Ford presenterar ny smart jacka – för cyklisters säkerhet

Av publicerat

Ford har tagit fram SmartJacketen jacka speciellt anpassad för cyklister. I den finns både blinkers och bromsljus – två saker som ska göra det enklare att se cyklistens intentioner i trafiken.

Vi vill hjälpa människor och varor flytta mer säkert, tryggt och fritt runt våra städer. Konceptet hjälper oss att bättre förstå hur de olika aktörerna (cyklister, bilar och fotgängare) bättre kan existera genom tillämpning av smarta teknologier…“
– Tom Thompson, Ford

Trådlöst via sin smartphone styr man blinkersen som sitter på vardera arm, och bromsljuset som sitter på ryggen. Man kan även få vägvisningar av en app som gör att det vibrerar i ärmarna – om det surrar till i höger arm ska man alltså svänga höger.

Jackan som är utvecklad tillsammans med klädmärket Lumo och Tome är än så länge endast en prototyp. De är dock på gång med att säkra patentet.