Jennifer Lawrence – i rollen som agent

Av publicerat
Jennifer-Lawrence

Röda mattan är inte miljön där Jennifer Lawrence trivs allra bäst. Just nu gör hon sig redo för att resa runt i USA och prata med ungdomar – Trump och hans politik har triggat henne. Men innan dess blir det några röda mattor till när filmen Red Sparrow går upp på vita duken.

Av: Monika Agorelius

Jennifer-Lawrence

Foto: Murray Close

Jennifer Lawrence är en av världens mest omtyckta och eftertraktade skådespelare. Ända sedan det hyllade genombrottet i Winter’s Bone 2010 har hon i film efter film visat prov på imponerande skådespelartalang. Jennifer Oscarsnominerades för Winter’s Bone men först ett par år senare kammade hon hem en Oscarsstatyett för Bästa kvinnliga huvudroll för den skruvade romantiska komedin Du gör min galen!

– Jag har haft tur som tidigt i min karriär fick möjligheten att spela olika slags roller. Jag får ofta höra att folk inte känner igen mig från en film till en annan och det ser jag som en stor komplimang, säger den 27-åriga skådespelaren till VOYAGE.

Vi har bland annat sett Jennifer i Hunger Games filmerna, American Hustle, Serena, X-Men-filmerna och senast i Mother!, ett kritikerhyllat drama skrivet och regisserat av Darren Aronofsky (Black Swan, Pi), som Jennifer dejtade fram till nyligen.

Nu är Jennifer bioaktuell i den uppmärksammade spionthrillern Red Sparrow. Hon spelar rollen som ballerinan Dominika Egorova som mot sin vilja rekryteras till att bli en ”sparrow”, en tränad förförerska i tjänst i den ryska säkerhetstjänsten. Hon tvingas lära sig att använda sin kropp som ett vapen, men måste kämpa för att upprätthålla sin självkänsla under den extremt icke-humana träningsprocessen. Dominika blir en av säkerhetstjänstens mest värdefulla tillgångar och hennes första mål är Nate Nash (Joel Edgerton, Loving, The Great Gatsby), en CIA-agent som är ansvarig för USA:s kontra-spionage mot Ryssland. Det uppstår en oväntad attraktion mellan de två unga agenterna, som riskerar att hota både deras egna karriärer och båda ländernas säkerhet. Filmen är baserad på romanen Red Sparrow, skriven av den före detta CIA-agenten Jason Matthews. Filmen är regisserad av Francis Lawrence, som även regisserade Jennifer i Hunger Games-filmerna. I övriga roller ser vi bland andra Matthias Schoenaerts (The Danish Girl, Far From the Madding Crowd).

Jennifer Lawrence

Foto: Murray Close

Jeremy Irons, som vi senast såg i Batman vs Superman: Dawn of Justice och Charlotte Rampling (45 Years, London Spy, Dexter).

Red Sparrow är en annorlunda spionfilm som innehåller väldigt mycket brutal action, en del naket och mycket spänning, säger Jennifer. När jag läste manuset första gången älskade jag berättelsen, men när jag såg att det fanns nakenscener tänkte jag direkt ”nej, nej jag vill inte vara med på detta!” Men vid närmare eftertanke insåg jag att det var en viktig del av storyn, så till slut bestämde jag mig för att strunta i min oro och göra naken-
scenerna. Det var inget lättvindigt beslut, men jag vill poängtera att det var mitt beslut och ingen annans.

Jennifer har fått kritik för att hon klädde av sig i filmen, då hon samtidigt uttalat sig i media om den pågående sexismen i Hollywood och att hon står bakom #MeToo-kampanjen till 100 procent. För några år sedan blev hennes mobiltelefon hackad och privata nakenbilder stals och spreds som en löpeld över internet. Situationen var både pinsam och upprörande för Jennifer. Hon säger att det var högst privata bilder som ingen annan än den dåvarande pojkvännen, skådespelaren Nicholas Hoult (X-Men) skulle få se.

– För mig handlar det om att kvinnor ska få göra egna val, sa hon i en brittisk tv-intervju nyligen. Jag valde att visa tuttarna i Red Sparrow. Det var mitt val, ingen annans. Jag har kommit så pass långt i min karriär att jag inte har några som helst problem att säga nej om jag vill. Och de som inte vill se filmen slipper, det finns andra filmer på bio.

Enligt Jennifer var inte nakenscenerna de svåraste scenerna att filma. Det var betydligt mer komplicerat att spela in dansscenerna.

Jennifer Lawrence

Foto: Murray Close

– Jag gillar att sporta och har ganska bra kondition till vardags. Men inför olika filmroller tränar jag på olika sätt. Inför Red Sparrow tränade jag balett flera timmar om dagen i flera månader. Inte för att jag skulle kunna bli en ballerina – det är jag alldeles för klumpig för, haha! Men det var viktigt att jag skulle se någorlunda trovärdig ut i rollen. Ballerinascenerna var det allra första vi filmade. Vi ville göra dem medan jag var i toppform. När de scenerna var avklarade kunde jag slappna av lite och äta vad jag ville under resten av inspelningen.

Filmningen skedde till stor del i Budapest i Ungern och Jennifer älskade maten där.

– Bland annat förälskade jag mig i en kryddig varmkorv med picklade grönsaker i baguettebröd. Åh, det var ljuvligt gott! Jag älskar god mat, att gå på ballerina-diet gjorde mig argsint och trött. För att må bra och ha gott humör måste jag få äta ordentliga portioner när jag arbetar.

Jennifer beskriver sig själv som en ganska vanlig småstadstjej. Hon växte upp i en liten stad i Kentucky och ingen i familjen arbetar i filmbranschen. Skoltiden var jobbig. Hon var ett hyperaktivt barn som hade svårt att koncentrera sig på skolarbetet.

– Jag bytte ofta skola för jag blev mobbad av de andra tjejerna. Värst var det när jag gick i mellanstadiet. En tjej bad mig dela ut inbjudningskort till en födelsedagsfest som jag själv inte var bjuden på. Jag vägrade, spottade på korten och kastade dem i papperskorgen.

Jennifer skrattar och säger att hon nog alltid ansetts lite konstig och annorlunda, vilket hon verkar trivas ganska bra med.

Kändisskapet skulle hon dock kunna leva utan. Ordet filmstjärna passar inte in på henne, enligt henne själv. Hon beskriver sig själv som högljudd utåt men osäker inombords. Hon ogillar röda mattan-tillställningar, prisutdelningar och formella middagar.

– Jag kan inte komma på något att prata med folk om, förklarar hon, så istället gör jag bort mig, babblar för mycket, snubblar på klänningen och annat pinsamt. Det är kul att få en Oscarsstatyett men det betyder inte så mycket egentligen, att vinna priser är ingen garanti för en fortsatt lysande karriär.

Jennifer säger vidare att hon ogillar att vara kändis och bli förföljd av fotografer.

– Om en ung kvinna var förföljd av en flock aggressiva män med kameror dygnet runt skulle polisen rycka ut, men bara för att jag är skådespelare så bryr de sig inte. Jag får ”skylla mig själv”, liksom. Det är läskigt, vissa dagar är jag faktiskt rädd för att lämna mitt hem.

Jennifer Lawrence

Foto: Murray Close

Jennifer meddelande nyligen att hon planerar att ta en paus från rampljuset. Under det kommande året ska hon resa runt i USA och undervisa skolungdomar om hur amerikansk politik fungerar. Hon är arg på orättvisor och inte rädd för att uttala sig om vad hon tycker om USA:s nuvarande president.

– Ungdomarna är arga på president Trump, men de vet inte hur de ska agera för att förstå politiken och jag vill hjälpa till att lära dem hur de kan ta sin egen framtid i egna händer.

Jennifer berättar att hon tidigt i karriären fick höra att hon inte borde visa politiska åsikter offentligt.

– Det sades att skådespelare skulle hålla tyst, att det var viktigt det var att hålla sig neutral som skådespelare, att vara älskad av alla och inte göra sig impopulär. Men när Donald Trump blev president fanns det inte en chans att jag skulle hålla käften! Jag berättar för alla, vare sig de vill höra eller ej, exakt vad jag tycker om korrupta Trump och hans anhang. Jag är så trött på alla som säger åt mig hur jag borde vara, tänka och agera. Jag är inte typen som är villig att anpassa mig efter vad andra tycker. Jag har bestämt mig att i fortsättningen gå enbart på mina egna instinkter och göra det jag känner är rätt, även om det upprör en och annan person på vägen.