Karaktärsfulle EDDIE REDMAYNE

Av publicerat

 

TALANGFULLE EDDIE REDMAYNE ÄR EN SKÅDESPELAREN SOM MED BRAVUR FYLLER DE ROLLKOSTYMER

HAN LÅTER IKLÄDA SIG. VOYAGE TRÄFFADE HONOM PÅ ETT HOTELL I LONDON INFÖR FORTSÄTTNINGEN

AV ÄNNU ETT J.K. ROWLING ÄVENTYR, FANTASTISKA VIDUNDER : GRINDEWALDS BROTT.

AV MONIKA AGORELIUS

 

»DE HÄR FILMERNA KRÄVER ATT MAN ÄR I FORM, DET ÄR VÄLDIGT FYSISKT KRÄVANDE. MAN GÖR INGET ANNAT ÄN SLÅSS, SPRINGER, JAGAS, BLIR JAGAD OCH FÄKTAS MED TROLLSTAVAR«

DEN 36-ÅRIGA ENGELSMANNEN Eddie Redmayne är en skicklig skådespelare som har förmågan att porträtte- ra helt olika slags roller på film. Han sjöng som en gud mot Amanda Seyfried i filmversionen av det klassiska musikaldramat Les Misérables, han hyllades för rollen som trans-ikonen Lili Elbe i The Danish Girl och han vann en Oscar för huvudrollen som vetenskapsmannen Stephen Hawking i The Theory of Everything. För ett par år sedan dök han upp i J.K. Rowlings magiska storbud- getfilm Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Nu är uppföljaren bioaktuell.

– Fantastiska vidunder-gänget är underbara. Vi har alla blivit mycket goda vänner, säger Eddie Redmayne med ett leende när VOYAGE träffar honom på lyxiga Rosewood Hotell i London. Eddie är avslappnat klädd i välstruken skjorta, jeans och sneakers.

– De här filmerna kräver att man är i form, det är väldigt fysiskt krävande. Man gör inget annat än slåss, springer, jagas, blir jagad och fäktas med trollstavar.

I Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott hamnar Eddies karaktär Newt Scamander i nya, hårresande även- tyr. När den ondskefulle trollkarlen Grindelwald (Johnny Depp) smider illvilliga och världshotande planer som tar Albus Dumbledore (Jude Law) hjälp av sin tidigare elev Newt, som går med på att hjälpa till. Men Newt har ingen aning om vilka faror som väntar honom. Kärlek, vänskap och lojalitet men vänner och familj sätts på spel.

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott utspelar sig i Paris. Hur var det att arbeta där?

– Jag var inte i Paris! Man skulle ju kunna tro det när man ser filmen, men sanningen är att det var bara kameramannen och ett litet team som fick åka till Paris och filma lite grand. Vi andra fick vara i en filmstudio i Watford, några mil norr om London, och Watford är inte det minsta glamouröst. Haha!

»DEN MEST BESYNNERLIGA PLATS JAG BLIVIT IGENKÄND PÅ VAR PÅ EN BERGSTOPP, MITT I INGENSTANS UTANFÖR FLORENS I ITALIEN, TVÅ MINUTER EFTER ATT JAG JAG FRIAT TILL MIN HUSTRU«

Hur var det att arbeta med Jude Law?

– Fantastiskt roligt. Jag har känt Jude i många år och när jag hörde att han fått rollen som Dumbledore mejlade jag honom och gratulerade. Han är en härlig kille och duktig skådespelare.

Johnny Depp då? Hur var han?

–Jag är ett fan och det var spännande att studera hur han arbetade. Johnny filmade bland annat en stor scen där han med övertygelse och passion talade inför hund- ratals åskådare. Han gjorde det med charm och ett otäckt trovärdigt skurkaktigt beteende. Scenen fick tas om flera gånger och Johnny var lika övertygande varje gång. Han är en fantastisk skådis och helt rätt för rollen som Grin- delwald. J.K. Rowling har med den här karaktären skapat en av filmhistoriens bästa skurkar.

När kom du i kontakt med Harry Potters värld första gången?

– Jag älskade böckerna när de kom ut och jag har sett alla filmerna. Man dras in i J.K. Rowlings magiska värld på ett underbart sätt. Jag älskade magi när jag var liten. Jag kunde några trollkarlstrick och brukade uppträda för mina syskon.

Vilken magisk förmåga skulle du helst vilja besitta?

– Jag är en nyfiken typ så jag skulle nog helst vilja kunna göra mig osynlig. Då skulle jag kunna spionera på folk och lyssna på allt de säger.

Vad säger fansen när de träffar dig?

– De som har järnkoll på Harry Potters universum har vetat länge vem Newt är, långt innan första Fantas- tiska vidunder-filmen kom ut. När jag besöker film- och seriefestivaler som till exempel Comic Con träffar jag på en massa fans som klätt ut sig till Newt Scamanger. Det är superroligt och smickrande, men samtidigt lite märkligt.

Berätta om ditt märkligaste möte med en beund- rare.

– Den mest besynnerliga plats jag blivit igenkänd på var på en bergstopp, mitt i ingenstans utanför Florens i Italien, två minuter efter att jag jag friat till min hus- tru. Jag och min blivande hustru njöt av en romantisk stund på tu man han. Vi befann oss på en vacker, avskild plats med enastående vacker utsikt. När vi stod där och kärleksfullt höll om varandra hörde jag en bräkig ameri- kansk röst ropa ‘Oh my God, Eddie, can I have a selfie with you?!!!’

Foto:Jaap Buitendijk

»JAG OCH MIN HUSTRU ÄR STÄNDIGT TRÖTTA, MEN SAMTIDIGT ÄR DET SÅ OTROLIGT ROLIGT ATT JAG INTE SKULLE VILJA BYTA UT DET MOT NÅGONTING I HELA VÄRLDEN. MINA BARN HAR LÄRT MIG MASSOR, FRAMFÖR ALLT ATT VARA METODISK OCH TÅLMODIG«

Vad gjorde du?

– Jag är väluppfostrad, så jag suckade tungt, log så gott jag kunde och ställde upp på en selfie. Men det tog död på romantiken.

Som tur var blev det giftemål ändå! Och ni har två barn. Hur är livet som pappa?

– Jag älskar det, men man får ju inte sova särskilt mycket. Jag och min hustru är ständigt trötta, men samti- digt är det så otroligt roligt att jag inte skulle vilja byta ut det mot någonting i hela världen. Mina barn har lärt mig massor, framför allt att vara metodisk och tålmodig.

Du studerade på Eton i samma årskull som prins William. Umgicks ni?

– Vi spelade rugby tillsammans, men vi var inte direkt kompisar. Jag tyckte synd om honom, för alla
i motståndarlaget ville tackla honom så att de kunde skryta om det efteråt. Jag träffade på prins William på en välgörenhetsgala för ett tag sedan och då småpratade vi lite om våra barn och sånt.

Du är alltid väldigt snyggt klädd på galor och premiärer. Kan du beskriva din personliga stil?

– Jag köper dyra halsdukar och har stor kärlek för Omega-klockor, men jag kan inte påstå att jag har någon särskilt exklusiv stil. Jag modellade för en kampanj
för Burberry för några år sedan och när de sydde in kostymerna insåg jag vilken stor skillnad det gör att ha välsittande, figursydda kläder. Till vardags går jag mest klädd i jeans men jag har en del kostymer och andra märkesplagg från designers som Prada, Gucci, McQueen och Hardy Amies.

Blir det fler Fantastiska vidunder-filmer?
– Ja. Nästa film ska delvis utspela sig i Rio, och filmmakarna har lovat att vi ska filma där. Det ska bli roligt – det blir lite mer glamouröst än Watford! .V