Diamanten från andra sidan

Av publicerat

Inspirationen flödar, kollektionen växer. Att Rare Jewelry bara funnits i några år är svårt att tro. Men samtidigt som produkterna blivit fler vill kvinnan bakom dem inte tappa närkontakten med vare sig tillverkningsprocessen eller kunden.

Av: Yvonne Gull

Det fullkomligt bubblar av kreativitet omkring Danni Larsson, grundare och designer för smyckevarumärket Rare Jewelry. När det kommer till design har hon skapat superfina lampor av blommor, servetter, sänggavlar, tapeter och doftljus, men numera är det framförallt smycken som tar hennes tid. Matlagning är ett annat intresse och Fru Larssons vilda kokbok är i alla fall påbörjad – men vi lär få vänta lite till på de vilda grytorna, det kom några juveler emellan.

– Jag har ritat smycken i över tio år. Det var när jag var mammaledig jag kom igång ordentligt, berättar Danni Larsson, som bjudit in till visning av sin smyckeskollektion och alla dess nyheter.

Rare Jewelry lanserades 2015, och det som blivit lite av ett signum för märket är den uppochnedvända prinsesslipade diamanten.

SIF-ring

– Konsthistoria har alltid intresserat mig och  det var när jag var utanför Louvren i Paris och såg glaspyramiden utanför som jag kom på idén, berättar hon.

Inspiration hämtar hon från alla möjliga håll, det kan vara byggnader, former, möbler, tapeter eller, som till de färgstarka Sif-ringarna, färger från den lilla kakan macaron. För att förverkliga sin design samarbetar Danni Larsson med en guldsmed som tittar på hur designen kan realiseras. Egen slipning av de stenar som används i de många gånger sten- och diamantströsslade smyckena är också en stor fördel för att ha kontroll på kvaliteten. Kollektionen har växt snabbt, men hittar du inte riktigt vad du söker kan du även välja att tillsammans med Danni ta fram ett helt eget smycke.

Apropå bröllop och smycken därtill ber jag Danni Larsson om tre tips:

  • Satsa på kvalitet framför kvantitet när det gäller diamanter. Läs på och välj inte en sten med infattningar som kan riskera att spricka.
  • När det gäller design, välj hellre en ring där stenen är nedsänkt än upphöjd för att den inte ska inte fastna i saker.
  • Tänk funktion: ringen ska funka på gymmet, att diska med och att sova i.

Avslutningsvis ber jag Danni välja vilket av sina egna smycken hon skulle välja att bära under ett helt år om hon bara fick välja ett. Svaret kommer snabbt:

– Mitt Pavé-armband!

PAX-Bangle-Pave