Firarchampagne – vilken stil väljer ni?

Av publicerat
champagne

Ett fiffigt sätt att fira årsdagar eller speciella händelser är att hitta en egen firarchampagne. Köp en låda eller två av en fin årgångschampagne med lagringspotential och plocka sedan fram en flaska i sänder.

Av: Yvonne Gull och Andreas Skölde

Vi har valt ut tre olika prestigechampagner med olika smakprofil men med det gemensamt att de signalerar fest, från den mest romantiska till den lyxigaste och den kanske mest internationella. Värt att tänka på är att de årgångschampagner som säljs just nu är unga men genom att köpa flera flaskor av samma årgång får ni följa med vinet på dess utvecklingsresa.

Belle-Epoque

Perrier-Jouët Belle Epoque Brut 2011, Nr 87914, 1 299 kr/750 ml

Belle Epoque – den romantiska

Det började med ett giftermål mellan korkmakaren Pierre Nicholas Marie Perrier och Rose Adèle Jouët, dotter till en calvados-producent. Ett år efter sitt bröllop, 1811, startade de champagnehuset Perrier-Jouët. Hon fokuserade på vinet, han på exporten. Några år senare kunde de flytta in på Avenue de Champagne i Épernay, där huset huserar än idag. Art déco är stilen, och ett stort konstintresse har varit ett signum för märket under åren.

Sonen Charles Perrier tog över företaget 1854 efter faderns död och skapade nu den första brut-champagnen – som på denna tid var långt ifrån så torr som en torr champagne är idag. Hans brorson Henri Galice tog över 1902 och det var även han som gav konstnären Emile Gallé uppdraget att ta fram en flaskdekoration som speglade tidens anda – art nouveau. Sirligt vita japanska anemoner blev motivet som hamnade på några få, troligtvis fyra, magnumbuteljer som lades ner i källaren. Här återupptäcktes de 1964 och motivet fick sedan pryda husets prestigechampagne Belle Époque, som lanserades 1969. Än idag väcker de anemonprydda flaskorna känslor och åtskilliga konstnärer har varit med och gjort tolkningar av flaskan under åren, den ena vackrare än den andra. Den som idag checkar in i Épernay bör inte missa ett besök på Maison Belle Epoque – ett magnifikt museum fyllt med design från art nouveau-epoken.

Exportmarknaden var tidigt en av de största för huset och redan i mitten av 1800-talet var det champagnen som serverades till fest hos det brittiska hovet. Andra kända namn som haft champagnen som sin favorit är författaren Oscar Wilde, som beställde lådor av årgång 1874 direkt till fängelsecellen han hamnat i – på denna tid utan de tjusiga anemonerna. På bröllopet mellan Prins Albert II och Charlene Wittstock serverades den finfina Belle Époque 2002 ur magnumflaskor till brudskålen. Och gissningsvis har paret sparat ett antal flaskor för att kunna fira sin bröllopsdag framöver.

Passande till flaskans utsmyckning  bjuder Belle in till en floral doft-palett med massor av vita blommor och vit persika. Detta följs upp mer exotiskt med ananas och passionsfrukt, gröna äpplen, brioche, marsipan och nötter. Avslutningsvis ett stänk apelsin och knäck.

På tungan har vi ett ungt vin med spänst, smaknoter av gröna äpplen, citrus, ananas och marsipan samt tydlig beska med bra syra. Munkänslan är silkig med bra mousse och fin mineralitet.

cristal

Louis Roederer Cristal 2009, Nr 95538, 1 650 kr/750 ml

Cristal – den lyxiga

Ett av de äldsta champagnehusen, och även ett av få familjeägda, är Louis Roederer, som grundades 1760. Namnet är dock från 1833 då Louis Roederer tog över verksamheten med huvudsäte i Reims; hans fokus låg på vinmakandet i kombination med att köpa vingårdar i grand cru-lägen, ett arbetssätt som gjorde honom annorlunda men även medförde att han kom närmare sin råvara. Kvalitet är ett ledord och exportmarknaden kom igång under Louis Roederer II:s ledning. Och det var exporten till Ryssland och tsar Alexander II:s hov som kom att bli upprinnelsen till skapandet av husets prestigecuvé Cristal.

Att champagnen skulle hålla toppklass och enbart tillverkas av egna druvor var en självklarhet, men den skulle även tappas i en exklusiv och genomskinlig kristallflaska. Behovet av en genomskinlig flaska sägs komma av att tsaren var rädd för att en bomb skulle kunna slinka ner i flaskan annars. Härtill ville han att flaskan skulle ha en platt botten – för att diskret visa att det var en flaska tillhörande hans vinkällare. Buteljen tillverkades sedan i kristall med ett härligt skimmer, den första årgången som serverades var 1876.

Numera är flaskan inte längre i kristall men alltjämt genomskinlig och med platt botten. Fortfarande kommer vinet från de egna vingårdarna och kvaliteten är hög. Lagring gynnar utvecklingen och numera säljs flaskorna iklädda en orange cellofan som gör att UV-strålarna inte skadar vinet under lagring.

På nosen bjuds vi initialt på en frisk och fräsch upplevelse med gröna äpplen, vit persika, ett uns vanilj och stenfrukt. Med luftning kommer härliga noter av krutrök, brioche, lakrits, knäck och kola som rundas av med hasselnöt och aprikoser.

I munnen bjuds vi på ett vitalt vin med fin mousse, hög syra och balanserad beska, vilket borgar för fin utveckling många år framöver. Även här har vi gröna äpplen, gul grape, melon, kola, hasselnöt och lakrits. Allt paketerat med en fin mineralitet.

Dom-perignon

Dom Pérignon 2009, Nr 7428, 1 380 kr/750 ml

Dom Pérignon – den internationella

Är det en lyxchampagne alla känner till så är det Dom Pérignon, tilläggas bör dock att det inte är ett eget varumärke utan att det är prestigechampagnen från huset Moët & Chandon.

Dom Pérignon är en av nyckelpersonerna i champagnens historia. Han var verksam vid benediktinklostret i Hautvillers under 1600-talet och sägs ha varit en duktig vinmakare av sin tid. Han kunde identifiera en druvas ursprung, han var först med att pressa en röd druva så försiktigt att man fick ett vitt vin och han var en pionjär då det kom till att ta fram en cuvé – en blandning av olika druvor och druvor med olika ursprung.

År 1936 kom Moët & Chandons dåvarande marknadschef på idén att skapa en prestigechampagne. Kvalitetskraven var höga och nu ville man presentera ett vin som var bättre än den vanliga årgångschampagnen, därför la man till krav på en längre lagringstid. Idén var briljant – men vänta på vinet ville man inte utan istället tog man nu det som fanns i årgångstappning 1921 av Moët & Chandon och hällde helt sonika över vinet i de nya exklusiva flaskorna. Totalt släpptes 1 200 flaskor ut på marknaden och trots att Cristal varit tidigare med en lyxcuvé så var detta den första prestigechampagnen som kom ut direkt på marknaden. Idag talas det tyst om hur många flaskor som produceras, Dom Pérignon redovisas inte separat i Moët et Chandons försäljningsstatistik.

Dom Pérignon 1961 stod det på etiketterna på de flaskor som korkades upp morgonen då Charles och Diana gifte sig. Årtalet, som var detsamma som Dianas födelseår, var en hyllning till henne. Att den historien inte fick ett lyckligt slut är en helt annan sak. Idén är dock värd att ta med sig för den som nu står i begrepp att köpa en låda från ett och samma år.

När Dom Perignon bjuder upp till dans får vi fruktiga dofter av grönt äpple, gul grape och krusbär, detta följs upp med rostat bröd, krita, lite vanilj och nougat. Här har vi ett vin som bara blir bättre med luftningen.

I munnen får vi en matig champagne med bra längd, fin mousse och en härlig mineralitet. Det robusta intrycket toppas med gröna äpplen, citrus och krusbär som varvas med bröd och krita. Avslutet är stramt och elegant.

champagne-