En av dessa tre kan bli Årets Lily Bollinger

Av publicerat

Finalen i årets Lily Bollinger Award, synonymt med Sveriges bästa kvinnliga sommelier, närmar sig. Årets finalister Victoria Andersson, Thörnströms Kök i Göteborg, Hanna Eriksson och Sofia Johansson, båda från Köksbaren i Umeå gör den 17 september upp om titeln ”Årets Lily Bollinger”.

Under finaluttagningen den 28 maj tävlade 11 kvinnliga sommelierer i såväl praktiska som teoretiska moment. Finalisterna Victoria Andersson, Hanna Eriksson och Sofia Johansson fick högst samlad poäng i de tre tävlingsmomenten och gick vidare till finalomgång. Den 17 september är det så dags för finalen där en av de tre vinner den ärofyllda titeln ”Årets Lily Bollinger”, Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

– Att få följa dessa duktiga kvinnliga sommelierers utveckling är fantastiskt. När den skriftliga provningen satte igång levde hela tävlingsrummet upp: kandidaterna var djupt inne i sin yrkesroll, sysselsatta med det de kan bäst – att prova och bedöma dryck. Vi är otroligt stolta över dessa tävlande sommelierer, våra duktiga finalister utmärkte sig lite extra och finalen kommer att bli mer spännande än någonsin, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

Förutom titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika ChampangeBollinger, en kaffeutbildning samt en Stålhästen-cykel, som symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som ofta verkar på en mansdominerad arena – likt Madame Bollinger en gång gjorde.