Ett århundrade av passion, forskning, tradition och kvalitet

Av publicerat
Pasqua

Det som började som en enkel vinhandel med viner från menige Natale Pasquas hemtrakter i Apulien är idag ett företag som producerar viner av hög kvalitet, med export till över femtio länder och verksamhet i USA. 

Natale Pasqua hamnade i norra Italien då han skulle göra militärtjänst. Han blev kvar i Verona, staden som blivit internationellt känd tack vare Shakespeares kanske mest kända verk, tragedin om Romeo och Julia. Där öppnade han en enklare vinbar. Den föll Veronaborna i smaken och snart hade han en liten kedja. Verksamheten växte och han fick ta hjälp av sina bröder, med vilka han 1925 grundade företaget Pasqua i just Verona, Italiens fjärde största turiststad, som blivit upptagen på Unescos världsarvslista och varje år får besök av runt 14 miljoner människor.

Pasqua

Nästan ett århundrade efter att företaget grundades har familjen utvecklat det från vinhandel till att även innefatta vinodling och produktion, de har tagit steget in i exporten och dessutom har de verksamhet i USA.

Idag fortsätter familjen Pasqua att förädla sin verksamhet genom moderna tekniker
som är miljömedvetna och viktiga för produktionen. Sedan 2014 håller Riccardo, Alessandro, Cecilia och Giovanni, den tredje generationen Pasqua, i rodret. Utöver att producera viner som är typiska för regionen som amarone, ripasso, soave, valpolicella och prosecco, görs även andra typer av viner, alla med samma kvalitetstänk. Pasquas portfölj av välbalanserade viner till konkurrenskraftiga priser har under de senaste åren utökats med viner från familjens ursprungstrakt Apulien och även Sicilien.

Pasqua rose 11 minutes

Pasqua 11 Minutes Rosé

Ett av de senaste vinerna från familjen Pasqua på den svenska marknaden är rosévinet 11 Minutes, gjort på corvina, trebbiano di Lugana, syrah och carmenère.

Corvina är den mest välkända druvan i regionen, och den ger vinet blommiga och syrliga körsbärstoner. Trebbiano adderar finess och friskhet, syrah ger vinet fyllighet, toner av svart frukt och kryddor. Slutligen förstärker carmenère vinets struktur och komplexitet genom generösa toner av hallon och grönpeppar.

Namnet syftar på den tid som musten har skalkontakt medan druvorna pressas. På så sätt utvinns de subtina tonerna ur druvan och inte minst färgen, en ljus rosa ton. Efter jäsning lagras vinet på sin jästfällning i 3–4 månader.

Pasqua Famiglia Passione Sentimento Rosso Romeo Juliet

Pasqua Famiglia Passione Sentimento Rosso Romeo & Juliet

Familjen Pasquas hyllning till Veronas genom tiderna mest kända kärlekspar är ett vin gjort på druvorna merlot, corvina och croatina.

De handskördade druvorna torkas under en månad före jäsning och maceration. Efter det lagras de på stora ekfat under tre månader.

Etiketterna på vinerna i denna serie är foton från murarna på Via Mazzini, från vilka man blickar ut över ”Romeo och Julias balkong”. På dessa murar skrivs och ristas tusentals kärleksmeddelanden varje år.

Trots att alla känner till att balkongen inte är äkta, utan sattes upp efter den första filmen på 20-talet, trängs dagligen turister framför den.

Famiglia Pasqua Amarone

Pasqua Famiglia Amarone della Valpolicella

Familjeföretagets amarone par excellence! De bästa klasarna av druvorna corvina, rondinella, corvinone och negrara torkas i trälådor under cirka tre månader, vilket gör att socker-halten i druvorna koncentreras. Därefter krossas de och jäser under 25–30 dagar.

Efter den malolaktiska jäsningen, som sker i ståltank, överförs vinet till små ekfat där de lagras 18–20 månader för att slutligen lagras på flaska under 3–4 månader.

Resultatet blir ett välbalanserat, aromatiskt och smakrikt vin, med lena tanniner och tydlig eftersmak.