dock ligger boken just nu på vänt – arbetet med Rare Jewelry är nu projektet som tar all tid.

Genom sin man som vuxit upp i en klockfamilj och som i dag driver Nymans Ur i Stockholm och Västerås samt KRONS i PK-Gallerian fick Dannie inblick i klockvärlden.

– För mig blev klockor riktigt intressanta först när jag förstod vilket hantverk som döljer sig här, framförallt i urverken. Genom att förstå hantverket går det också att relatera till prislappen.

Jag ber Dannie lyfta fram några av sina favoritmärken när det gäller klockor. Och bland favoriterna finns AP, Audemar Piguet, Zenit som även i sina damur har riktiga urverk, Rolex Daytona med sitt Primero-verk, Chopard med sina Luc-urverk och Breuget, ett komplext märke som även har en lång magisk historia i vilken både Marie Antoinette och Axel von Fersen har sina roller.

Ett antal klock- och smyckesmässor har det blivit under åren. Här är det nu framförallt de tekniska som inspirerar. Maskiner för gjutning, 3-D skrivare och laser- gravering visar på möjligheter. Men när det kommer till design är det inte här hon funnit inspirationen, den kan dyka upp lite varsom, i allt från byggnader till möbler och tapeter. Sif-ringen är exempelvis inspirerade av den lilla färgstarka franska kakan macaron. På frågan om hon har någon förebild i smyckesvärlden svarar hon:

– Jag tittar inte så mycket på andras smycken men en person som jag inspireras av är kläddesignern Fadi el Khoury. Han är lite som jag, noggrann in i minsta detalj.

Idén att presentera ett eget smyckesmärke har växt fram. Från de första Sif-skisserna tog det cirka tio år innan tiden var inne. Nu hade Dannie hunnit vända på diamanten och funnit ett eget uttryck. Tanken bakom Rare Jewelry är att erbjuda något nytt och modernt med edge i en värld där exklusiva smycken ofta tas fram på ett traditionellt vis.

– Ett varumärke måste ha sin identitet och vi kom till ett stadie när vi kände att vi hade något som skulle fung- era. Signum för varumärket blev Pax-armbandet, säger Dannie Larsson som är Creative Director och Designer för varumärket.

En viktig person som adderar ytteligare en pusselbit är Dannies pappa. Sex månader innan Rare Jewelry lan- serades valde han att avsluta sitt liv. I sorgen blev jobbet en räddning.

– Mitt driv och mina tävlingsgener kommer från min pappa. Om honom drömmer jag fortfarande varje natt.

Nya idéer dyker upp hela tiden. En av de senaste utma- ningarna har varit serien Nyx, en serie diamantsmycken med prinsesslipade diamanter. Dessa synes sväva fritt men de är fattade med något som kallas Invisible setting – ett komplicerat och ovanligt sätt att arbeta. Arbetsproces- sen tog tid och inbegrep en hel del utmaningar:

– Men det är så jag vill att Rare ska vara, unikt. Jag vill hitta det som ingen annan gör, säger Dannie.

En mer traditionell väg till smyckesdesigner hade varit en konst- och designutbildning. Nu blev det istället matematik och disciplin. Jag tillåter mig att gissa att det är just denna alternativa väg som gjort att modet att se på smycken på ett annat sätt vuxit.

Samarbetet med en skicklig guldsmed är också en del i förverkligandet av alla de idéer Dannie skissar och bearbetar smycket på sin Ipad. I teamet ingår även en per- son vars uppgift är att hitta stenarna, få dem slipade och infattade i smycket. Sifarna är exempelvis en sten som är lätt att identifiera när den hittas. Men att nöja sig med att bara göra detsamma är inte riktigt Dannies grej.

– Jag ska ner till butiken senare i dag och titta på hur de nya slipningarna blev, säger hon med förväntan.

Hon har nämligen tagit sig utanför ramen ännu en gång och valt att kombinera olika slipningar på en och samma sten. Tre nya alternativa sätt att slipa testas nu där smaragd- och briljantslipning kombineras för att få in mer glitter i stenen.

»ETT VARUMÄRKE MÅSTE HA SIN IDENTITET OCH VI KOM TILL ETT STADIE NÄR VI KÄNDE ATT VI HADE NÅGOT SOM SKULLE FUNGERA«

Jag försöker att inte tänka som envanlig guldsmed och jag vill utgå från stenen och dess möjligheter.

Dessa specialversioner av Sif-ringen kommer nu att säljas i den nya Limited Edition kollektionen. En serie för alla de som vill vara unika men ändå vill köpa ett färdigt smycke, här finns bland annat nu just dessa Sif-ringar med de nya slipning- arna samt smycken med djur som ödlor

och vargar, dessa tillverkas sedan i ett till tre exemplar. Det här är en del av Rare Jewelry där allt kan hända.

Men det är inte bara arbetet med Rare Jewelry som upptar Dannies tid. Fyra dagar i veckan är hon huvud- tränare i gymnastik för tävlingsgruppen ute i Bromma. En roll där det också handlar om disciplin och kreativitet men på ett helt annat vis. Här handlar det om att få tjejer att våga ta för sig och att tävla.

En annan del av livet är att resa, och favoritdestina- tionerna ligger i Europa. Till dem hör Frankrike där familjen har hus. En weekend i Paris uppskattas också. Eller en resa till Italien eller Spanien för den goda matens skull. Värmen i Thailand lockar även den. Men att lämna Ipaden och möjligheterna att skissa fram nya idéer undviker hon:

– Det brukar vara då jag har semester som jag som allra mest tid att rita.

Att resa med smycken är också en självklarhet, men att stoppa sina smycken i packningen är något Dannie undviker.

– Jag tar på mig allt jag vill ha med mig – även om jag ser ut som en julgran och det tar lite extra tid i säkerhets- kontrollen.

Om även tiaran sitter på under resan låter vi dock vara osagt. V