En matresa i Marco Polos fotspår

Av publicerat
Matresa Marco Polo

Just nu är världens minsta kock, 58 millimeter långa Le Petit Chef, på besök i Stockholm. Han turnerar världen runt med en kulinarisk smakresa där han följer i Marco Polos fotspår. VOYAGE checkade in på At Six vid Brunkebergstorg för en matresa i 3D.
Av: Yvonne Gull

Matresa-Marco-Polo

Foto: Markus Crepin

Den två timmar långa matresan vi strax ska ge oss ut på inleds med en läskande Piña Colada i loungen. Här samlas vi lite som i en avgångshall. I ena hörnet står kockarna på rad och förbereder, en värd går runt och stämmer av bokningar, informerar och tar dryckesbeställningar. Vi håller oss till det utvalda dryckespaketet för att optimera upplevelsen. Konceptet lanserades i början av 2017 i Dubai, varefter det checkat in i både London och Berlin innan det kom hit till Stockholm.

– Vi gör en internationell resa med Dinner Time Story och världens minsta kock. Vi är otroligt glada att få lansera konceptet i Sverige, som har en nyfiken marknad med stort matintresse. Vårt val att samarbeta med At Six kändes väldigt naturligt då de ligger i framkant med att definiera framtidens upplevelser, säger Nadine Beshir, grundare och vd samt Show Producer för Dinner Time Story.

Matresa-Marco-Polo

Foto: Markus Crepin

Rummet vi kommer in i är mörkt men de fyra långborden med plats för 32 gäster är upplysta ovanifrån och längs väggen visas en projektion av vågor som rullar in. Boken Dinner Time Stories placeras framför varje gäst och en drink med gin, Lillet Blanc, pastis och gurka ställs fram. Sedan är det dags att öppna boken. Och här hälsar oss så Le Petit Chef välkomna till Marseille och berättar att han vill skapa en alldeles speciell restaurang med smaker från världens alla hörn och därför ska ta oss med på en resa. Han är söt där han går runt i boken. Boken plockas bort och på bordet får vi in en resväska. Häri döljer sig ett ostron och en grillad kammussla – på bordsduken rullar vågorna. En perfekt inledning på resan, helt enkelt.

Genom att ändra bildprojektion förflyttas vi så från kyla till hetta. Vår första destination är Arabien, ackompanjerat av ökensand och en skattkista med vattenpipa, orm, tabbouleh och lammkött. Ett rött Côtes du Rhone-vin serveras härtill. Resan är lång och som tur är hittar vår Petit Chef en fågel som kan flyga honom vidare ut i världen.

Hettan i Indien, där kryddorna är i fokus, möter vi härnäst, svalkar strupen gör vi med det indiska ölet Cobra Premium. Alla detaljer genomtänkta. Serveringen är synkroniserad och att lägga upp och dela upplevelsen på sociala medier något vi uppmuntras till. Projektionen av bordsduken gör också sitt till för att sätta stämningen. En tavelram används som bildduk och fantasifulla serveringsupplägg hör till. För att rensa smak-paletten bjuds vi sedan på en kula sorbet där vi med hjälp av varmt vatten får kolsyreisen att ryka. Supertjusigt och effektfullt.

Matresa-Marco-Polo

Foto: Markus Crepin

Det är den sista varmrätten som är min absoluta höjdpunkt. Sichuangrillad gös på kinesiskt vis ackompanjerat av ett vitt vin från Japan. Sagolikt gott, även om vinet i sig var en totalt ny upplevelse. Avslutningsvis har vi hamnat hemma i Sverige, närmare bestämt på Gotland där öns kanske allra mest kända efterrätt dukas upp på bordet.

Menyn för denna smakresa är utformad av At Six köksmästare Andreas Askling och vi rekommenderar gärna att du bokar in dig för nästa avgång oavsett om det blir här i Stockholm eller någon annanstans i världen.

Så var sagan all, Le Petit Chef har kommit hem till Marseille och är redo att öppna sin egen lilla restaurang med smaker han erövrat och utforskat under sin resa. Vi stänger våra böcker för denna gång och bereder plats för nästa sittning.
Av Yvonne Gull

Matresa-Marco-Polo

Foto: Markus Crepin